Waarschuwing: Grassuikers zijn op het hoogste niveau tot nu toe dit jaar!

Als het weer warmer wordt en de dagen langer, ondergaat het gras in onze weiden belangrijke veranderingen. Voor paardeneigenaars is het van cruciaal belang om deze veranderingen te begrijpen om de gezondheid en het welzijn van hun paarden te behouden. Uit recente gegevens van GrassCheckGB blijkt dat de grassuikers dit jaar hun hoogste niveau tot nu toe hebben bereikt, wat potentiële risico's met zich meebrengt voor paarden die gevoelig zijn voor deze schommelingen.

Wat zijn grassuikers?

Grassuikers, voornamelijk in de vorm van fructanen, worden door planten geproduceerd als energiebron. Tijdens het groeiseizoen, vooral in de lente en vroege zomer, kunnen deze suikers zich ophopen tot hoge niveaus. Factoren zoals temperatuur, zonlicht en stress dragen bij tot deze schommelingen.

Huidige suikerspiegel

Volgens GrassCheckGBheeft het grassuikergehalte 11,10% bereikt voor de week die begon op 17 juni, het hoogste tot nu toe dit jaar. Het vorige hoogste niveau was 10,80% in de week die begon op 22 april. Vorige week was het niveau 7,40%, het laagste niveau dit jaar, wat wijst op een aanzienlijke stijging binnen een korte periode.

Risico's van hoge grassuikers

Een hoog gehalte aan grassuikers kan verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor paarden, vooral voor paarden die aanleg hebben voor aandoeningen als hoefbevangenheid, insulineresistentie en het equine metabolic syndrome (EMS). Dit is waarom het belangrijk is:

  • Laminitis: Overmatige inname van suikers kan hoefbevangenheid veroorzaken, een pijnlijke en mogelijk slopende aandoening die de hoeven aantast.
  • Insulineresistentie: Paarden met insulineresistentie hebben moeite om hoge suikerspiegels onder controle te houden, waardoor hun aandoening kan verergeren.
  • Obesitas en EMS: Een hoge suikerinname kan bijdragen tot gewichtstoename en stofwisselingsstoornissen, wat leidt tot gezondheidsproblemen op lange termijn.
  • Spijsverteringsproblemen: Een hoog suikergehalte verhoogt het risico op koliek, darmstoornissen en ongemak.
  • Stemming en gedragsproblemen: Hoge suikerspiegels kunnen het gedrag negatief beïnvloeden en ongemak kan de stemming van je paard verslechteren.

Wat kun je doen?

Om je paarden te beschermen tegen de nadelige effecten van hoge grassuikers, kun je de volgende strategieën overwegen:

  • Beperk graastijd: Beperk de tijd die je paarden doorbrengen met grazen op grazige weiden, vooral tijdens de momenten van de dag waarop de suikerspiegel het hoogst is (laat in de middag en vroeg in de avond).
  • Gebruik een muilkorf voor grazen: Een muilkorf kan helpen om de hoeveelheid gras die je paard eet onder controle te houden, terwijl hij toch van de buitenlucht kan genieten.
  • Lichaamsconditie bewaken: Houd de lichaamsconditie en het gewicht van je paard goed in de gaten. Pas de voeding en trainingsroutine hierop aan om overgewicht en gerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen.
  • Alternatief voer: Zorg voor alternatieve voedergewassen met een laag suikergehalte, zoals geweekt hooi om het suikergehalte te verlagen.
  • Gebruik EquiNectar: Als je denkt dat een paard baat zou hebben bij een verhoogd vermogen om gras te verteren, helpt EquiNectar een paard fructanen te verteren in de dunne darm, in plaats van ze te laten fermenteren in de achterdarm. Bekijk onze beoordelingen om de voordelen uit de praktijk te lezen. Neem contact met ons op om de geschiktheid voor jouw paard te bespreken.

Blijf op de hoogte

Bij EquiNectar zetten we ons in om paardeneigenaren te voorzien van de nieuwste informatie om hun paarden gezond en gelukkig te houden. Kijk regelmatig op onze website voor updates over de grassuikerspiegel en andere essentiële gezondheidstips voor paarden.

Door waakzaam te blijven en proactieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je paarden gezond en comfortabel blijven tijdens perioden met hoge grassuikerwaarden. Als je advies nodig hebt, aarzel dan niet om ons een bericht te sturen.