Hur en våt sommar och gräsrensning på hösten kan förvärra tecknen på sjukdom i baktarmen

01


Inledning

Det oförutsägbara vädret i Storbritannien har påverkat hästarnas hälsa negativt i år, med en blöt sommar och efterföljande frodig hösttillväxt som förvärrat riskerna för sjukdomar i baktarmen. I den här artikeln fördjupar vi oss i hur de ovanliga vädermönstren har påverkat fruktannivåerna i betesmarker, konsekvenserna för hästarnas tarmhälsa och praktiska strategier för hästägare för att minska dessa risker.

02


Den ovanligt våta sommaren

Traditionellt sett brukar en varm och torr sommar i Storbritannien leda till långsammare grästillväxt och minskad ansamling av fruktan. Men 2023 trotsade dessa normer med ihållande regn, vilket ledde till en kraftig ökning av fruktannivåerna, en typ av kolhydrater som hästar inte kan smälta effektivt. När fruktanerna når bakre tarmen kan de leda till snabb jäsning, vilket orsakar en pH-sänkning och potentiellt skadar bakre tarmens slemhinna.


Proaktiv förvaltning

Under dessa omständigheter har hästägare varit tvungna att vara särskilt vaksamma, noga övervaka sina hästars kost, justera betesrutiner och söka expertråd för att navigera genom dessa utmaningar och skydda sina hästars matsmältningshälsa.

03


Höstens gräs flödar

Den blöta sommaren har bäddat för en höst med frodigt gräs som innehåller mycket fruktaner och sockerarter och lite fibrer - förhållanden som är långt ifrån idealiska för hästars tarmhälsa. Denna nya tillväxt, även om den är riklig, kan ytterligare bidra till riskerna för bak-tarmsjukdomar om den inte hanteras korrekt.


Riktade betesstrategier

Effektiv hantering av betestillgång har blivit avgörande. Hästägare uppmuntras att implementera strategier som begränsade betestider, stripbete eller spårsystem, användning av betesmunkorgar och tillskott av fiberrikt foder för att upprätthålla en balanserad kost och stödja matsmältningshälsan.


04


Heltäckande strategier för hälsa i baktarmen

För att möta den pågående utmaningen med höga fruktannivåer krävs ett holistiskt synsätt och engagemang för bästa praxis inom hästskötsel.


Kost, kosttillskott och expertråd

Det kan vara bra att flytta hästen långsamt till nya betesmarker, ge den en balanserad, fiberrik kost och överväga att använda kosttillskott som EquiNectar, som är en naturlig källa till matsmältningsenzymer som fruktanas. EquiNectar hjälper till att bryta ner fruktaner i tunntarmen. Detta minskar mängden fruktaner som hamnar osmälta i bakre delen av tarmen. Om du har några hälsoproblem med din häst, kontakta din veterinär.

05


Slutsats

De våta förhållandena sedan mars har inneburit betydande utmaningar för hästägare i Storbritannien, och markant ökat riskerna för sjukdomar i bakre tarmen på grund av höga fruktannivåer i betesmarkerna. Genom vaksam hantering, strategiska betesmetoder, noggrann kostplanering och övervägande av stödjande kosttillskott kan hästägare navigera genom dessa utmaningar och skydda sina hästars matsmältningshälsa under dessa ovanliga tider.