Enzymen van EquiNectar pakken giftige stoffen aan

Dr. Rosemary Waring is een gerenommeerd expert op het gebied van de gezondheid van paarden en medeoprichter van EquiNectar, een toonaangevend bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de voeding en spijsvertering van paarden. Met een achtergrond in diergeneeskunde en uitgebreid onderzoek naar paardenvoeding heeft Dr. Waring belangrijke bijdragen geleverd aan ons begrip van endotoxinen en hun invloed op paarden. Haar expertise en toewijding aan de gezondheid van paarden hebben haar tot een gerespecteerde autoriteit op dit gebied gemaakt. Hier geven we antwoorden op vragen over endotoxinen en ziekten in de achterdarm.

Kunt u inzicht geven in endotoxinen, hun productie in de darmen en hun mogelijke rol in het ontstaan van ziekten in de achterdarmen bij paarden?


Endotoxinen, voornamelijk lipopolysacchariden (LPS), zijn bestanddelen van het buitenmembraan van Gram-negatieve bacteriën. Ze komen vrij in de darmen wanneer deze bacteriën sterven of wanneer ze zich delen. In de context van de gezondheid van paarden is het van cruciaal belang om endotoxinen te begrijpen, vooral met betrekking tot hun rol bij ziekten in de achterdarm.

Productie en afgifte van endotoxinen in de darm

Endotoxinen zijn een natuurlijk onderdeel van het ecosysteem van de darmen en worden geproduceerd als bijproduct van de levenscyclus van bacteriën. In een evenwichtig darmmicrobioom is de aanwezigheid van deze endotoxinen meestal niet schadelijk. Bepaalde omstandigheden kunnen echter leiden tot een overgroei van Gram-negatieve bacteriën, wat resulteert in verhoogde endotoxineniveaus.

Dieet en endotoxineproductie

Voeding speelt een belangrijke rol bij de productie van endotoxinen. Paarden die grote hoeveelheden zetmeel of fructanen consumeren, die niet volledig verteerd worden in het voordarmkanaal door een beperkte enzymactiviteit, kunnen een overgroei van Gram-negatieve bacteriën in het achterdarmkanaal krijgen. Dit gebeurt omdat deze onverteerde koolhydraten de darmen bereiken, waar ze worden gefermenteerd door bacteriën, wat leidt tot een veranderd darmmicrobioom.

Invloed op de gezondheid van de achterdarm

Een overproductie van endotoxinen in de darm kan leiden tot een aandoening die bekend staat als endotoxemie. Dit treedt op wanneer endotoxinen in de bloedbaan terechtkomen en een systemische ontstekingsreactie veroorzaken. Bij paarden kan dit zich uiten in koliek, hoefbevangenheid en andere ernstige maagdarmaandoeningen.

De rol van endotoxinen in de darmziekten

Endotoxinen dragen bij aan ziekten in de achterdarm bij paarden door de delicate balans van het darmmicrobioom te verstoren en ontstekingen te bevorderen. Deze ontstekingsreactie kan het slijmvlies van de darm beschadigen, wat de absorptie belemmert en leidt tot een scala aan spijsverteringsproblemen.

Preventieve maatregelen

Het beheren van het dieet om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor de paardenvertering is cruciaal bij het voorkomen van overproductie van endotoxinen. Supplementen zoals EquiNectar, die enzymen bevatten om de vertering van zetmeel en fructanen te verbeteren, kunnen helpen om het darmmicrobioom gezond te houden. Een gezond microbioom vermindert het risico op endotoxine-gerelateerde ziekten in de darmen.

Kunt u uitleggen hoe de specifieke enzymen in EquiNectar samenwerken om de spijsverteringsefficiëntie van paarden te verbeteren en bij te dragen aan het voorkomen van vaak voorkomende problemen met ontsmetting?


Amylase

In EquiNectar speelt amylase een centrale rol, vooral gezien het natuurlijke tekort aan dit enzym bij paarden. Amylase helpt bij de vertering van zetmeel, door het af te breken in eenvoudigere suikers. Dit is met name gunstig voor renpaarden of paarden die een dieet met veel zetmeel volgen, omdat het ervoor zorgt dat er minder onverteerd zetmeel in de achterdarm terechtkomt, waar het zou kunnen gisten en schadelijke stoffen zou kunnen produceren.

Fructanase

Fructanase richt zich op fructanen, een type koolhydraat dat voorkomt in grassen en granen. Bij paarden kunnen onverteerde fructanen leiden tot schadelijke fermentatie in de achterdarm. Fructanase breekt deze fructanen af in eenvoudigere suikers, waardoor het risico op malfermentatie afneemt. Het belang van fructanase werd benadrukt door de effectiviteit ervan bij paarden die grazen op weiden die rijk zijn aan fructanen.


Beta Glucanase

Dit enzym breekt beta-glucanen af, complexe suikers in plantencelwanden. Door de afbraak van bèta-glucanen te vergemakkelijken, verbetert bèta-glucanase de verteerbaarheid van deze bestanddelen, waardoor het risico op gisting van onverteerd materiaal in de achterdarm afneemt.


Fytase

Fytase richt zich op fytaat, een vorm van onverteerbaar fosfor in planten. Door fytaat af te breken helpt fytase om fosfor en andere voedingsstoffen toegankelijker te maken, waardoor de algehele opname van voedingsstoffen verbetert.


Cellulase

Cellulase is essentieel voor het afbreken van cellulose, een belangrijk bestanddeel van plantencelwanden en een belangrijk onderdeel van de voeding van paarden. Een betere vertering van cellulose zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen en ondersteunt de darmgezondheid.


Xylanase

Xylanase werkt op xylanen, een ander belangrijk bestanddeel van plantencelwanden. Net als cellulase verbetert xylanase de afbraak van complexe koolhydraten, wat bijdraagt aan een efficiënter verteringsproces.

Samen werken deze enzymen in EquiNectar synergetisch om te zorgen voor een efficiënte afbraak van verschillende voedingscomponenten, waardoor het risico op verstoring van de darmflora afneemt en de productie van giftige stoffen wordt voorkomen. Deze aanpak onderstreept de ingewikkelde relatie tussen het dieet van een paard, de spijsverteringsfysiologie en de algehele gezondheid.

OVER EQUINECTAR

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS