De verborgen strijd: Achtermaagziekte bij paarden begrijpen

Ben Nedas

Commercieel directeur

De verborgen strijd: Achtermaagziekte bij paarden begrijpen

01


Inleiding

De gezondheid van het spijsverteringsstelsel van een paard is van cruciaal belang op het brede gebied van paardenverzorging. Hoewel het niet zichtbaar is, is de achterdarm een belangrijk onderdeel van dit systeem en kan het een grote invloed hebben op de prestaties, houding en algemene gezondheid van een paard als het ziek is. Het in balans houden van het darmmicrobioom is essentieel voor een gezonde achterhand. Dit artikel bespreekt de oorzaken, symptomen en effecten van ziekten in de achterdarm en het belang van het microbioom voor de algemene gezondheid van een paard.

02


Oorzaken van achterdarmziekte

Aandoeningen van de achterdarm bij paarden kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, waarbij voeding een belangrijke rol speelt. Snelle veranderingen in het dieet, voer met een hoog zetmeelgehalte en onvoldoende ruwvoeropname kunnen het delicate evenwicht van het darmmicrobioom verstoren, wat kan leiden tot verzuring van de achterdarm. Overmatig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) en antibiotica kan het microbiële evenwicht ook verstoren, waardoor het paard vatbaar wordt voor ziekten als colitis en hoefbevangenheid.

03


Symptomen, subtiele tekenen en invloed op prestaties

Paarden die lijden aan een aandoening van de achterdarm kunnen een reeks waarneembare en niet-zichtbare symptomen vertonen die een aanzienlijke invloed hebben op de fysieke gezondheid en het gedrag van het dier. Het herkennen van deze symptomen is essentieel voor vroegtijdige opsporing en interventie, zodat de gezondheid en het geluk van het paard gewaarborgd blijven.


1. Waarneembare symptomen:

De meest directe symptomen van een aandoening van de achterdarm zijn losse uitwerpselen, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Dit wijst op inwendig ongemak en onevenwichtigheden die de spijsvertering van het paard verstoren. Losse uitwerpselen zijn het gevolg van een verstoorde darmflora, die de wateropname in de dikke darm beïnvloedt en samen met een opgeblazen gevoel kan leiden tot ernstig ongemak en koliek.


2. Stemming en gedrag:

Naast de lichamelijke symptomen kan een paard met een achterdarmziekte stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en een verminderde eetlust vertonen. Het ongemak en de pijn kunnen het paard rusteloos maken, onwillig om te werken en geneigd tot agressief of teruggetrokken gedrag.


3. Prestaties op het werk:

De ziekte tast het energieniveau van een paard aan, waardoor de prestaties afnemen. Paarden kunnen lethargie, gewichtsverlies en een verminderde spierspanning vertonen, wat invloed heeft op hun vermogen om effectief te trainen en wedstrijden te lopen.


4. Subtiele tekenen van ongemak:

 • Onwil of prikkelbaarheid bij het optillen van de achterpoten: Dit kan duiden op onderliggende buikpijn of ongemak vanuit de achterdarm.
 • Problemen met galop: Paarden kunnen moeite hebben met de overgang naar of het vasthouden van de galop, met onregelmatige gangen of een gebrek aan impuls.
 • Omtrekkingen of prikkelbaarheid bij verzorging: Dit wijst op inwendige onrust, vooral rond de buikstreek.
 • Opgetrokken, ongemakkelijke bewegingen: Een opgetrokken uiterlijk en stijve bewegingen duiden op ongemak in de darmregio.
 • Griezelen en hypergevoeligheid voor prikkels: Verhoogd griezelen of hyperreactiviteit kan erop wijzen dat een paard probeert om te gaan met innerlijk leed.


04


Proactief zijn voor paardenwelzijn

Het herkennen van zowel de zichtbare als de subtiele aanwijzingen van ongemak in de achterdarm is de eerste stap naar het aanpakken van mogelijke problemen met de achterdarm. EquiNectar is toegewijd aan het bevorderen van bewustwording en het bieden van oplossingen om een optimale spijsvertering te ondersteunen. Door waakzaam en proactief te zijn, kunnen we onze paarden helpen zich te ontwikkelen en te genieten van een leven vol gezondheid en geluk.

05


Het darmmicrobioom: Een evenwichtsoefening

Het darmmicrobioom, bestaande uit triljoenen bacteriën, schimmels en virussen, speelt een cruciale rol in de spijsvertering van een paard. Deze micro-organismen helpen bij het afbreken van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het beschermen tegen ziekteverwekkers. Een verstoord evenwicht in dit microbioom - bekend als dysbiose - kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder ziekten van de achterdarm.


1. Rol in de spijsvertering:

Het darmmicrobioom speelt een belangrijke rol bij de fermentatie van vezelachtige bestanddelen van het paardenvoer, waarbij vluchtige vetzuren worden geproduceerd die essentieel zijn voor energie. Een verstoord microbioom verstoort dit proces, wat de opname van voedingsstoffen en de beschikbaarheid van energie beïnvloedt.


2. Bescherming tegen ziekteverwekkers:

Een evenwichtig microbioom dient als verdedigingslinie tegen schadelijke ziekteverwekkers. Als het verstoord raakt, biedt het schadelijke bacteriën de kans om te floreren, wat leidt tot ontstekingen en ziekte.


3. Invloed op immuniteit en algemene gezondheid:

Het darmmicrobioom beïnvloedt het immuunsysteem en de algehele gezondheid van het paard. Een evenwichtig microbioom draagt bij aan een robuuste immuunrespons, terwijl dysbiose kan leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties en ziekten.


06


Kan EquiNectar nuttig zijn voor jouw paard?

Voor het bewandelen van de weg naar de gezondheid van paarden zijn niet altijd grote gebaren nodig. Soms kan een zachte metgezel zoals EquiNectar een aanzienlijk verschil maken. Hoewel EquiNectar geen medicijn is en niet beweert ziekten te behandelen of te voorkomen, is het ontworpen om een ondersteunende rol te spelen in het welzijn van je paard. Laten we eens kijken hoe het subtiel kan bijdragen aan de gezondheid van je paard:


1. Helpen bij het verteren van voer en voedergewassen:

EquiNectar is er om je paard te helpen elke maaltijd optimaal te benutten. Het is samengesteld om te helpen bij de vertering van zetmeel en fructanen in gras of hooi. Deze ondersteuning betekent dat de darmen worden voorzien van ideale substraten, waardoor je paard zijn energie en vitaliteit behoudt.


2. Het microbioom van de achterdarm in evenwicht brengen:

Zie een goed uitgebalanceerd darmmicrobioom als een goed gestemd orkest, waarbij elk lid zijn rol speelt in het handhaven van de harmonie. EquiNectar wil een zachte dirigent zijn die het evenwicht in de darmen bevordert. Door een harmonieuze omgeving aan te moedigen, helpt het nuttige microben gedijen, wat bijdraagt aan een stabiel spijsverteringsecosysteem.


In essentie wil EquiNectar een betrouwbare metgezel zijn, die het spijsverteringsstelsel van je paard zachtjes ondersteunt. Het gaat om het omarmen van de wijsheid van de natuur en het toelaten van een natuurlijk evenwicht, dat de weg vrijmaakt voor de gezondheid en harmonie van je paard. Zou EquiNectar het zachte duwtje in de rug kunnen zijn dat je paard helpt om vol vertrouwen het pad van welzijn te bewandelen? De reis gaat verder en elke stap telt.

07


Conclusie

Het aanpakken en voorkomen van ziekten in de achterdarm is essentieel voor het behoud van de gezondheid, het humeur en de prestaties van een paard. Het darmmicrobioom is de hoeksteen van een gezonde spijsvertering en het evenwicht ervan is van vitaal belang voor de bescherming tegen ziekten in de achterdarm. Het team van EquiNectar is toegewijd aan het geven van voorlichting en het bieden van oplossingen voor het handhaven van een optimale spijsvertering bij paarden, zodat ze een gelukkig, gezond en goed presterend leven kunnen leiden. Door de symptomen en oorzaken van ziekten in de achterdarm te begrijpen, kunnen we onze paarden beter beschermen tegen deze verborgen gevechten.

OVER EQUINECTAR

 • BESCHRIJVING
 • MEER INFO
 • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

 • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
 • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
 • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

 • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
 • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
 • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS