Att ta hand om underviktiga hästar: Tips och strategier

Att ta hand om underviktiga hästar kan vara svårt eftersom hästen behöver en kombination av diet- och hanteringsstrategier för att gå upp i vikt och hålla sig frisk. En häst kan vara underviktig av många anledningar, till exempel för att den inte får i sig tillräckligt med kalorier, är stressad eller har ont, eller har en sjukdom. I den här bloggen kommer vi att prata om de olika saker som kan få en häst att gå ner i vikt och ge tips om hur man tar hand om en underviktig häst.

Möjliga orsaker till viktminskning hos hästar

Om en häst går ner i vikt när den tävlar eller förbereder sig för tävling kanske den inte får i sig tillräckligt med kalorier, är för stressad eller är sjuk (har ont eller känner obehag). Hästar med magsår tenderar att inte vilja äta på grund av smärta, och behandling för magsår bör inledas omedelbart efter diagnos eller försök att öka viktökningen kommer att vara fruktlösa. Muskelnedbrytningen är konstant hos äldre hästar, så de behöver mer högkvalitativt protein i sina foder. Unga, växande hästar har ett högt energibehov, men man måste se till att balansera näringsämnen och energi för att undvika under- eller övertillväxt av ben och vävnad. Parasitinfektion kan leda till viktminskning, så hästar bör ha ett regelbundet avmaskningsschema.

Tillgång till hö och bete av hög kvalitet kan hjälpa en svårhanterlig häst att hålla vikten. Nervösa hästar tenderar att må bättre av foder som innehåller lite stärkelse och socker, eftersom blodsockret ökar efter spannmålsmåltider och kan förvärra problemet. Lakterande avelsston behöver mest energi av alla typer av hästar, och de behöver äta ca 3 % av sin kroppsvikt varje dag för att producera mjölk och hålla sig i god form. Extra försiktighet bör iakttas för att undvika överbelastning av stärkelse hos det lakterande stoet. Hästar som går ner i vikt utan någon uppenbar anledning bör undersökas av en veterinär för att se om de är sjuka.

Rekommendationer om kost och kostvanor

Att öka utfodringsfrekvensen är ett av de säkraste sätten att förbättra foderkonsumtionen och kaloriintaget utan att öka risken för överbelastning av stärkelse i baktarmen. Foder med hög fetthalt och lösliga fibrer fungerar bäst för att få smala hästar att gå upp i vikt. Hästar som behöver gå upp i vikt bör utfodras med produkter som innehåller protein av utmärkt kvalitet och garanterade aminosyranivåer. Att utfodra magra hästar med grovfoder av bästa kvalitet är viktigt eftersom det smakar bäst och innehåller mest energi. Enzymer som förbättrar matsmältningen är användbara för att öka vikten hos magra hästar. Vi skapade EquiNectar för att förse hästar med naturligt framställda enzymer. Att öka konditionen är en av de bevisade fördelarna med att använda EquiNectar. 

Att minska stressen och släppa ut hästarna är den bästa behandlingen för hästar som behöver öka i muskeltonus och vikt. Stress kan ha en betydande inverkan på hästens aptit och kan leda till viktminskning. Genom att erbjuda en miljö med låg stressnivå, som att släppa ut hästen på bete eller erbjuda en lugn, tyst och stabil miljö, kan du hjälpa hästen att slappna av och känna sig mer bekväm. Det är också viktigt att ta hand om hästens tänder, eftersom tandproblem kan göra det svårt för hästen att äta och smälta maten på ett bra sätt. Kontrollera effektiviteten i det befintliga parasitkontrollprogrammet och justera vid behov. Parasiter kan leda till viktminskning och andra hälsoproblem om de inte kontrolleras.

Förutom kost- och skötselstrategier är det också viktigt att arbeta med en veterinär eller hästnäringsexpert för att utveckla en personlig vårdplan för den underviktiga hästen. En veterinär kan göra en fullständig fysisk undersökning och diagnostiska tester för att ta reda på om det finns några underliggande hälsoproblem som kan orsaka att hästen går ner i vikt. En hästnäringsexpert kan hjälpa dig att utforma en diet som uppfyller hästens näringsbehov och hjälper den att återfå vikten på ett säkert och hälsosamt sätt.

Näringsfysiologens syn på saken

Hästnäringsexperten Lorraine Hughes delar med sig av sina erfarenheter av att arbeta med underviktiga hästar: 

När det gäller underviktiga hästar är det viktigt att fastställa orsakerna bakom viktminskningen genom att kontakta en veterinär som kan utföra tester för att fastställa orsakerna. Även om allmänheten som inte är hästmänniskor och till och med hästmänniskor sannolikt direkt tänker på vanvård när de ser en underviktig häst, är det viktigt att förstå att inte alla underviktiga hästar är resultatet av vanvård och undernäring. Underviktiga hästar kan ha en underliggande sjukdom som orsakar viktnedgång, t.ex. tandsjukdomar, dysfagi, lymfosarkom, granulomatös enterit eller hög ålder. Därför måste ägarna identifiera orsaken innan de arbetar med en nutritionist för att öka kroppskonditionspoängen (BCS).

Oavsett orsaken till viktminskningen måste alla förändringar i foderstaten göras gradvis, även om detta ökar kvaliteten eller kvantiteten på fodret. Ökningar av konserverat foder bör alltid vara det första steget för att förbättra BCS hos hästar. Därefter, om den önskade viktökningen inte uppnås, kan införandet av koncentrerade fodermedel gradvis införas. Att bibehålla låga nivåer av icke-strukturella kolhydrater (NSC) hjälper till att förhindra uppkomsten av magsår eller störningar av mikrobiomet i hästens bak-tarm, vilket spelar en viktig roll för att hålla hästen frisk och utvinna näringsämnen från fodermedel.

Små regelbundna utfodringar är bäst för att öka BCS med några timmars mellanrum snarare än stora utfodringar en eller två gånger om dagen. En foderbalanserare av god kvalitet, ad-lib konserverat grovfoder och betmassa, och ett tillskott som EquiNectar, som hjälper hästen att bryta ner fodret, vilket ger bättre näring och skyddar mikrobiomet i hästens bak-tarm, rekommenderas alltid framför foder med höga kolhydrater som är svårare för hästen att smälta och kan leda till andra hälsotillstånd.

Slutsats

Sammanfattningsvis, om du vill ta hand om en häst som är för mager är det viktigt att förstå vad de behöver äta och hur man behandlar dem. Orsakerna till att en häst går ner i vikt kan vara mycket olika, från att inte få i sig tillräckligt med kalorier till hälsoproblem som magsår eller parasitinfektioner. Det är därför viktigt att i första hand ha ett nära samarbete med en veterinär för att hitta och behandla eventuella hälsoproblem som kan orsaka viktminskningen.

Rekommendationer för kost och skötsel kan hjälpa hästar att återfå vikten på ett säkert och effektivt sätt. Att öka utfodringsfrekvensen, tillhandahålla högkvalitativa protein- och fiberfoder och säkerställa tillgång till foder av utmärkt kvalitet är bara några exempel på effektiva dietåtgärder. Att minska stressen, släppa ut hästarna och se till att de har god tandvård och inte har parasiter är också viktiga hanteringstekniker.

I slutändan är det bästa sättet att ta hand om underviktiga hästar att vara försiktig och ha tålamod.

Med rätt vård och omsorg kan underviktiga hästar återfå sin hälsa, styrka och vitalitet och fortsätta att frodas i sina roller som idrottare, följeslagare och älskade medlemmar av hästsamhället.


Bidragsgivare

Lorraine Hughes
MSc, BSc, doktorand 

Lorraine tog sin grundexamen i hästsportvetenskap. Hon tog en MSc i hästars hälsa och välbefinnande vid Nottingham Trent University, där hon fokuserade på magsårssyndrom hos hästar (EGUS). 

Lorraine är ägare/direktör för Equineus Ltd, ett konsultföretag inom hästnäring och hästvälfärd. Hon är nutritionist med en bakgrund inom hästfysiologi och kan därför tillämpa holistiska strategier för hästars välbefinnande. 

Hon är för närvarande inne på sitt första år av en doktorandutbildning om EGUS. 

4 tankar om "Att ta hand om underviktiga hästar: Tips och strategier"

  1. Hej vad skulle rekommendera för 25 år gammal som gör lätt arbete och förlorade mycket vikt?tks

    1. Hej, om du har uteslutit alla underliggande hälsotillstånd skulle det vara värt att titta på din foderstat. Får din häst tillräckligt med foder? Kan din häst smälta fodret du ger den? Om din häst äter tillräckligt och det inte finns några hälsoproblem, kan din häst eventuellt dra nytta av att tillsätta lite EquiNectar. EquiNectar innehåller enzymer som bidrar till en optimal matsmältning av det du utfodrar med. Vi har sett betydande förbättringar av hästens kondition på kort tid.

  2. Gaynor Edwards

    Hej. Jag har en 25 år gammal cob valack. Han är inte mager det är bara han har tappat lite muskler på sin övre linje / flanker, han är lätt i handarbete (inte ridd) och tränas i 20 minuter varannan dag, han är på 2 foder om dagen av 1 full Stubbs skopa Top Spec Light, 600g Top Spec senior balanserare, en halv Stubbs skopa Top Spec fiber plus kuber, jag har precis börjat lägga till lite Gold Label vitamin E 1000 i hans morgon och kväll foder. Finns det något annat du skulle rekommendera? Hans tänder är bra, han är en frisk glad gammal fella. TIA...

    1. Hej Gaynor, vi har haft stor framgång med att hjälpa hästar att förbättra konditionen med EquiNectar.

Kommentarer är stängda.