Ben Nedas

Chief Commercial Officer

Sommarregnets inverkan på hästars matsmältning: Förstå risker och förändringar

Den senaste tidens vädermönster i Storbritannien, som kännetecknas av stora mängder regn följt av rikligt med solsken, har lett till en kraftig tillväxt av gräs. Denna snabba tillväxt, som till synes är gynnsam, har fått oväntade konsekvenser för hästpopulationen och orsakat uppblåsthet och, i extrema fall, kolik hos hästar. Denna artikel syftar till att belysa riskerna och förändringarna i hästens matsmältning i samband med denna accelererade gräsväxt.


Gräs är en stapelvara i hästens kost och tillför viktiga näringsämnen och fibrer. Men när gräset växer för snabbt, som det har gjort på grund av den senaste tidens väderförhållanden, kan det leda till matsmältningsproblem hos hästar. Det främsta problemet är risken för uppblåsthet och kolik.


En av nyckelfaktorerna i denna process är förändringen i hästens bakre tarmbakterier efter ett stort inflöde av fruktaner från det snabbväxande gräset. Fruktaner är en typ av kolhydrater som smälts dåligt i hästens tunntarm och därför når baktarmen, där de fermenteras av bakterier. Denna plötsliga ökning av fruktaner kan orsaka en förändring i bakteriepopulationen, med en ökning av de bakterier som producerar gas som en biprodukt av fruktanjäsningen. Detta kan resultera i överdriven gasproduktion, vilket leder till uppblåsthet och eventuellt kolik.


Dessutom kan vissa bakterier i baktarmen fermentera fruktaner till laktat, ett ämne som kan sänka pH-värdet i baktarmen och göra miljön surare. Detta kan hämma tillväxten av fibersmältande bakterier och främja tillväxten av mjölksyrabakterier, vilket ytterligare ökar laktatnivåerna. För mycket laktat kan skada tarmslemhinnan och leda till endotoxemi, ett allvarligt tillstånd som kan orsaka fång och kolik.


Den snabba gräsväxten kan också leda till att hästarna överkonsumerar gräs. Överflödet av gräs kan uppmuntra hästar att äta mer än de vanligtvis gör, vilket kan leda till att hästens mage fylls för mycket och eventuellt orsaka kolik.


För mer detaljerad information om fruktaner och förändringar i gräs, vänligen ta en titt på: Vårens gröna fara: Att navigera riskerna med frodigt gräs och kolik hos hästar


EquiNectar innehåller fruktanas - det enzym som din häst använder för att bryta ner fruktanerna i gräs. Om du ger din häst ytterligare fruktanas genom att utfodra EquiNectar bör det bidra till att minska risken för överbelastning av fruktaner.

Det är mycket viktigt att hästägare och hästskötare är medvetna om dessa risker, särskilt under perioder med snabb gräsväxt. Regelbunden övervakning av hästens diet och hälsotillstånd är avgörande. Om en häst visar tecken på uppblåsthet eller kolik, t.ex. rastlöshet, tassar på marken, tittar åt sidan och rullar sig, krävs omedelbar veterinärvård.


Sammanfattningsvis kan man säga att även om sommarregn kan leda till frodiga, gröna betesmarker är det viktigt att förstå de potentiella risker som det innebär för våra hästkompisar. Genom att hålla oss informerade och vaksamma kan vi säkerställa våra hästars hälsa och välbefinnande under dessa perioder av snabb grästillväxt.

OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER

3 tankar om "Sommarregnets inverkan på hästars matsmältning: Förstå risker och förändringar"

  1. Hej Ruth, gå gärna in på LiveChat så delar vi gärna med oss av våra erfarenheter.

Kommentarer är stängda.