EquiNectars enzymer bekämpar toxiner

Dr Rosemary Waring är en välkänd expert på hästhälsa och en av grundarna av EquiNectar, ett ledande företag som arbetar med att förbättra hästars foder och matsmältningshälsa. Med en bakgrund inom veterinärvetenskap och omfattande forskning inom hästnäring har Dr. Waring gjort betydande bidrag till vår förståelse av endotoxiner och deras inverkan på hästar. Hennes expertis och engagemang för hästars hälsa har gjort henne till en respekterad auktoritet inom området. Här presenterar vi svar på frågor om endotoxiner och sjukdom i bakre tarmen.

Kan du ge en inblick i endotoxiner, deras produktion i tarmen och deras potentiella roll när det gäller att bidra till sjukdomar i hästars bakre tarm?


Endotoxiner, främst lipopolysackarider (LPS), är komponenter i det yttre membranet hos gramnegativa bakterier. De frigörs i tarmen när dessa bakterier dör eller när de delar sig. I samband med hästhälsa är det viktigt att förstå endotoxiner, särskilt när det gäller deras roll i sjukdomar i bakre tarmen.

Produktion och frisättning av endotoxiner i tarmen

Endotoxiner är en naturlig del av tarmens ekosystem och produceras som en biprodukt av bakteriernas livscykel. I ett balanserat tarmmikrobiom är förekomsten av dessa endotoxiner vanligtvis inte skadlig. Vissa tillstånd kan dock leda till en överväxt av gramnegativa bakterier, vilket resulterar i ökade endotoxinnivåer.

Kost och produktion av endotoxiner

Kosten spelar en viktig roll för produktionen av endotoxiner. Hästar som konsumerar stora mängder stärkelse eller fruktaner, som inte smälts fullständigt i framtarmen på grund av begränsad enzymaktivitet, kan uppleva en överväxt av gramnegativa bakterier i baktarmen. Detta beror på att dessa osmälta kolhydrater når baktarmen där de fermenteras av bakterier, vilket leder till ett förändrat tarmmikrobiom.

Inverkan på hälsan i ändtarmen

När det finns en överproduktion av endotoxiner i baktarmen kan det leda till ett tillstånd som kallas endotoxemi. Detta inträffar när endotoxiner kommer in i blodomloppet och utlöser ett systemiskt inflammatoriskt svar. Hos hästar kan detta yttra sig som kolik, fång och andra allvarliga gastrointestinala tillstånd.

Endotoxiners roll vid sjukdomar i magtarmkanalen

Endotoxiner bidrar till sjukdomar i hästars baktarm genom att störa den känsliga balansen i tarmens mikrobiom och främja inflammation. Denna inflammatoriska reaktion kan skada tarmslemhinnan, försämra absorptionen och leda till en rad olika matsmältningsproblem.

Förebyggande åtgärder

Att hantera kosten för att säkerställa att den är lämplig för hästens matsmältning är avgörande för att förhindra överproduktion av endotoxiner. Kosttillskott som EquiNectar, som innehåller enzymer för att förbättra nedbrytningen av stärkelse och fruktaner, kan bidra till att upprätthålla en hälsosam tarmflora. En frisk mikrobiom minskar risken för endotoxinrelaterade sjukdomar i bakre delen av tarmen.

Kan du förklara hur de specifika enzymerna i EquiNectar samverkar för att förbättra hästars matsmältning och bidra till att förebygga de problem med felaktig jäsning som ofta förekommer?


Amylas

I EquiNectar spelar amylas en central roll, särskilt med tanke på den naturliga bristen på detta enzym hos hästar. Amylas hjälper till vid nedbrytningen av stärkelse och bryter ner det till enklare sockerarter. Detta är särskilt fördelaktigt för tävlingshästar eller de som äter stärkelserika dieter, eftersom det säkerställer att mindre osmält stärkelse når baktarmen, där den kan jäsa och producera skadliga föreningar.

Fruktanas

Fruktanas är inriktat på fruktaner, en typ av kolhydrater som finns i gräs och spannmål. Hos hästar kan osmälta fruktaner leda till skadlig jäsning i baktarmen. Fruktanas bryter ner dessa fruktaner till enklare sockerarter, vilket minskar risken för jäsning. Fruktanasets betydelse framhävdes av dess effektivitet hos hästar som betar på betesmarker som är rika på fruktaner.


Beta-glukanas

Detta enzym bryter ner betaglukaner, som är komplexa sockerarter i växternas cellväggar. Genom att underlätta nedbrytningen av betaglukaner förbättrar betaglukanas smältbarheten hos dessa komponenter, vilket minskar risken för att osmält material jäser i bakre delen av tarmen.


Fytas

Fytas är inriktat på fytat, en form av osmältbar fosfor i växter. Genom att bryta ned fytat bidrar fytas till att göra fosfor och andra näringsämnen mer lättillgängliga, vilket förbättrar det totala näringsupptaget.


Cellulas

Cellulas är nödvändigt för att bryta ner cellulosa, en viktig komponent i växters cellväggar och en betydande del av hästars diet. Förbättrad nedbrytning av cellulosa säkerställer bättre näringsupptag och främjar tarmhälsan.


Xylanas

Xylanas verkar på xylaner, en annan viktig beståndsdel i växternas cellväggar. I likhet med cellulas förbättrar xylanas nedbrytningen av komplexa kolhydrater, vilket bidrar till en mer effektiv matsmältningsprocess.

Tillsammans verkar dessa enzymer i EquiNectar synergistiskt för att säkerställa en effektiv nedbrytning av olika foderkomponenter, vilket minskar risken för störningar i bakre delen av tarmen och hjälper till att förhindra bildandet av giftiga föreningar. Detta tillvägagångssätt understryker det komplicerade förhållandet mellan en hästs diet, matsmältningsfysiologi och allmänna hälsa.

OM EQUINECTAR

  • BESKRIVNING
  • MER INFO
  • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

  • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
  • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
  • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

  • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
  • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
  • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.