Hösilage för hästar: En djupgående guide

För- och nackdelar med att utfodra med hösilage

Ben Nedas

Chief Commercial Officer

Hösilage för hästar: En djupgående guide

01


Vad är Haylage?

Haylage är ett specialpreparerat grovfoder med en hög torrsubstanshalt på över 40 %, vilket gör det till ett föredraget val för hästar och olika lantbruksdjur. Produktionen fokuserar på att uppnå en minimal torrsubstanshalt för att säkerställa ett lägre beroende av fermentering för konservering, vilket minimerar risken för Clostridia-kontaminering. Med ett pH-värde som ofta är högre än 5,0 saknar välbevarat hösilage den starka ensilagelukt som är typisk för ensilage med lägre torrsubstanshalt. Nyckeln till att bibehålla dess kvalitet ligger i att utesluta luft för att bevara de anaeroba förhållandena, eftersom exponering för luft snabbt kan bryta ned material med hög torrsubstans.

Gräsgrödor som är avsedda för hösilage får vanligtvis vissna i upp till tre dagar och når en torrsubstanshalt på 60% eller mer. Denna process säkerställer inte bara näringsrikt foder för tävlingshästar genom att minska behovet av högkoncentratfoder, utan främjar också tarmhälsa och kostnadseffektivitet. Haylagens dammfrihet, som är ett resultat av minst sex lager stretchfilm av hög kvalitet, är avgörande för hästar som är känsliga för andningsbesvär och botulism, vilket understryker att det föredras framför traditionellt hö inom hästvården.

02


Skillnader mellan hö och hösilage

Hö och hösilage skiljer sig främst åt i fråga om konserveringsmetoder, näringsvärde och fukthalt. Hösilage, som skärs i ett yngre tillväxtstadium och konserveras genom fermentering, behåller en högre fukthalt och förpackas för att utesluta syre. Detta står i kontrast till hö, som lufttorkas och kräver en lång period av torrt väder för korrekt uttorkning. De resulterande näringsmässiga skillnaderna kan vara betydande; hösilage kan ofta erbjuda ett mer lättsmält, högre energiinnehåll som är lämpligt för hästar med större kostbehov, medan hö kan innehålla färre näringsämnen och kan vara lämpligt för hästar som kräver ett lägre kaloriintag. Detta är allmänna observationer, och exakt datum och tid på dagen för skörden har en betydande inverkan på näringsvärdena i både hö och hösilage.

03


Typer av gräs inom hösilage

Foder differentieras i ängs- eller fröhö/hösilage baserat på deras källa. Ängsfoder kommer från permanenta betesmarker och innehåller en mängd olika gräsarter, medan fröfoder odlas från specifika grästyper som rajgräs och timotej, vilket ger en mer konsekvent produkt på grund av deras riktade odling.

04


Fördelar med hösilage

 • Högre fukthalt: Jämfört med hö har hösilage en betydligt högre fukthalt, vilket bidrar till att minska damm och potentiellt öka nivåerna av proteiner och energi.
 • Dammfritt: Fukten i hösilage binder alla potentiellt skadliga sporer, vilket gör det till ett utmärkt val för hästar med andningsbesvär eller allergier, eftersom det minimerar risken för inandning.
 • Rik på näringsämnen: Hösilage innehåller ofta högre halter av näringsämnen jämfört med hö, eftersom det vanligtvis skördas tidigare än hö, vilket ger en rikare källa till energi och protein som är fördelaktig för hästar i regelbundet arbete, unga hästar och äldre hästar som kräver lättsmält foder. Om hösilage klipps samtidigt som hö bör det ha en liknande energi- och näringsprofil.
 • Smältbarhet: På grund av beredningsprocessen och fukthalten är hösilage i allmänhet mer lättsmält än hö, vilket möjliggör bättre näringsupptag och -utnyttjande.
 • Kostnadseffektivitet: Även om det initialt är dyrare kan den högre smältbarheten hos hösilage innebära att mindre tillskottsfoder behövs, vilket kan sänka de totala utfodringskostnaderna.
 • Lämpligt för en rad olika hästar: Hösilagets mångsidighet gör det till ett lämpligt foderval för olika hästbehov, från prestationshästar till hästar i lättare arbete.

05


Nackdelar med hösilage

 • Potentiell viktökning: Det högre smältbara energiinnehållet i tidigt klippt hösilage kan leda till viktökning hos hästar, vilket gör det mindre lämpligt för överviktiga hästar eller hästar som tenderar till fetma.
 • Problem med rajgräs: Hösilage som innehåller en hög andel rajgräs kan vara för rikt på socker och mindre smältbart för vissa hästar, vilket kan förvärra tillstånd som fång.
 • Surhetsgrad och störningar i baktarmen: Hösilage som är för rikt eller för surt kan störa baktarmens känsliga balans, vilket kan leda till störningar som kolik eller fång. Den sura miljön kan också påverka hästar med magsår eller känslighet i baktarmen.
 • Variationer i näringsinnehåll: På grund av jäsningsprocessen och de olika gräs som används kan hösilage variera i näringsinnehåll, vilket kräver noggrant urval för att matcha hästens specifika behov.
 • Kortare hållbarhet: När hösilaget har öppnats håller det inte lika länge som hö, vilket kräver noggrann hantering för att säkerställa att det konsumeras innan det förstörs.
 • Risk för förstöring: Felaktigt förseglade eller skadade balar kan förstöras på grund av syreexponering, vilket utgör hälsorisker för hästar.
 • Problem med tandhälsan: Den sura karaktären hos en del hösilage, i kombination med dess våta konsistens, kan bidra till en ökad risk för tandproblem över tid.

06


Är EquiNectar användbart för min häst?

För hästar som äter en hösilagebaserad diet, särskilt de som äter rajgräsrika sorter, är det viktigt att balansera dieten för att mildra potentiella matsmältningsproblem. EquiNectar, som innehåller viktiga matsmältningsenzymer, kan bidra till att effektivt bryta ner stärkelse och fruktaner i tunntarmen och förhindra att osmälta näringsämnen orsakar obalans i bakre delen av tarmen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för hästar som är känsliga för den rika näringsprofilen i hösilage, eftersom det stöder optimal näringsabsorption och upprätthåller matsmältningshälsan.

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå de potentiella nackdelarna med hösilage, särskilt med sorter som innehåller mycket rajgräs, för att säkerställa hästarnas välbefinnande, även om hösilage har betydande fördelar för hästarnas näring och hälsa. Genomtänkt hantering, tillsammans med tillskott som EquiNectar, kan bidra till att optimera fördelarna med hösilage i hästens diet.

OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER