Utmaningarna med höstbete

Faror på kalla betesmarker under hösten

När temperaturen sjunker förändras växternas ämnesomsättning avsevärt, vilket ökar sockerlagringen och utgör en risk för vissa hästar.


Under höstens betesgång måste särskild uppmärksamhet ägnas åt hästar som är benägna att drabbas av fång eller lider av insulinrubbningar. Dessutom ökar risken för matsmältningsproblem som kolik och acidos under denna tidsperiod på grund av förändringar i foder och gräsets sammansättning.


Förståelse för växters metabolism och matsmältningsbesvär

När det brittiska vädret blir kallare förändras sammansättningen av gräs och baljväxter på betesmarkerna. Det främsta problemet är de förhöjda nivåerna av icke-strukturella kolhydrater (NSC) i gräs. Detta innebär att varje munfull gräs som konsumeras under hösten innehåller en högre andel NSC, vilket kan vara särskilt utmanande för hästar med metaboliska problem. Dessutom kan plötsliga kostförändringar och det rika sockerinnehållet i gräs utlösa kolik, en smärtsam matsmältningsstörning. Acidos orsakas av en obalans i hästens jäsningsprocess i baktarmen. För mycket NSC kan också orsaka acidos, vilket kan orsaka smärta och till och med fång.


Specifika grästyper och deras risker

Det rekommenderas att hålla hästar borta från betesmarker i ungefär en vecka efter en kraftig frost, som vanligtvis avslutar växtsäsongen och minskar växternas näringsvärde. Olika gräsarter bryts ned i olika takt. Till exempel förlorar baljväxter som alfalfa näringsvärdet snabbare än gräs på grund av bladfällning. Specifika gräsarter, som rajgräs, kan ha särskilt höga halter av NSC, vilket kräver noggrann skötsel på hösten. Moderna typer av svingel, som rörsvingel och krypande rödsvingel, odlas ofta för att förlänga betessäsongen för boskap. De förblir gröna i svalare temperaturer, vilket kan vara farligt för hästar med fång och matsmältningsproblem.


Vissna blad: En annan källa till oro

Nedfallna löv i beteshagar är ytterligare en riskfaktor. Giftiga löv, som de från röd lönn (acer rubrum), som är vanligt förekommande i Storbritannien, kan vara dödliga för hästar även i små mängder. När beteskvaliteten försämras kan hästarna av hunger söka sig till vissna blad. Därför är det viktigt att ge extra hö och att övervaka trädarter i och runt betesområden.


Utvärdering av höstens riskfaktorer

Ökningen av antalet fall av fång under hösten beror inte bara på sockerhaltiga betesmarker. Hypofysen producerar mer adrenokortikotropiskt hormon (ACTH) under denna tid på året, vilket kan göra alla hästar mer insulinresistenta. Detta gäller särskilt för hästar med PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) eller Equine Metabolic Syndrome. Extra vaksamhet krävs för hästar som är överviktiga, har haft fång tidigare, är insulinresistenta, tillhör raser med benägenhet för viktökning eller uppvisar onormala fettinlagringar.


Kan EquiNectar vara användbart för din häst i höst?

EquiNectar, ett tillskott av matsmältningsenzymer, kan vara särskilt fördelaktigt under höstmånaderna, en period då hästar utsätts för högre nivåer av icke-strukturella kolhydrater (NSC) i gräs som t.ex. rajgräs. Denna ökning av NSC kan orsaka matsmältningsproblem som kolik och acidos. EquiNectar är tillverkat för att hjälpa fodret att smälta bättre i tunntarmen genom att utnyttja de naturliga enzymer som finns i spirande korn. Denna förbättrade matsmältningsprocess kan bidra till att minska risken för matsmältningsstörningar som uppstår vid plötsliga dietförändringar eller högt sockerintag, vilket ofta ses på höstbeten.


Om din häst lider av ämnesomsättningsproblem rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär innan du använder något nytt foder eller tillskott. 

OM EQUINECTAR

  • BESKRIVNING
  • MER INFO
  • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

  • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
  • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
  • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

  • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
  • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
  • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER