Blött väder och översvämmade fält: Anpassning till förändringar i bete och kosthållning

01


Inledning

I Storbritannien leder ihållande regnväder ofta till vattendränkta fält, vilket tvingar många hästägare att ändra sina hästars levnadsförhållanden och diet. Denna övergång från bete till uppstallning, tillsammans med förändringar i rutiner och kost, kan påverka hästarnas hälsa avsevärt, särskilt när det gäller deras matsmältningssystem.

02


Hästar berövas bete på grund av vått väder

Betydelsen av bete

Bete är inte bara en utfodringsaktivitet för hästar, det är en grundläggande del av deras naturliga beteende och bidrar till deras fysiska och mentala välbefinnande. Hästar är utformade för att beta under större delen av dagen, och detta ständiga födosök bidrar till att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem.

Effekter av betesbrist

När hästar inte får tillgång till bete, särskilt på grund av plötsliga väderomslag, kan det leda till flera problem:

 1. Minskad fysisk aktivitet: Brist på bete minskar djurens rörelseförmåga, vilket påverkar tarmarnas motilitet.
 2. Emotionell stress: Hästar kan uppleva stress på grund av instängdhet och brist på social interaktion.


03


Förändring av rutiner leder till stress

Rutin och välbefinnande för hästar

Hästar mår bra av rutiner. Plötsliga förändringar kan leda till stress, vilket är känt för att påverka tarmhälsan negativt. Stress kan störa den känsliga balansen i tarmens mikrobiom, vilket kan leda till problem som magsår eller kolik.

04


Ändring av diet som leder till justering

Justering av matsmältningssystemet

Ett byte av diet, särskilt från färskt gräs till hö eller processat foder, kräver en anpassningsperiod för hästens matsmältningssystem. Olika typer av foder smälts på olika sätt, och en plötslig förändring kan rubba balansen i tarmens mikrobiota.


Utmaningar med foder som inte är säsongsbundet

Blött väder kan göra det nödvändigt att använda foder som inte är optimalt förberett eller som inte är i säsong. Detta foder kan ha andra näringsprofiler eller vara mindre lättsmält, vilket innebär ytterligare utmaningar för hästens matsmältningssystem.


Övergång till bearbetat foder

Att gå över till säckfoder (processat foder) eller öka andelen foder kan vara nödvändigt under våta perioder. Dessa foder har en annan sammansättning än färskt gräs och kan påverka tarmmikrobiomet. De innehåller ofta högre halter av stärkelse, som hästarnas tarmar inte är naturligt anpassade för att bearbeta effektivt. Även om du väljer foder med låg stärkelsehalt innebär det fortfarande en förändring för hästen, vilket kräver en anpassningsperiod.

05


Påverkan på tarmens mikrobiom

Alla dessa faktorer - stress, kostförändringar och minskad fysisk aktivitet - kan störa den känsliga balansen i tarmens mikrobiom. Denna störning kan leda till olika hälsoproblem som kolik, diarré och en minskad effektivitet i näringsupptaget.

06


EquiNectars roll för att stödja hästars tarmhälsa

EquiNectars matsmältningsenzymer

EquiNectar, ett matsmältningstillskott, kan vara särskilt fördelaktigt i dessa situationer. Det innehåller viktiga matsmältningsenzymer (amylas, fruktanas, fytas, xylanas, cellulas och beta-glukanas) som stöder nedbrytningen av stärkelse och fibrer i tunntarmen och därmed minskar risken för att osmält stärkelse och fruktaner når bakre delen av tarmen.

Bevarande av tarmens mikrobiom

EquiNectar bidrar också till att bibehålla och optimera mikrobiomet i hästens bakre tarm. En välbalanserad mikrobiom är avgörande för optimal hälsa och välbefinnande.

07


Slutsats

Blött väder i Storbritannien innebär flera utmaningar för hästägare, främst när det gäller att hantera hästarnas kost och rutiner. Det är viktigt att förstå hur dessa förändringar påverkar hästens tarmhälsa. Kosttillskott som EquiNectar kan bidra till att underlätta dessa övergångar och upprätthålla ett hälsosamt tarmmikrobiom.

OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER

1 tanke om "Blött väder och översvämmade fält: Anpassning till förändringar i bete och diet"

 1. En av mina hästar hade en svår kolik och en liten förskjutning av den första delen av tarmen, vi var tvungna att ha hennes magsäck rör, hon var mycket stressad. Min veterinär var mycket bra och tålmodig med mitt sto och hon återhämtade sig nu från prövningen. Tack igen HNV. ❤️

Kommentarer är stängda.