Ben Nedas

Commercieel directeur

De invloed van zomerregen op de spijsvertering van paarden: De risico's en veranderingen begrijpen

De recente weerpatronen in het Verenigd Koninkrijk, gekenmerkt door veel regen gevolgd door overvloedige zonneschijn, hebben geleid tot een sterke groei van het gras. Deze snelle groei lijkt gunstig, maar heeft onverwachte gevolgen gehad voor de paardenpopulatie en veroorzaakt een opgeblazen gevoel en, in extreme gevallen, koliek bij paarden. Dit artikel wil licht werpen op de risico's en veranderingen in de spijsvertering van paarden die verband houden met deze versnelde grasgroei.


Gras is een hoofdbestanddeel van het dieet van een paard en levert essentiële voedingsstoffen en vezels. Maar als gras te snel groeit, zoals door de recente weersomstandigheden, kan het leiden tot spijsverteringsproblemen bij paarden. De grootste zorg is het risico op een opgeblazen gevoel en koliek.


Een van de sleutelfactoren in dit proces is de verandering in de achterste darmbacteriën van het paard na een grote toevloed van fructanen uit het snel gegroeide gras. Fructanen zijn een soort koolhydraten die slecht verteerd worden in de dunne darm van het paard en daarom de achterdarm bereiken, waar ze gefermenteerd worden door bacteriën. Deze plotselinge toename van fructanen kan een verschuiving veroorzaken in de bacteriepopulatie, met een toename van de bacteriën die gas produceren als bijproduct van fructaanfermentatie. Dit kan resulteren in een overmatige gasproductie, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en mogelijk koliek.


Daarnaast kunnen sommige bacteriën in de darm fructanen fermenteren tot lactaat, een stof die de pH van de darm kan verlagen, waardoor het milieu zuurder wordt. Dit kan de groei van vezelverterende bacteriën remmen en de groei van melkzuurbacteriën bevorderen, waardoor het lactaatgehalte verder toeneemt. Een teveel aan lactaat kan het darmslijmvlies beschadigen en leiden tot endotoxemie, een ernstige aandoening die hoefbevangenheid en koliek kan veroorzaken.


De snelle grasgroei kan ook leiden tot overconsumptie van gras door paarden. De overvloed aan gras kan paarden aanmoedigen om meer te eten dan normaal, wat kan leiden tot overvulling van de paardenmaag en mogelijk koliek veroorzaakt.


Kijk voor meer gedetailleerde informatie over fructanen en veranderingen in gras op: Het groene gevaar van de lente: Navigeren door de risico's van weelderig gras en koliek bij paarden


EquiNectar bevat fructanase - het enzym dat je paard gebruikt om de fructanen in gras af te breken. Door je paard extra fructanase te geven door EquiNectar te voeren, zou je het risico op overbelasting met fructanen moeten verminderen.

Het is cruciaal dat paardeneigenaren en verzorgers zich bewust zijn van deze risico's, vooral tijdens perioden van snelle grasgroei. Regelmatige controle van het dieet en de gezondheidstoestand van het paard is essentieel. Als een paard tekenen van een opgeblazen gevoel of koliek vertoont, zoals rusteloosheid, naar de grond krabben, op zijn zij kijken en rollen, is onmiddellijke diergeneeskundige hulp vereist.


Concluderend: hoewel zomerregen kan leiden tot weelderige, groene weiden, is het essentieel om de potentiële risico's voor onze paarden te begrijpen. Door op de hoogte te blijven en waakzaam te blijven, kunnen we de gezondheid en het welzijn van onze paarden garanderen tijdens deze periodes van snelle grasgroei.

OVER EQUINECTAR

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS

3 thoughts on "De invloed van zomerregens op de spijsvertering van paarden: Inzicht in de risico's en veranderingen".

Reacties gesloten.