EquiNectar - Vad är det i den?

01


Ingredienser

EquiNectar är ett noggrant sammansatt tillskott som är utformat för att stödja hästens matsmältningshälsa och allmänna välbefinnande. Det innehåller tre huvudingredienser:

 1. Vårt patenterade enzymrikt maltextrakt: Detta är hörnstenen i EquiNectar. Det produceras speciellt för oss genom att vi köper in särskilda kornsorter, mältar dem och sedan använder en speciell lågtemperaturprocess för att bevara de enzymer som finns naturligt i kornmalt. Denna process säkerställer att de nyttiga enzymerna förblir aktiva, vilket ger maximal näringsmässig nytta för din häst [1]. (titta på en kort video om tillverkningen av EquiNectar)
 2. MCT-olja: Medelkedjig triglyceridolja är en typ av lättsmält fett. MCT absorberas och metaboliseras snabbt, vilket ger en snabb energikälla. De har visat sig ha potentiella fördelar för metabolisk hälsa och kan stödja immunsystemet [2].
 3. Kaliumsorbat: Detta är ett vanligt konserveringsmedel för livsmedel som används för att bibehålla färskhet och förlänga hållbarheten. Det är säkert att konsumera och hjälper till att säkerställa att EquiNectar förblir stabilt och effektivt över tid [3].

02


Enzymer i EquiNectar

Enzymprofilen i EquiNectar är en av de viktigaste egenskaperna. Dessa enzymer spelar en avgörande roll för att bryta ner olika komponenter i din hästs diet, vilket kan förbättra matsmältningen och näringsupptaget. De viktigaste enzymerna i EquiNectar inkluderar:

 • Amylas: Detta enzym hjälper till att bryta ned stärkelse till enklare sockerarter. Hos hästar, som har utvecklats för att främst tillgodogöra sig grovfoder, kan extra amylas underlätta matsmältningen av spannmålsbaserat foder [4].
 • Fruktanas: Detta enzym hjälper till att bryta ner fruktaner, en typ av komplex sockerart som finns i många typer av grovfoder. Höga nivåer av fruktaner kan ibland orsaka matsmältningsbesvär hos hästar, så fruktanas kan bidra till att mildra detta problem [5].
 • Fytas: Fytas hjälper till att frigöra näringsämnen, särskilt fosfor, som är bundna av fytinsyra i växtbaserade foder. Detta kan förbättra den totala tillgången på näringsämnen från kosten [6].
 • Xylanas: Detta enzym hjälper till att bryta ner växtcellväggar och riktar sig särskilt mot en komponent som kallas xylan. På så sätt kan det bidra till att frigöra näringsämnen som annars skulle vara otillgängliga [7].
 • Cellulas: Cellulas bryter ner cellulosa, en viktig beståndsdel i växtmaterial och en betydande del av hästens naturliga kost. Även om hästar producerar en del cellulas genom mikrobiell fermentering i baktarmen, kan ytterligare cellulas bidra till en effektivare matsmältning [8].
 • Beta-glukanas: Detta enzym hjälper till att bryta ner betaglukaner, som finns i korn som korn och havre. Betaglukaner kan öka digestas viskositet, så att bryta ner dem kan förbättra den totala matsmältningen [9].

Dessa enzymer arbetar synergistiskt för att stödja en effektiv matsmältning av olika komponenter i hästens foder, vilket kan leda till bättre näringsutnyttjande och matsmältningshälsa.

03


Vad är maltextrakt? Historia och fördelar för nutrition

Maltextrakt, som är den primära ingrediensen i EquiNectar, har en rik historia och en imponerande näringsprofil. Dess användning går tillbaka till det gamla Egypten, där det inte bara värderades som ett livsmedel utan även för sina näringsmässiga och medicinska egenskaper [10].

Maltningsprocessen innebär att kornkorn gror under kontrollerade förhållanden. Denna aktiveringsprocess utlöser enzymer i kornet, som börjar bryta ner komplex stärkelse till enklare kolhydrater. Resultatet blir en näringsrik substans som ger mer än bara energi [11].

