Fruktaner - en introduktion

Många typer av gräs innehåller fruktaner, en typ av kolhydrater. Fruktanhalten i gräs är som högst när dagarna är soliga och nätterna svala. Som en del av hanteringen av sina hästar bör hästägare vara medvetna om fruktaninnehållet i sitt bete. Vi tar en snabb titt på varför nedan. 

En hästs förmåga att smälta fruktaner är begränsad. Malfermentering i baktarmen är en möjlighet om en häst konsumerar mer fruktaner än den kan bryta ner. 

Malfermentering är en term som används för att beskriva den process där osmälta fruktaner eller stärkelse fermenteras i hästens baktarm. Denna process producerar mjölksyra och andra biprodukter som kan vara giftiga för hästar. 

En analys av hästens mikrobiom skulle sannolikt visa en ökning av antalet mjölksyraproducerande bakterier och en minskning av andra nyttiga bakterier, som är avgörande för att upprätthålla ett friskt matsmältningssystem. Denna förändring i mikrobiomet kan leda till en rad olika matsmältningsproblem, inklusive obehag i magen, viktminskning, förändringar i aptiten och minskad prestationsförmåga. Om situationen kvarstår kan det leda till allvarliga hälsokonsekvenser. 

Här är några steg som hästägare kan ta för att hantera detta:

  1. Du kan hålla ett öga på din hästs diet och begränsa dess tillgång till högfruktanigt gräs genom att använda betesstrategier som roterande betesmarker
  2. Se till att din häst har tillgång till rent, friskt vatten
  3. Förändringar i din hästs diet och träningsprogram måste också övervakas noga eftersom de kan påverka matsmältningssystemet och öka risken för störningar.
  4. Det finns kosttillskott och fodertillsatser som kan stödja din hästs matsmältningssystem utöver dessa hanteringstekniker. Ett exempel är EquiNectar, som innehåller fruktanas, ett enzym som bryter ner fruktaner och gör dem lättare för hästen att smälta.
  5. Eftersom matsmältningsproblem kan påverka den allmänna hälsan är det viktigt att övervaka din hästs hälsa proaktivt. Du kan identifiera eventuella problem tidigt och vidta snabba åtgärder genom att göra regelbundna kontroller och vara uppmärksam på eventuella förändringar i beteende eller aptit.