Kuilgras voor paarden: Een diepgaande gids

Voor- en nadelen van het voeren van hooi

Ben Nedas

Commercieel directeur

Kuilgras voor paarden: Een diepgaande gids

01


Wat is Kuilgras?

Kuilgras is speciaal bereid ruwvoer met een hoog drogestofgehalte van meer dan 40%, waardoor het de voorkeur geniet van paarden en ander landbouwvee. Bij de productie ligt de nadruk op het bereiken van een minimaal drogestofgehalte om ervoor te zorgen dat de conservering minder afhankelijk is van fermentatie, waardoor het risico op besmetting met Clostridia wordt geminimaliseerd. Met een pH-waarde die vaak hoger is dan 5,0, heeft goed geconserveerd hooiland niet de sterke kuilgeur die kenmerkend is voor kuilvoer met een lager drogestofgehalte. De sleutel tot het behoud van de kwaliteit ligt in het uitsluiten van lucht om de anaerobe omstandigheden te behouden, omdat blootstelling aan lucht materialen met een hoog drogestofgehalte snel kan afbreken.

Grasgewassen die bedoeld zijn voor hooi worden gewoonlijk tot drie dagen laten verwelken om een drogestofgehalte van 60% of meer te bereiken. Dit proces zorgt niet alleen voor voedzaam voer voor wedstrijdpaarden door de behoefte aan krachtvoer te verminderen, maar bevordert ook de darmgezondheid en kostenefficiëntie. Het stofvrije karakter van kuilgras, het resultaat van ten minste zes lagen stretchfolie, is van cruciaal belang voor paarden die gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen en botulisme, waardoor het de voorkeur geniet boven traditioneel hooi in de paardenverzorging.

02


Verschillen tussen hooi en kuilgras

Haylage en hooi verschillen voornamelijk in hun conserveringsmethoden, voedingswaarde en vochtgehalte. Haylage, dat in een jonger groeistadium wordt gesneden en geconserveerd wordt door fermentatie, behoudt een hoger vochtgehalte en wordt verpakt om zuurstof buiten te sluiten. Dit in tegenstelling tot hooi, dat aan de lucht wordt gedroogd en een lange periode van droog weer nodig heeft om goed te kunnen uitdrogen. De resulterende voedingsverschillen kunnen significant zijn; hooi kan vaak een beter verteerbare, hogere energie-inhoud bieden die geschikt is voor paarden met grotere dieetbehoeften, terwijl hooi minder voedingsstoffen kan bevatten en geschikt kan zijn voor paarden die een lagere calorie-inname nodig hebben. Dit zijn algemene observaties, en de precieze datum en het tijdstip waarop geoogst wordt zijn van grote invloed op de voedingswaarde van zowel hooi als hooi.

03


Grassoorten binnen Kuilgras

Op basis van hun herkomst worden voedergewassen onderverdeeld in weide- of zaadhooi. Weidevoedergewassen komen van blijvend grasland en bevatten een verscheidenheid aan grassoorten, terwijl zaadvoedergewassen worden geteeld van specifieke grassoorten zoals raaigras en timothee, die een consistenter product opleveren dankzij hun gerichte teelt.