Ur näringssynpunkt är maltextrakt ett komplext livsmedel med en rad nyttiga komponenter:

 • Kolhydrater: Medan vanligt maltextrakt vanligtvis innehåller ca 90% kolhydrater (mestadels i form av maltos), är EquiNectar speciellt formulerat för att innehålla 65% kolhydrater. Dessa ger en energikälla och fungerar som ett substrat för nyttiga tarmbakterier. Det lägre kolhydratinnehållet i EquiNectar möjliggör en mer balanserad näringsprofil [12].

 • B-vitaminer: Maltextrakt är en utmärkt källa till B-vitaminer, inklusive:
 • Tiamin (B1): Viktigt för energiomsättningen och nervsystemets funktion
 • Riboflavin (B2): Avgörande för cellfunktion och ämnesomsättning
 • Niacin (B3): Stödjer energiproduktion och DNA-reparation
 • Pantotensyra (B5): Essentiell för fettsyrasyntes och energiproduktion
 • Pyridoxin (B6): Viktigt för proteinmetabolismen och bildandet av röda blodkroppar
 • Folat (B9): Avgörande för DNA-syntes och celldelning
 • Vitamin B12: Stödjer nervfunktionen och bildandet av röda blodkroppar Dessa vitaminer spelar en viktig roll i energimetabolismen, nervsystemets funktion och den allmänna cellhälsan [13].

 • Aminosyror: Maltextrakt innehåller ett spektrum av aminosyror, byggstenarna i proteiner. Dessa inkluderar både essentiella aminosyror (som måste erhållas från kosten) och icke-essentiella aminosyror. Aminosyror är avgörande för olika kroppsfunktioner, inklusive muskelunderhåll, enzymproduktion och vävnadsreparation [14].

 • Mineraler: Viktiga mineraler som finns i maltextrakt inkluderar:
 • Magnesium: Viktigt för muskel- och nervfunktionen samt för benhälsan
 • Kalium: Avgörande för hjärtfunktion, vätskebalans och muskelsammandragningar
 • Selen: Ett antioxidantmineral som stöder immunfunktionen
 • Zink: Viktigt för immunförsvaret, sårläkning och DNA-syntes
 • Järn: Viktigt för syretransport i blodet och energiproduktion Dessa mineraler spelar olika roller för att upprätthålla den allmänna hälsan och kroppsfunktionerna [15].

 • Fenoliska föreningar: Maltextrakt är rikt på olika fenolföreningar, som har potenta antioxidantegenskaper. Dessa inkluderar:
 • Ferulasyra: En potent antioxidant som kan ha antiinflammatoriska effekter
 • Flavan-3-oler: Inklusive katechiner och epicatechiner, kända för sina antioxidativa aktiviteter
 • Andra fenolsyror: Till exempel vanillinsyra, p-kumarinsyra och syringsyra. Dessa föreningar bidrar avsevärt till maltextraktets antioxidantkapacitet [16].

Forskning har visat att maltextrakt har en betydande antioxidantaktivitet, både i laboratorietester (in vitro) och i djurstudier (in vivo). Denna antioxidativa kapacitet, som främst härrör från dess fenoliska föreningar, kan bidra till att stödja den allmänna hälsan genom att bekämpa oxidativ stress [17].

En studie av Phillips et al. visade att det dagliga intaget av antioxidanter kan öka betydligt om man ersätter raffinerat socker med antioxidantrika alternativ som maltextrakt. De beräknade att denna substitution skulle kunna ge en antioxidantökning som motsvarar intaget av en portion bär eller nötter [18]. Detta tyder på att maltextrakt kan vara ett näringsrikt alternativ till raffinerat socker i kosten.

Maltextrakt har dessutom visat sig ha prebiotiska egenskaper, vilket innebär att det kan stödja tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Detta kan ha positiva konsekvenser för matsmältningshälsan och det allmänna välbefinnandet [19].

04


Slutsats

EquiNectar är ett nytt tillvägagångssätt inom hästnäring som integrerar enzymteknik med traditionella maltextrakt. Denna formulering tar hänsyn till flera viktiga aspekter av hästens matsmältningsfysiologi, vilket potentiellt kan förbättra näringsutnyttjandet och stödja gastrointestinal hälsa.

Enzymprofilen i EquiNectar, särskilt dess innehåll av amylas och fruktanas, kan bidra till nedbrytningen av icke-strukturella kolhydrater, ett område som är av allt större intresse inom hästnäringsforskningen. Dessutom kan de antioxidativa egenskaperna hos maltextraktkomponenterna ha betydelse för cellhälsan och hanteringen av oxidativ stress, även om ytterligare in vivo-studier skulle vara värdefulla för att kvantifiera dessa effekter hos hästar.

I takt med att näringslära för hästar utvecklas ökar insikten om det komplexa samspelet mellan kost, tarmmikrobiom och den allmänna hälsan. Produkter som EquiNectar, som syftar till att stödja matsmältningsprocessen, kan spela en roll för att upprätthålla denna känsliga balans.


Referenser

[1] J. A. Delcour och R. C. Hoseney, "Principles of Cereal Science and Technology", AACC International, 2010.

[2] M. D. Mumme och W. T. Stonehouse, "Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials", J. Acad. Nutr. Diet, vol. 115, nr 2, s. 249-263, 2015.

[3] E. J. Pyler och L. A. Gorton, "Baking Science & Technology", Sosland Publishing, 2008.

[4] J. D. Pagan, "Carbohydrates in equine nutrition", Kentucky Equine Research, Inc, 1998.

[5] A. D. Ellis och J. Hill, "Nutritional Physiology of the Horse", Nottingham University Press, 2005.

[6] P. H. Selle och V. Ravindran, "Microbial phytase in poultry nutrition", Anim. Feed Sci. Technol. vol. 135, nr 1-2, s. 1-41, 2007.

[7] L. R. Bedford och G. G. Partridge, "Enzymes in Farm Animal Nutrition", CABI Publishing, 2010.

[8] J. L. Julliand et al., "Characterization of the equine microbial ecosystem", Anim. Feed Sci. Technol. vol. 178, nr 1-2, s. 1-9, 2012.

[9] B. A. Rowe et al., "Effect of β-glucan supplementation on the physiological responses of horses to repeated bouts of exercise", J. Equine Vet. Sci.", vol. 34, nr 11-12, s. 1316-1321, 2014.

[10] I. S. Hornsey, "A History of Beer and Brewing", Royal Society of Chemistry, 2003.

[11] D. E. Briggs, "Malts and Malting", Springer Science & Business Media, 1998.

[12] C. W. Bamforth, "Brewing Materials and Processes", Academic Press, 2016.

[13] J. Zempleni et al, "Handbook of Vitamins", CRC Press, 2013.

[14] G. Wu, "Amino acids: biochemistry and nutrition", CRC Press, 2013.

[15] J. J. Strain och K. D. Cashman, "Minerals and Trace Elements", Wiley-Blackwell, 2009.

[16] M. Dvořáková et al., "Characterization of malt extract phenolic acids by HPLC with different detection methods", J. Inst. Brew. vol. 114, nr. 4, s. 275-281, 2008.

[17] Y. Qingming et al, "Antioxidant activities of malt extract from barley (Hordeum vulgare L.) toward various oxidative stress in vitro and in vivo," Food Chem. vol. 118, nr 1, s. 84-89, 2010.

[18] K. M. Phillips et al, "Total antioxidanthalt i alternativ till raffinerat socker", J. Am. Diet. Assoc., vol. 109, nr 1, s. 64-71, 2009.

[19] G. R. Gibson och M. B. Roberfroid, "Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics", J. Nutr., vol. 125, nr 6, s. 1401-1412, 1995.

[20] C. J. Proudman et al., "Characterisation of the faecal metabolome and microbiome of Thoroughbred racehorses", Equine Vet. J., vol. 47, nr. 5, s. 580-586, 2015.

[21] N. Richards et al., "Examination of the use of exogenous α-amylase and amyloglucosidase to enhance starch digestion in the small intestine of the horse", Anim. Feed Sci. Technol. vol. 114, nr 1-4, s. 295-305, 2004.

[22] Internationella standardiseringsorganisationen, "ISO 9001:2015 Kvalitetsledningssystem - Krav", 2015.

[23] British Equestrian Trade Association, "BETA NOPS Code", 2020.

[24] National Research Council, "Nutrient Requirements of Horses: Sixth Revised Edition", The National Academies Press, 2007.

[25] K. L. Snalune et al, "Modulation of the equine microbiome by pasture and feed supplements: A metabolomics approach", Integr. Food, Nutr. Metab. vol. 6, nr 1, s. 1-4, 2019.