Fructanen - een inleiding

Veel grassoorten bevatten fructanen, een soort koolhydraten. Het fructaangehalte in gras is het hoogst als de dagen zonnig en de nachten koel zijn. Paardeneigenaren zouden zich bewust moeten zijn van het fructaangehalte van hun weiland als onderdeel van het beheer van hun paarden. Hieronder zullen we kort uitleggen waarom. 

Het vermogen van een paard om fructanen te verteren is beperkt. Malfermentatie in de achterdarm is een mogelijkheid als een paard meer fructanen consumeert dan het kan afbreken. 

Malfermentatie is een term die gebruikt wordt om het proces te beschrijven waarbij onverteerde fructanen of zetmeel fermenteren in de achterdarm van een paard. Dit proces produceert melkzuur en andere bijproducten die giftig kunnen zijn voor paarden. 

Een analyse van het microbioom van het paard zou waarschijnlijk een toename van het aantal melkzuurproducerende bacteriën laten zien en een afname van andere nuttige bacteriën, die essentieel zijn voor het behoud van een gezonde spijsvertering. Deze verandering in het microbioom kan leiden tot een reeks spijsverteringsproblemen, waaronder buikpijn, gewichtsverlies, veranderde eetlust en verminderde prestaties. Als deze situatie aanhoudt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. 

Hier zijn een paar stappen die paardeneigenaren kunnen nemen om hiermee om te gaan:

  1. Je kunt het dieet van je paard in de gaten houden en de toegang tot gras met een hoog fructaangehalte beperken door gebruik te maken van weidemanagementstrategieën zoals het rouleren van weilanden.
  2. Zorg ervoor dat je paard toegang heeft tot schoon, vers water
  3. Veranderingen in het dieet en de trainingsschema's van je paard moeten ook nauwlettend in de gaten worden gehouden, omdat ze het spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden en de kans op storing kunnen vergroten.
  4. Er zijn supplementen en voederadditieven die naast deze managementtechnieken het spijsverteringsstelsel van je paard kunnen ondersteunen. Een voorbeeld is EquiNectar, dat fructanase bevat, een enzym dat fructanen afbreekt, waardoor ze makkelijker te verteren zijn voor het paard.
  5. Tot slot, omdat spijsverteringsproblemen de algemene gezondheid kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om de gezondheid van je paard proactief in de gaten te houden. Je kunt mogelijke problemen in een vroeg stadium herkennen en snel actie ondernemen door regelmatige controles uit te voeren en je bewust te zijn van eventuele veranderingen in gedrag of eetlust.