De uitdagingen van begrazing in de herfst

Gevaren in kille herfstweiden

Als de temperatuur daalt, verandert het metabolisme van planten aanzienlijk, waardoor er meer suiker wordt opgeslagen en er risico's ontstaan voor bepaalde paarden.


Tijdens het weiden in de herfst moet er speciale aandacht worden besteed aan paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of lijden aan insulinedisregulatie. Daarnaast verhoogt deze periode door veranderingen in het dieet en de grassamenstelling het risico op spijsverteringsproblemen zoals koliek en acidose.


Inzicht in het metabolisme van planten en problemen met de spijsvertering

Met het begin van kouder Brits weer verandert de samenstelling van grassen en peulvruchten in weiden. Het grootste probleem is het verhoogde gehalte aan niet-structurele koolhydraten (NSC) in gras. Dit betekent dat elke hap gras die in de herfst geconsumeerd wordt een hoger percentage NSC bevat, wat vooral een uitdaging kan zijn voor paarden met stofwisselingsproblemen. Bovendien kunnen abrupte veranderingen in het dieet en het rijke suikergehalte van gras koliek veroorzaken, een pijnlijke verstoring van de spijsvertering. Acidose wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht in het fermentatieproces van het paard in de achterdarm. Te veel NSC kan ook acidose veroorzaken, wat pijn en zelfs hoefbevangenheid kan veroorzaken.


Specifieke grassoorten en hun risico's

Er wordt geadviseerd om paarden ongeveer een week na een strenge vorst uit de wei te houden, omdat dit meestal het einde van het groeiseizoen betekent en de voedingswaarde van de plant vermindert. Verschillende grassoorten worden in verschillende snelheden afgebroken. Peulvruchten zoals luzerne verliezen bijvoorbeeld sneller voedingswaarde dan grassen door het afvallen van de bladeren. Specifieke grassoorten, zoals raaigras, kunnen bijzonder NSC-rijk zijn, waardoor zorgvuldig beheer in de herfst noodzakelijk is. Moderne soorten zwenkgras, zoals hoogzwenkgras en kruipend roodzwenkgras, worden vaak verbouwd om het graasseizoen voor vee te verlengen. Ze blijven groen bij koelere temperaturen, wat gevaarlijk kan zijn voor paarden met hoefbevangenheid en spijsverteringsproblemen.


Verwelkte bladeren: Nog een bron van zorg

Gevallen bladeren in weilanden zijn een extra risicofactor. Giftige bladeren, zoals die van de rode esdoorn (acer rubrum), die veel voorkomt in het Verenigd Koninkrijk, kunnen zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor paarden. Als de kwaliteit van de weidegrond afneemt, kunnen paarden uit honger naar verwelkte bladeren grijpen. Daarom is het verstrekken van extra hooi cruciaal, samen met het in de gaten houden van boomsoorten in en rond graasgebieden.


Herfstrisicofactoren evalueren

De stijging van het aantal gevallen van hoefbevangenheid in de herfst komt niet alleen door de suikerrijke weiden. De hypofyse maakt in deze tijd van het jaar meer adrenocorticotroop hormoon (ACTH) aan, waardoor alle paarden meer insulineresistent worden. Dit geldt vooral voor paarden met PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) of het Equine Metabolic Syndrome. Extra waakzaamheid is geboden bij paarden met overgewicht, een geschiedenis van hoefbevangenheid, insulineresistentie, rassen die gevoelig zijn voor gewichtstoename of abnormale vetafzettingen.


Kan EquiNectar deze herfst nuttig zijn voor jouw paard?

EquiNectar, een supplement voor spijsverteringsenzymen, kan vooral nuttig zijn tijdens de herfstmaanden, een periode waarin paarden worden blootgesteld aan hogere niveaus van niet-structurele koolhydraten (NSC) in grassen zoals raaigras. Deze toename in NSC kan spijsverteringsproblemen zoals koliek en acidose veroorzaken. EquiNectar is gemaakt om het voer beter te verteren in de dunne darm door gebruik te maken van de natuurlijke enzymen in gekiemde gerst. Dit verbeterde verteringsproces kan helpen om het risico op spijsverteringsproblemen te verminderen die ontstaan door plotselinge veranderingen in het dieet of een hoge suikerinname, zoals vaak voorkomt in herfstweiden.


Als je paard lijdt aan stofwisselingsproblemen, raden we je aan om contact op te nemen met je dierenarts voordat je nieuw voer of supplementen gebruikt. 

OVER EQUINECTAR

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS