EquiNectar - Wat zit erin?

01


Ingrediënten

EquiNectar is een zorgvuldig samengesteld supplement ter ondersteuning van de spijsvertering en het algehele welzijn van paarden. Het bevat drie belangrijke ingrediënten:

 1. Ons gepatenteerde enzymrijk moutextract: Dit is de hoeksteen van EquiNectar. Het wordt speciaal voor ons geproduceerd door specifieke gerststammen te selecteren, deze te mouten en vervolgens een speciaal proces bij lage temperatuur te gebruiken om de enzymen die van nature in gerstemout zitten te behouden. Dit proces zorgt ervoor dat de nuttige enzymen actief blijven, waardoor je paard maximaal profiteert van de voedingswaarde [1]. (bekijk een korte video over de productie van EquiNectar)
 2. MCT-olie: Triglyceride-olie met middellange keten is een soort licht verteerbaar vet. MCT's worden snel geabsorbeerd en gemetaboliseerd, waardoor ze een snelle energiebron vormen. Het is aangetoond dat ze potentiële voordelen hebben voor de stofwisseling en het immuunsysteem kunnen ondersteunen [2].
 3. Kaliumsorbaat: Dit is een veelgebruikt conserveermiddel dat wordt gebruikt om versheid te behouden en de houdbaarheid te verlengen. Het is veilig voor consumptie en helpt ervoor te zorgen dat EquiNectar stabiel en effectief blijft na verloop van tijd [3].

02


Enzymen in EquiNectar

Het enzymprofiel van EquiNectar is een van de belangrijkste kenmerken. Deze enzymen spelen een cruciale rol bij het afbreken van verschillende bestanddelen van de voeding van je paard, waardoor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen kunnen verbeteren. De belangrijkste enzymen in EquiNectar zijn:

 • Amylase: Dit enzym helpt zetmeel af te breken tot eenvoudigere suikers. Bij paarden, die geëvolueerd zijn om voornamelijk ruwvoer te verteren, kan extra amylase helpen bij de vertering van voer op basis van granen [4].
 • Fructanase: Dit enzym helpt bij het afbreken van fructanen, een soort complexe suiker die in veel soorten voer voorkomt. Hoge niveaus van fructanen kunnen soms de spijsvertering van paarden verstoren, dus fructanase kan dit probleem helpen verminderen [5].
 • Fytase: Fytase helpt bij het vrijmaken van voedingsstoffen, met name fosfor, die gebonden zijn aan fytinezuur in plantaardig voer. Dit kan de algehele beschikbaarheid van voedingsstoffen uit de voeding verbeteren [6].
 • Xylanase: Dit enzym helpt bij het afbreken van plantencelwanden, waarbij het zich specifiek richt op een component genaamd xylan. Hierdoor kunnen voedingsstoffen vrijkomen die anders ontoegankelijk zouden zijn [7].
 • Cellulase: Cellulase breekt cellulose af, een belangrijk bestanddeel van plantaardig materiaal en een belangrijk deel van het natuurlijke dieet van een paard. Hoewel paarden wat cellulase produceren door microbiële fermentatie in hun achterste darm, kan extra cellulase een efficiëntere vertering ondersteunen [8].
 • Beta-glucanase: Dit enzym helpt bij het afbreken van beta-glucanen, die voorkomen in granen zoals gerst en haver. Beta-glucanen kunnen de viscositeit van de spijsvertering verhogen, dus het afbreken ervan kan de algehele spijsvertering verbeteren [9].

Deze enzymen werken synergetisch ter ondersteuning van een efficiënte vertering van verschillende componenten in de voeding van je paard, wat kan leiden tot een betere benutting van voedingsstoffen en een gezonde spijsvertering.

03


Wat is moutextract? Geschiedenis en voordelen voor voeding

Moutextract, het hoofdingrediënt in EquiNectar, heeft een rijke geschiedenis en een indrukwekkend voedingsprofiel. Het gebruik ervan gaat terug tot het oude Egypte, waar het niet alleen werd gewaardeerd als voedsel, maar ook om zijn nutritionele en medicinale eigenschappen [10].

Bij het mouten worden gerstkorrels onder gecontroleerde omstandigheden ontkiemd. Dit activeringsproces activeert enzymen in de graankorrel, die complexe zetmelen beginnen af te breken tot eenvoudigere koolhydraten. Het resultaat is een voedingsrijke substantie die meer biedt dan alleen energie [11].

Nutritioneel gezien is moutextract een complex voedingsmiddel met een reeks heilzame bestanddelen:

 • Koolhydraten: Terwijl gewoon moutextract doorgaans ongeveer 90% koolhydraten bevat (voornamelijk in de vorm van maltose), is EquiNectar speciaal samengesteld om 65% koolhydraten te bevatten. Deze leveren een bron van energie en dienen als substraat voor nuttige darmbacteriën. Het lagere koolhydraatgehalte in EquiNectar zorgt voor een evenwichtiger voedingsprofiel [12].

 • B-vitamines: Moutextract is een uitstekende bron van B-vitamines, waaronder:
 • Thiamine (B1): Belangrijk voor de energiestofwisseling en de werking van het zenuwstelsel
 • Riboflavine (B2): Cruciaal voor cellulaire functie en metabolisme
 • Niacine (B3): Ondersteunt energieproductie en DNA-herstel
 • Pantotheenzuur (B5): Essentieel voor vetzuursynthese en energieproductie
 • Pyridoxine (B6): Belangrijk voor de eiwitstofwisseling en de vorming van rode bloedcellen
 • Folaat (B9): Cruciaal voor DNA-synthese en celdeling
 • Vitamine B12: Ondersteunt de zenuwfunctie en de vorming van rode bloedcellen Deze vitamines spelen een essentiële rol in het energiemetabolisme, de werking van het zenuwstelsel en de algehele cellulaire gezondheid [13].

 • Aminozuren: Moutextract bevat een spectrum aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Dit zijn zowel essentiële aminozuren (die je uit je voeding moet halen) als niet-essentiële aminozuren. Aminozuren zijn cruciaal voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder spieronderhoud, enzymproductie en weefselherstel [14].

 • Mineralen: De belangrijkste mineralen in moutextract zijn:
 • Magnesium: Belangrijk voor de spier- en zenuwfunctie en voor gezonde botten
 • Kalium: Cruciaal voor hartfunctie, vochtbalans en spiersamentrekkingen
 • Selenium: Een antioxidant mineraal dat de immuunfunctie ondersteunt
 • Zink: belangrijk voor de immuunfunctie, wondgenezing en DNA-synthese
 • IJzer: Essentieel voor zuurstoftransport in het bloed en energieproductie Deze mineralen spelen verschillende rollen in het behoud van de algehele gezondheid en lichaamsfuncties [15].

 • Fenolische verbindingen: Moutextract is rijk aan verschillende fenolische verbindingen, die krachtige antioxiderende eigenschappen hebben. Deze omvatten:
 • Ferulinezuur: Een krachtige antioxidant die ontstekingsremmende effecten kan hebben
 • Flavan-3-olen: Waaronder catechinen en epicatechinen, bekend om hun antioxiderende activiteiten
 • Andere fenolzuren: zoals vanillinezuur, p-coumarinezuur en syringinezuur. Deze verbindingen dragen aanzienlijk bij aan de antioxidantcapaciteit van moutextract [16].

Onderzoek heeft aangetoond dat moutextract een aanzienlijke antioxidantwerking heeft, zowel in laboratoriumtests (in vitro) als in dierstudies (in vivo). Deze antioxidantcapaciteit, die voornamelijk afkomstig is van de fenolverbindingen, kan de algehele gezondheid helpen ondersteunen door oxidatieve stress te bestrijden [17].

Een onderzoek van Phillips et al. toonde aan dat het vervangen van geraffineerde suikers door antioxidantrijke alternatieven zoals moutextract de dagelijkse inname van antioxidanten aanzienlijk kan verhogen. Ze berekenden dat deze vervanging een antioxidant-verhoging kan opleveren die gelijk staat aan het consumeren van een portie bessen of noten [18]. Dit suggereert dat moutextract een voedzaam alternatief zou kunnen zijn voor geraffineerde suikers in de voeding.

Bovendien is aangetoond dat moutextract prebiotische eigenschappen heeft, wat betekent dat het de groei van gunstige darmbacteriën kan ondersteunen. Dit zou positieve gevolgen kunnen hebben voor de spijsvertering en het algehele welzijn [19].

04


Conclusie

EquiNectar vertegenwoordigt een nieuwe benadering in paardenvoeding, waarbij enzymtechnologie wordt geïntegreerd met traditionele voordelen van moutextract. Deze formule richt zich op verschillende belangrijke aspecten van de spijsverteringsfysiologie van paarden, waardoor het gebruik van voedingsstoffen kan worden verbeterd en de gezondheid van het maagdarmkanaal wordt ondersteund.

