Equine Veterinary Journal - Krijgen paarden het prikkelbare darm syndroom?

Abstract

Het prikkelbare darmsyndroom bij de mens is niet een eenheid, maar heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende vormen heeft overeenkomsten met koliek en hoefbevangenheid bij paarden. Onverteerde voedselresten kunnen van de dunne darm in de dikke darm terechtkomen, waar bacteriële fermentatie chemische stoffen produceert die tot ziekte leiden. Bij paarden kunnen de gevolgen desastreus zijn, maar bij gezonde mensen is een dergelijke malabsorptie niet schadelijk. Na gebeurtenissen zoals bacteriële gastro-enteritis of antibioticabehandeling kan een onbalans van de colonmicroflora met overgroei van facultatieve anaeroben ontstaan die leidt tot malfermentatie en IBS. Het is niet bekend of dergelijke subtiele veranderingen ook aanwezig kunnen zijn in de microflora van paarden die gevoelig zijn voor koliek en hoefbevangenheid. Metabolomisch onderzoek van urine en ontlasting kan een geschikte manier zijn om dergelijke veranderingen in de darmen van paarden te identificeren en zo de risicogroepen nauwkeuriger te identificeren en mogelijkheden te bieden voor de ontwikkeling van een betere behandeling.