Verzorging van paarden met ondergewicht: Tips en strategieën

De zorg voor paarden met ondergewicht kan moeilijk zijn omdat het paard een combinatie van dieet- en managementstrategieën nodig heeft om op gewicht te komen en gezond te blijven. Een paard kan om verschillende redenen ondergewicht hebben, zoals niet genoeg calorieën binnenkrijgen, gestrest zijn of pijn hebben, of een ziekte hebben. In deze blog bespreken we de verschillende oorzaken van gewichtsverlies bij paarden en geven we tips voor de verzorging van een paard met ondergewicht.

Mogelijke oorzaken van gewichtsverlies bij paarden

Als een paard gewicht verliest tijdens wedstrijden of als het zich voorbereidt op een wedstrijd, krijgt het misschien niet genoeg calorieën binnen, is het te gestrest of is het ziek (heeft het pijn of ongemak). Paarden met maagzweren hebben de neiging om niet te willen eten vanwege de pijn, en de behandeling voor maagzweren moet direct na de diagnose worden gestart, anders zullen pogingen om gewichtstoename te bevorderen vruchteloos zijn. Spierafbraak is constant bij oudere paarden, dus ze hebben meer proteïne van hoge kwaliteit nodig in hun dieet. Jonge, groeiende paarden hebben een hoge energiebehoefte, maar er moet voor worden gezorgd dat voedingsstoffen en energie in balans zijn om onder- of overgroei in botten en weefsel te voorkomen. Parasitaire infecties kunnen leiden tot gewichtsverlies, dus paarden moeten regelmatig ontwormd worden.

Toegang tot hooi en weidegrond van hoge kwaliteit kan een moeilijk te houden paard helpen om op gewicht te blijven. Nerveuze paarden doen het meestal beter met zetmeel- en suikerarm voer, omdat de bloedsuikerspiegel stijgt na graanmaaltijden en het probleem kan verergeren. Zogende fokmerries hebben de meeste energie nodig van alle paarden, en ze moeten elke dag ongeveer 3% van hun lichaamsgewicht eten om melk te maken en in goede conditie te blijven. Er moet extra aandacht worden besteed aan het vermijden van een overbelasting aan zetmeel bij de lacterende merrie. Paarden die gewicht verliezen zonder duidelijke reden moeten door een dierenarts worden onderzocht om te zien of ze ziek zijn.

Dieet- en managementaanbevelingen

Het verhogen van de voederfrequentie is een van de veiligste manieren om de voeropname en calorie-inname te verbeteren zonder het risico op zetmeeloverbelasting in de achterdarm te verhogen. Voeders met een hoog vetgehalte en oplosbare vezels werken het beste om dunne paarden op gewicht te brengen. Paarden die moeten aankomen, moeten gevoerd worden met producten die eiwitten van uitstekende kwaliteit en gegarandeerde aminozuurgehaltes bevatten. Dunne paarden de beste kwaliteit voer geven is belangrijk omdat dit het beste smaakt en de meeste energie bevat. Enzymen die de spijsvertering bevorderen zijn nuttig bij het vermeerderen van het gewicht van magere paarden. We hebben EquiNectar ontwikkeld om paarden enzymen van natuurlijke oorsprong te geven. Het toevoegen van conditie is een van de bewezen voordelen van het gebruik van EquiNectar. 

Het verminderen van stress en het buiten zetten van paarden is de beste therapie voor paarden die meer spierkracht en gewicht moeten krijgen. Stress kan een grote invloed hebben op de eetlust van een paard en kan leiden tot gewichtsverlies. Door te zorgen voor een stressarme omgeving, zoals het paard in de wei zetten of zorgen voor een rustige, stille omgeving, kun je het paard helpen ontspannen en zich meer op zijn gemak voelen. Het verzorgen van het gebit van het paard is ook belangrijk, omdat gebitsproblemen het moeilijk kunnen maken voor het paard om goed te eten en voedsel te verteren. Controleer de effectiviteit van het bestaande parasietenbestrijdingsprogramma en pas aan indien nodig. Parasieten kunnen leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsproblemen als er niets aan gedaan wordt.

Naast dieet- en managementstrategieën is het ook belangrijk om samen te werken met een dierenarts of paardenvoedingsdeskundige om een persoonlijk zorgplan te ontwikkelen voor het paard met ondergewicht. Een dierenarts kan een volledig lichamelijk onderzoek doen en diagnostische tests uitvoeren om uit te zoeken of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die het gewichtsverlies van het paard kunnen veroorzaken. Een paardenvoedingsdeskundige kan je helpen een dieet samen te stellen dat voldoet aan de voedingsbehoeften van het paard en helpt om op een veilige en gezonde manier weer op gewicht te komen.

De mening van de voedingsdeskundige

Paardenvoedingsdeskundige Lorraine Hughes geeft haar ervaring in het werken met paarden met ondergewicht: 

Als je te maken hebt met paarden met ondergewicht, is het noodzakelijk om de redenen achter het gewichtsverlies vast te stellen door contact op te nemen met een dierenarts die tests kan uitvoeren om de oorzaken vast te stellen. Hoewel niet-paardenmensen en zelfs paardenmensen bij het zien van een paard met ondergewicht waarschijnlijk meteen naar verwaarlozing zullen grijpen, is het cruciaal om te begrijpen dat niet alle paarden met ondergewicht het gevolg zijn van verwaarlozing en ondervoeding. Paarden met ondergewicht kunnen een onderliggende aandoening hebben die gewichtsverlies veroorzaakt, zoals gebitsaandoeningen, dysfagie, lymfosarcoom, granulomateuze enteritis of ouderdom. Daarom moeten eigenaren de oorzaak vaststellen voordat ze met een voedingsdeskundige gaan werken om de body condition score (BCS) te verhogen.