04


Voordelen van Kuilgras

 • Hoger vochtgehalte: Vergeleken met hooi heeft kuilgras een aanzienlijk hoger vochtgehalte, wat helpt bij het verminderen van stof en mogelijk het verhogen van het gehalte aan eiwitten en energie.
 • Stofvrij: Het vocht in hooiland bindt potentieel schadelijke sporen, waardoor het een uitstekende keuze is voor paarden met ademhalingsproblemen of allergieën, omdat het inhalatierisico tot een minimum wordt beperkt.
 • Rijk aan voedingsstoffen: Haylage bevat vaak meer voedingsstoffen dan hooi, omdat het vaak eerder wordt geoogst dan hooi. Het is een rijkere bron van energie en eiwitten, wat gunstig is voor paarden die regelmatig werken, jonge paarden en oudere paarden die licht verteerbaar voer nodig hebben. Als hooi op hetzelfde moment wordt gemaaid als hooi, zou het een vergelijkbaar energie- en voedingsprofiel moeten hebben.
 • Verteerbaarheid: Door het bereidingsproces en het vochtgehalte is hooi over het algemeen beter verteerbaar dan hooi, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en gebruikt.
 • Kostenefficiëntie: Hoewel het aanvankelijk duurder is, kan de hogere verteerbaarheid van hooiland betekenen dat er minder aanvullend voer nodig is, waardoor de totale voerkosten kunnen dalen.
 • Geschikt voor verschillende paarden: Van prestatiepaarden tot paarden die licht werk doen, de veelzijdigheid van kuilgras maakt het een geschikte voerkeuze voor verschillende behoeften van paarden.

05


Nadelen van Kuilgras

 • Mogelijke gewichtstoename: Het hogere verteerbare energiegehalte in vroeg gesneden hooi kan leiden tot gewichtstoename bij paarden, waardoor het minder ideaal is voor paarden met overgewicht of die vatbaar zijn voor zwaarlijvigheid.
 • Problemen met raaigras: Hooi met veel raaigras kan te rijk aan suikers zijn en minder goed verteerbaar voor sommige paarden, waardoor aandoeningen zoals hoefbevangenheid kunnen verergeren.
 • Zuurte en verstoringen in de achterdarm: Te rijk of te zuur hooi kan het delicate evenwicht in de achterdarm verstoren, wat kan leiden tot verstoringen zoals koliek of hoefbevangenheid. Het zure milieu kan ook invloed hebben op paarden met maagzweren of gevoeligheden in de achterdarm.
 • Variatie in voedingswaarde: Door het fermentatieproces en de verscheidenheid aan grassen die gebruikt worden, kan hooi variëren in voedingswaarde, wat een zorgvuldige selectie vereist om te voldoen aan de specifieke behoeften van een paard.
 • Kortere houdbaarheid: Eenmaal geopend is hooi niet zo lang houdbaar als hooi, waardoor zorgvuldig beheer nodig is om ervoor te zorgen dat het wordt geconsumeerd voordat het bederft.
 • Risico op bederf: Slecht afgesloten of beschadigde balen kunnen bederven door blootstelling aan zuurstof, wat gezondheidsrisico's oplevert voor paarden.
 • Problemen met gebit en gezondheid: De zure aard van sommige soorten hooi, in combinatie met de natte consistentie, kan bijdragen aan een verhoogd risico op gebitsproblemen na verloop van tijd.

06


Is EquiNectar nuttig voor mijn paard?

Voor paarden die een dieet volgen op basis van hooiland, met name paarden die raaigrasrijke variëteiten eten, is het van cruciaal belang om het dieet in balans te brengen om mogelijke spijsverteringsproblemen te beperken. EquiNectar, dat essentiële spijsverteringsenzymen levert, kan helpen bij het efficiënt afbreken van zetmeel en fructanen in de dunne darm, waardoor wordt voorkomen dat onverteerde voedingsstoffen onevenwichtigheden veroorzaken in de achterdarm. Dit kan met name gunstig zijn voor paarden die gevoelig zijn voor het rijke voedingsstoffenprofiel van hooi, ter ondersteuning van een optimale opname van voedingsstoffen en het behoud van een gezonde spijsvertering.

Samenvattend: hoewel hooiland aanzienlijke voordelen biedt voor de voeding en gezondheid van paarden, is het begrijpen van de mogelijke nadelen, vooral bij variëteiten met veel raaigras, essentieel voor het welzijn van paarden. Doordacht management, in combinatie met supplementen zoals EquiNectar, kan helpen om de voordelen van hooi in het paardendieet te optimaliseren.

OVER EQUINECTAR

 • BESCHRIJVING
 • MEER INFO
 • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

 • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
 • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
 • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

 • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
 • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
 • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS