Varning: Grässockret är på de högsta nivåerna hittills i år!

I takt med att vädret blir varmare och dagarna längre genomgår gräset i våra hagar stora förändringar. För hästägare är det viktigt att förstå dessa förändringar för att kunna upprätthålla hälsa och välbefinnande hos sina hästkompisar. Nya data från GrassCheckGB visar att sockerhalten i gräset för närvarande ligger på de högsta nivåerna hittills i år, vilket utgör en potentiell risk för hästar som är känsliga för dessa fluktuationer.

Vad är gräs sockerarter?

Växterna producerar gräsocker, främst i form av fruktaner, som en energikälla. Under växtsäsongen, särskilt på våren och försommaren, kan dessa sockerarter ackumuleras till höga nivåer. Faktorer som temperatur, solljus och växtstress bidrar till dessa fluktuationer.

Nuvarande sockernivåer

Enligt GrassCheckGBhar sockerhalten i gräset nått 11,10% under veckan som började den 17 juni, vilket är den högsta nivån hittills i år. Den tidigare högsta nivån var 10,80% under veckan som började den 22 april. Förra veckan låg nivåerna på 7,40%, den lägsta nivån i år, vilket visar på en betydande ökning på kort tid.

Risker förknippade med höga sockerhalter i gräs

Höga nivåer av gräsocker kan utgöra flera hälsorisker för hästar, särskilt för dem som är predisponerade för tillstånd som fång, insulinresistens och metabolt syndrom hos hästar (EMS). Här är varför det är viktigt:

  • Hältor: Överdrivet sockerintag kan utlösa fång, ett smärtsamt och potentiellt försvagande tillstånd som drabbar hovarna.
  • Insulinresistens: Hästar med insulinresistens har svårt att hantera höga sockernivåer, vilket kan förvärra deras tillstånd.
  • Fetma och EMS: Högt sockerintag kan bidra till viktökning och metaboliska störningar, vilket kan leda till långsiktiga hälsoproblem.
  • Matsmältningsbesvär: Höga sockernivåer ökar risken för kolik, sjukdomar i bakre delen av tarmen och obehag.
  • Humör- och beteendeproblem: Höga sockernivåer kan påverka beteendet negativt, och obehag kan försämra hästens humör.

Vad kan du göra?

För att skydda dina hästar från de negativa effekterna av höga halter av gräsocker bör du överväga följande strategier:

  • Begränsa betestiden: Minska den tid som hästarna tillbringar på frodiga betesmarker, särskilt under de tider på dygnet då sockernivåerna är som högst (sen eftermiddag och tidig kväll).
  • Använd ett munstycke för betande djur: Ett betesmunstycke kan hjälpa till att kontrollera mängden gräs som din häst äter samtidigt som den kan njuta av tiden utomhus.
  • Övervaka kroppens tillstånd: Håll ett öga på din hästs kroppskondition och vikt. Anpassa hästens diet och träningsrutiner därefter för att förhindra fetma och relaterade hälsoproblem.
  • Alternativt foder: Ge foderalternativ med låg sockerhalt, t.ex. hö som har blötlagts för att minska sockerhalten.
  • Använd EquiNectar: Om du anser att hästen skulle ha nytta av en ökad förmåga att smälta gräs, hjälper EquiNectar hästen att smälta fruktaner i tunntarmen, istället för att låta dem jäsa i baktarmen. Ta en titt på vår recensioner för att läsa de verkliga fördelarna. Kontakta oss för att diskutera lämpligheten för din häst.

Håll dig informerad

På EquiNectar har vi åtagit oss att förse hästägare med den senaste informationen för att hålla deras hästar friska och glada. Besök regelbundet vår webbplats för uppdateringar om gräsets sockernivåer och andra viktiga tips om hästhälsa.

Genom att vara vaksam och vidta proaktiva åtgärder kan du se till att dina hästar förblir friska och trivs under perioder med höga gräsockernivåer. Om du behöver några råd, tveka inte att skicka ett meddelande till oss.