Het enzymprofiel van EquiNectar, met name het amylase- en fructanasegehalte, kan helpen bij de afbraak van niet-structurele koolhydraten, een gebied dat steeds meer aandacht krijgt in het onderzoek naar paardenvoeding. Verder zouden de antioxiderende eigenschappen van de moutextractbestanddelen implicaties kunnen hebben voor de cellulaire gezondheid en het beheer van oxidatieve stress, hoewel verdere in vivo studies waardevol zouden zijn om deze effecten bij paarden te kwantificeren.

Naarmate de voedingswetenschap voor paarden zich verder ontwikkelt, groeit het besef dat voeding, darmmicrobioom en algehele gezondheid een complexe wisselwerking hebben. Producten zoals EquiNectar, die gericht zijn op het ondersteunen van de spijsvertering, kunnen een rol spelen bij het behouden van dit delicate evenwicht.


Referenties

[1] J. A. Delcour en R. C. Hoseney, "Principles of Cereal Science and Technology," AACC International, 2010.

[2] M. D. Mumme en W. T. Stonehouse, "Effecten van middellangeketen triglyceriden op gewichtsverlies en lichaamssamenstelling: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken," J. Acad. Nutr. Diet., vol. 115, no. 2, pp. 249-263, 2015.

[3] E. J. Pyler en L. A. Gorton, "Baking Science & Technology," Sosland Publishing, 2008.

[4] J. D. Pagan, "Koolhydraten in paardenvoeding," Kentucky Equine Research, Inc., 1998.

[5] A. D. Ellis en J. Hill, "Nutritional Physiology of the Horse," Nottingham University Press, 2005.

[6] P. H. Selle en V. Ravindran, "Microbial phytase in poultry nutrition," Anim. Feed Sci. Technol., vol. 135, no. 1-2, pp. 1-41, 2007.

[7] L. R. Bedford en G. G. Partridge, "Enzymen in de voeding van landbouwhuisdieren," CABI Publishing, 2010.

[8] J. L. Julliand et al., "Characterization of the equine microbial ecosystem," Anim. Feed Sci. Technol., vol. 178, no. 1-2, pp. 1-9, 2012.

[9] B. A. Rowe et al., "Effect of β-glucan supplementation on the physiological responses of horses to repeated bouts of exercise," J. Equine Vet. Sci., vol. 34, no. 11-12, pp. 1316-1321, 2014.

[10] I. S. Hornsey, "Een geschiedenis van bier en brouwen," Royal Society of Chemistry, 2003.

[11] D. E. Briggs, "Malts and Malting," Springer Science & Business Media, 1998.

[12] C. W. Bamforth, "Brewing Materials and Processes," Academic Press, 2016.

[13] J. Zempleni et al., "Handbook of Vitamins," CRC Press, 2013.

[14] G. Wu, "Aminozuren: biochemie en voeding," CRC Press, 2013.

[15] J. J. Strain en K. D. Cashman, "Minerals and Trace Elements," Wiley-Blackwell, 2009.

[16] M. Dvořáková et al., "Characterization of malt extract phenolic acids by HPLC with different detection methods," J. Inst. Brew., vol. 114, no. 4, pp. 275-281, 2008.

[17] Y. Qingming et al., "Antioxidant activities of malt extract from barley (Hordeum vulgare L.) toward various oxidative stress in vitro and in vivo," Food Chem., vol. 118, no. 1, pp. 84-89, 2010.

[18] K. M. Phillips et al., "Total antioxidant content of alternatives to refined sugar," J. Am. Diet. Assoc., vol. 109, no. 1, pp. 64-71, 2009.

[19] G. R. Gibson en M. B. Roberfroid, "Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics," J. Nutr., vol. 125, no. 6, pp. 1401-1412, 1995.

[20] C. J. Proudman et al., "Characterisation of the faecal metabolome and microbiome of Thoroughbred racehorses," Equine Vet. J., vol. 47, no. 5, pp. 580-586, 2015.

[21] N. Richards et al., "Examination of the use of exogenous α-amylase and amyloglucosidase to enhance starch digestion in the small intestine of the horse," Anim. Feed Sci. Technol., vol. 114, no. 1-4, pp. 295-305, 2004.

[22] Internationale Organisatie voor Normalisatie, "ISO 9001:2015 Kwaliteitsmanagementsystemen - Eisen," 2015.

[23] British Equestrian Trade Association, "BETA NOPS Code," 2020.

[24] National Research Council, "Nutrient Requirements of Horses: Sixth Revised Edition", The National Academies Press, 2007.

[25] K. L. Snalune et al., "Modulation of the equine microbiome by pasture and feed supplements: A metabolomics approach," Integr. Food, Nutr. Metab., vol. 6, no. 1, pp. 1-4, 2019.