Varför februari är perfekt för att lägga till EquiNectar i din hästs rutin

Ben Nedas

Chief Commercial Officer

Varför februari är perfekt för att lägga till EquiNectar i din hästs rutin

01


Inledning

När kalendern vänder till februari måste hästägare och hästskötare förbereda sig för den kommande utmaningen med vårgräset, som även om det inte är omedelbart, är nära förestående. Betydelsen av denna förberedelseperiod kan inte överskattas, särskilt när det gäller hästars näringsintag. Vårgräset, som är rikt på fruktaner och vanligtvis förväntas komma i mars eller senare, markerar en kritisk fas i hästarnas foderhantering. Fruktaner, i huvudsak strukturella polymerer av fruktos, finns i riklig mängd i nytt gräs och utgör en betydande utmaning för hästens matsmältningssystem.


Hästar som konsumerar stora mängder fruktaner kan uppleva skadliga förändringar i den mikrobiella miljön i bakre delen av tarmen. Detta beror på hästens oförmåga att effektivt bryta ner fruktaner i tunntarmen, vilket leder till att de fermenteras i baktarmen. Sådan jäsning kan resultera i en överproduktion av mjölksyra, sänka pH-värdet och orsaka acidos i baktarmen. Om detta tillstånd inte åtgärdas kan det vara en föregångare till allvarligare hälsoproblem, inklusive risken för fång, ett allvarligt och potentiellt försvagande tillstånd.


Lindrigare symtom som orsakar obehag visar sig ofta i varierande grad som förändringar i uppförande, utmanande beteenden, känslighet för beröring och oregelbunden rörelse (begränsning eller hälta).


Att förstå tidslinjen och förbereda sig i förväg, särskilt genom att överväga kostjusteringar och kosttillskott som EquiNectar i februari, är avgörande för att mildra de potentiella riskerna i samband med övergången till vårbete.

02


Risker med överbelastning av fruktan

Fruktaner smälts inte effektivt i hästens tunntarm, vilket leder till att de fermenteras i baktarmen. Denna fermenteringsprocess förmedlas av specifika mikrobiella populationer som, när de utfodras med för mycket fruktaner, producerar ett överflöd av mjölksyra. Den resulterande sänkningen av pH-värdet - ett tillstånd som kallas hindgut acidosis - stör den känsliga mikrobiella balans som är avgörande för en sund matsmältningsfunktion.

Viktiga konsekvenser av denna störning är bl.a:

  1. Ökad permeabilitet i tarmen: Sura förhållanden äventyrar tarmslemhinnans integritet, vilket underlättar överföringen av toxiner till blodomloppet.
  2. Minskad smältning av fibrer: Försurning hämmar aktiviteten hos fibernedbrytande (goda) bakterier, vilket försämrar näringsupptaget och kan leda till näringsbrist.
  3. Risk för fång: Det kanske mest oroande är det etablerade sambandet mellan acidos i baktarmen och fång, ett försvagande och ofta livshotande tillstånd som kännetecknas av inflammation i de känsliga lamellerna i hoven.
  4. Förändrat temperament: Fizzy, oberäkneligt och grinigt beteende, delvis på grund av obehag och delvis på grund av en överbelastning av fruktosvägen. För mer information, läs: Varför blir min häst irriterad av att äta gräs?


03


Varför börja i februari?

Att initiera EquiNectar-tillskott i februari är en strategisk åtgärd som grundar sig på insikten att hästens tarmmikrobiom behöver en period på 4-6 veckor för att optimalt anpassa sig till förändringar i kosten. Denna anpassningsperiod är avgörande eftersom den sammanfaller med den förväntade ankomsten av vårgräs, som vanligtvis innehåller mycket fruktaner. Vår forskning visar att denna förberedande fas avsevärt kan minska de risker som är förknippade med ett plötsligt införande av fruktanrikt vårgräs i foderstaten.


Fruktaner, som inte bryts ned i hästens tunntarm, kan jäsa i baktarmen om de konsumeras i stora mängder, vilket leder till en överproduktion av mjölksyra och därmed en sänkning av pH-värdet. Denna process, som kallas bakgotsacidos, kan störa den mikrobiella balansen i tarmen och utgöra en risk för hästens hälsa. EquiNectar, med sin omfattande blandning av matsmältningsenzymer, inklusive fruktanaser, spelar en avgörande roll för att bryta ner dessa komplexa kolhydrater och minskar därmed sannolikheten för att överbelastning av fruktan når bakre delen av tarmen.


Empiriska bevis för fördelarna med förebyggande tillskott kommer från en studie som genomfördes vid Redwings hästreservat. Resultaten visade att hästar som fick EquiNectar före övergången till vårgräs uppvisade ett stabilare tarmmikrobiom än de i kontrollgruppen, som inte fick tillskottet (läs studien: . Denna stabilitet är ett tecken på en minskad påverkan från kostomläggningen, vilket understryker effektiviteten hos EquiNectar när det gäller att underlätta en smidigare anpassning till fruktanrika dieter.


Att börja använda EquiNectar i februari ger därför en buffertperiod som gör det möjligt för tarmmikrobiomet att anpassa sig och stabiliseras. Denna proaktiva strategi säkerställer att hästens matsmältningssystem är bättre rustat för att hantera den ökade mängden fruktaner när vårgräset börjar växa, vilket minimerar risken för matsmältningsstörningar och främjar den allmänna tarmhälsan.

04


Acidos i baktarmen är inte bara ett övergående obehag utan ett allvarligt tillstånd som kan leda till en kaskad av hälsoproblem. Den snabba spridningen av mjölksyraproducerande bakterier och den därav följande pH-sänkningen kan leda till systemisk inflammation, endotoxemi och kolik, tillsammans med en ökad risk för fång. Dessa tillstånd äventyrar inte bara hästens omedelbara välbefinnande utan kan också få långsiktiga konsekvenser för deras hälsa och prestation.

05


Är EquiNectar användbart för min häst?

I samband med dessa risker fungerar EquiNectar som ett värdefullt dietverktyg. Dess enzymrika formula, inklusive fruktanaser, riktar in sig på grundorsaken till överbelastning av fruktaner genom att underlätta nedbrytningen av dessa komplexa kolhydrater innan de kan överväldiga baktarmen. EquiNectar är inte ett universalmedel, men det är en vetenskapligt grundad åtgärd för att stödja matsmältningshälsan hos hästar som övergår till vårbetesmarker.

06


Slutsats

Vårens ankomst, med dess fruktanrika gräs, signalerar en kritisk period för hästägare. Att förstå de risker som är förknippade med fruktanöverskott och patologin bakom bakre tarms acidos är avgörande för en effektiv hästhälsohantering. Tidiga insatser med EquiNectar, som bygger på empirisk forskning (se vår vetenskapliga forskning), erbjuder en proaktiv åtgärd för att stödja hästens matsmältningssystem, vilket bidrar till att mildra de utmaningar som säsongsövergången i foder innebär.