D-vitamin i hästars hälsa: En närmare titt

Ben Nedas

Chief Commercial Officer

D-vitamin i hästars hälsa: En närmare titt

01


Inledning

Brittisk hästvård, med sin betoning på mattor och stallplatser, förbiser ibland viktiga komponenter i hästens hälsa. En sådan förbisedd faktor är D-vitamin, även känt som "solskensvitaminet". Oavsett om man deltar i tävlingshoppning, dressyr eller fritidsridning är det avgörande för en optimal hästhälsa att förstå vetenskapen bakom D-vitamin.

02


D-vitaminets betydelse

 1. Benens integritet: D-vitamin är viktigt för absorptionen av kalcium och fosfor i tarmen. Dessa mineraler är viktiga för att bygga upp och bibehålla ett starkt skelett. Om vitaminet saknas kan hästar få nedsatt benstyrka och ökad risk för frakturer.
 2. Muskelfunktion: Utöver dess roll för benhälsan pekar ny forskning på D-vitaminets betydelse för muskelfunktionen. Vitaminet kan spela en roll för att förebygga muskelsvaghet, ett ämne som får allt större genomslag inom hästforskningen.
 3. Stöd för immunsystemet: Aktuella studier tyder på att D-vitamin kan stärka immunförsvaret, vilket kan ge skydd mot vissa infektioner och vissa autoimmuna sjukdomar.
 4. Tarmhälsa: D-vitamin spelar också en roll för att upprätthålla tarmhälsan. Det bidrar till att bevara tarmslemhinnans hälsa och kan potentiellt påverka balansen i tarmmikrobiomet, en viktig aspekt av matsmältningshälsan.

03


Källor till D-vitamin

Direkt solljus är fortfarande den främsta källan till D-vitamin för hästar. De ultravioletta B-strålarna (UVB) från solen underlättar den naturliga produktionen av D-vitamin. Även om vissa berikade foder innehåller D-vitamin är det inte säkert att de är tillräckliga för att tillgodose hästens hela behov.

04


Balans mellan sol och stabil tid

Även om uppstallning är vanligt, särskilt under ogynnsamma väderförhållanden, kan långvarig instängning leda till minskad exponering för solljus. Denna brist på exponering, i kombination med potentiell användning av mattor, kan leda till D-vitaminbrist, vilket visar sig i tillstånd som rakitis hos unga hästar och osteomalaci hos vuxna.

05


Risker med överutfodring

Även om brist på D-vitamin är ett problem, finns det även en risk för för höga D-vitaminnivåer, främst om de kommer från kosttillskott. Höga nivåer kan leda till förkalkning i mjuka vävnader och andra skelettproblem. Ett balanserat förhållningssätt, baserat på den senaste forskningen, är att rekommendera.

06


Slutsats

För dem som ägnar sig åt hästsport är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste vetenskapliga rönen, särskilt när det gäller hästars hälsa och välbefinnande. Att se till att hästarna får tillräckligt med solljus och en balanserad kost är grundläggande. Och vid tveksamheter om D-vitaminnivåer eller andra hälsoproblem är det bäst att konsultera antingen en veterinär eller en hästnäringsexpert.

OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.