Ongeacht de oorzaak van het gewichtsverlies moeten veranderingen in het dieet geleidelijk worden doorgevoerd, zelfs als hierdoor de kwaliteit of kwantiteit van het voer toeneemt. Verhoging van geconserveerd ruwvoer moet altijd de eerste stap zijn in het verbeteren van het BCS van paarden. Waarna, als de gewenste gewichtstoename niet wordt bereikt, de introductie van krachtvoer geleidelijk kan worden ingevoerd. Het handhaven van een laag gehalte aan niet-structurele koolhydraten (NSC) helpt de vorming van maagzweren of de verstoring van het achterste darmmicrobioom te voorkomen, dat een essentiële rol speelt bij het gezond houden van het paard en het extraheren van voedingsstoffen uit voer.

Kleine regelmatige voederbeurten zijn het beste om de BCS om de paar uur te verhogen in plaats van grote voederbeurten één of twee keer per dag. Een goede kwaliteit voerbalancer, ad-lib geconserveerd ruwvoer en bietenpulp, en een supplement zoals EquiNectar dat een paard helpt zijn voedsel af te breken, wat zorgt voor een betere voeding en bescherming van het achterste darmmicrobioom, zijn altijd aan te raden boven koolhydraatrijke voeders die complexer zijn voor het paard om te verteren en kunnen leiden tot andere gezondheidsaandoeningen.

Conclusie

Concluderend, als je een paard wilt verzorgen dat te mager is, is het belangrijk om te begrijpen wat ze moeten eten en hoe ze behandeld moeten worden. De redenen waarom een paard gewicht verliest kunnen heel verschillend zijn, van te weinig calorieën tot gezondheidsproblemen zoals maagzweren of parasitaire infecties. Het is dus belangrijk om in eerste instantie nauw samen te werken met een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen die het gewichtsverlies kunnen veroorzaken op te sporen en te behandelen.

Voedings- en managementaanbevelingen kunnen paarden helpen om veilig en effectief weer op gewicht te komen. Het verhogen van de voederfrequentie, het verstrekken van hoogwaardig eiwit- en vezelvoer en het zorgen voor toegang tot hoogwaardig ruwvoer zijn slechts enkele voorbeelden van effectieve dieetinterventies. Ook het verminderen van stress, paarden naar buiten laten en ervoor zorgen dat ze een goed gebit hebben en geen parasieten, zijn belangrijke managementtechnieken.

Uiteindelijk is de beste manier om voor paarden met ondergewicht te zorgen voorzichtig zijn en geduld hebben.

Met de juiste zorg en aandacht kunnen paarden met ondergewicht hun gezondheid, kracht en vitaliteit terugwinnen en zich verder ontwikkelen in hun rol als atleten, metgezellen en geliefde leden van de paardengemeenschap.


Deelnemer

Lorraine Hughes
MSc, BSc, kandidaat PhD 

Lorraine voltooide haar studie sportwetenschappen bij paarden. Ze behaalde een MSc in gezondheid en welzijn van paardenprestaties aan de Nottingham Trent University, waar ze zich richtte op het maagzweer-syndroom bij paarden (EGUS). 

Lorraine is de eigenaar/directeur van Equineus Ltd, een adviesbureau voor voeding en welzijn van paarden. Ze is voedingsdeskundige met een achtergrond in de paardenfysiologie en kan dus holistische strategieën toepassen op paardenwelzijn. 

Ze zit momenteel in haar eerste jaar van een promotieonderzoek naar EGUS. 

4 thoughts on "Zorg voor paarden met ondergewicht: Tips en strategieën"

  1. Hoi, wat zou ik aanraden voor een 25-jarige die licht werk doet en veel is afgevallen? tks

    1. Hallo, als je eventuele onderliggende gezondheidsproblemen hebt uitgesloten, is het de moeite waard om naar je voerregime te kijken. Krijgt je paard genoeg te eten? Is je paard in staat om het voedsel dat je geeft te verteren? Als je paard voldoende eet en er geen gezondheidsproblemen zijn, kan het mogelijk baat hebben bij het toevoegen van EquiNectar. EquiNectar levert enzymen die bijdragen aan een optimale vertering van wat je voert. We hebben in korte tijd aanzienlijke verbeteringen in de conditie gezien.

  2. Gaynor Edwards

    Hallo, ik heb een 25 jaar oude cob ruin. Hij is niet mager, hij heeft alleen wat spieren verloren op zijn bovenlijn/flanken, hij doet licht handwerk (niet bereden) en wordt om de dag 20 minuten getraind, hij krijgt 2 voeders per dag van 1 volle Stubbs schep Top Spec Light, 600 g Top Spec senior balancer, een halve Stubbs schep Top Spec fibre plus blokjes, ik ben net begonnen met het toevoegen van wat Gold Label vitamine E 1000 in zijn ochtend- en avondvoer. Is er nog iets anders dat jullie zouden aanraden? Zijn gebit is prima, hij is een gezonde, gelukkige oude kerel. TIA...

    1. Hoi Gaynor, we hebben veel succes gehad met het helpen van paarden om in conditie te komen met EquiNectar.

Reacties gesloten.