Waarom februari ideaal is om EquiNectar toe te voegen aan de routine van je paard

Ben Nedas

Commercieel directeur

Waarom februari ideaal is om EquiNectar toe te voegen aan de routine van je paard

01


Inleiding

Nu de kalender naar februari draait, moeten paardeneigenaren en -verzorgers zich voorbereiden op de aankomende uitdaging van het voorjaarsgras, dat, hoewel niet onmiddellijk, wel op handen is. Het belang van deze voorbereidingsperiode kan niet genoeg benadrukt worden, vooral wat betreft het voedingsmanagement van paarden. De komst van voorjaarsgras, rijk aan fructanen en meestal verwacht in maart of later, markeert een kritieke fase in het dieetmanagement van paarden. Fructanen, in wezen structurele polymeren van fructose, worden in overvloed gevonden in nieuw gras en vormen een aanzienlijke uitdaging voor het spijsverteringsstelsel van paarden.


Paarden die grote hoeveelheden fructanen consumeren, kunnen last krijgen van schadelijke verschuivingen in het microbiële milieu in de achterdarm. Dit komt doordat het paard fructanen niet efficiënt kan afbreken in de dunne darm, waardoor ze gaan fermenteren in de darmen. Dergelijke fermentatie kan leiden tot een overproductie van melkzuur, waardoor de pH daalt en acidose van de achterdarm ontstaat. Als deze aandoening niet wordt aangepakt, kan dit een voorloper zijn van ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder het risico op hoefbevangenheid, een ernstige en mogelijk slopende aandoening.


Mildere symptomen die ongemak veroorzaken, presenteren zich vaak in verschillende mate als veranderingen in gedrag, uitdagend gedrag, gevoeligheid voor aanraking en onregelmatige beweging (beperking of kreupelheid).


Inzicht in de tijdlijn en voorbereiding vooraf, met name door aanpassingen in het dieet en supplementen zoals EquiNectar in februari te overwegen, is cruciaal voor het beperken van de potentiële risico's die gepaard gaan met de overgang naar voorjaarsbegrazing.

02


Risico's van fructaanoverbelasting

Fructanen worden niet efficiënt verteerd in de dunne darm van het paard, wat leidt tot fermentatie in de achterdarm. Dit fermentatieproces wordt bevorderd door specifieke microbiële populaties die, wanneer ze te veel fructanen binnenkrijgen, een overvloed aan melkzuur produceren. De resulterende daling van de pH-waarde - een aandoening die bekend staat als pensverzuring - verstoort het delicate microbiële evenwicht dat cruciaal is voor een gezonde spijsvertering.

De belangrijkste gevolgen van deze verstoring zijn:

 1. Verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen: Zure omstandigheden tasten de integriteit van het darmslijmvlies aan, waardoor gifstoffen zich gemakkelijker in de bloedbaan kunnen verspreiden.
 2. Verminderde vertering van vezels: Verzuring remt de activiteit van vezelverterende (goede) bacteriën, wat de opname van voedingsstoffen belemmert en kan leiden tot voedingstekorten.
 3. Risico op hoefbevangenheid: Misschien wel het meest verontrustend is het vastgestelde verband tussen verzuring van de achterdarm en hoefbevangenheid, een slopende en vaak levensbedreigende aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van de gevoelige lamellen in de hoef.
 4. Temperamentverandering: Duizelig, grillig en chagrijnig gedrag, deels te wijten aan ongemak en deels aan een overbelasting van de fructoseweg. Lees voor meer informatie: Waarom maakt gras eten mijn paard prikkelbaar?


03


Waarom beginnen in februari?

De start van EquiNectar-supplementatie in februari is een strategische maatregel, gebaseerd op het inzicht dat het darmmicrobioom van paarden een periode van 4-6 weken nodig heeft om zich optimaal aan te passen aan veranderingen in het dieet. Deze aanpassingsperiode is cruciaal omdat deze samenvalt met de verwachte komst van voorjaarsgras, dat doorgaans veel fructanen bevat. Ons onderzoek geeft aan dat deze voorbereidingsfase de risico's die gepaard gaan met de plotselinge introductie van fructaanrijk voorjaarsgras in het dieet aanzienlijk kan beperken.


Fructanen, die niet gemakkelijk verteerd worden in de dunne darm van het paard, kunnen gaan gisten in de achterdarm als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, wat leidt tot een overproductie van melkzuur en bijgevolg een daling van de pH-waarde. Dit proces, bekend als darmacidose, kan het microbiële evenwicht in de darm verstoren, wat een risico vormt voor de gezondheid van het paard. EquiNectar, met zijn uitgebreide mix van spijsverteringsenzymen, waaronder fructanases, speelt een cruciale rol bij het afbreken van deze complexe koolhydraten, waardoor de kans op een overbelasting van fructanen in de darmen wordt verkleind.


Empirisch bewijs dat de voordelen van preventieve supplementatie ondersteunt, komt uit een onderzoek uitgevoerd bij Redwings Paardenasiel. De bevindingen toonden aan dat paarden die EquiNectar kregen vóór de overgang naar voorjaarsgras een stabieler darmmicrobioom hadden dan de paarden in de controlegroep, die het supplement niet kregen (lees de studie: . Deze stabiliteit duidt op een verminderde impact van de dieetverandering, wat de effectiviteit van EquiNectar onderstreept bij het vergemakkelijken van een soepelere aanpassing aan fructaanrijke diëten.


Daarom biedt het starten van EquiNectar in februari een bufferperiode, zodat het darmmicrobioom zich kan aanpassen en stabiliseren. Deze proactieve aanpak zorgt ervoor dat tegen de tijd dat het voorjaarsgras opkomt, het spijsverteringsstelsel van het paard beter is toegerust om de toename van fructanen te verwerken, waardoor het risico op spijsverteringsstoornissen wordt geminimaliseerd en de algehele darmgezondheid wordt bevorderd.

04


Verzuring van de darmen is niet slechts een tijdelijk ongemak, maar een ernstige aandoening die een cascade van gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De snelle proliferatie van melkzuurproducerende bacteriën en de daaruit voortvloeiende daling van de pH-waarde kan leiden tot systemische ontsteking, endotoxemie en koliek, naast het verhoogde risico op hoefbevangenheid. Deze aandoeningen brengen niet alleen het onmiddellijke welzijn van het paard in gevaar, maar kunnen ook langetermijngevolgen hebben voor hun gezondheid en prestaties.

05


Is EquiNectar nuttig voor mijn paard?

In de context van deze risico's is EquiNectar een waardevol dieethulpmiddel. De enzymenrijke formule, waaronder fructanases, pakt de hoofdoorzaak van fructanoverbelasting aan door de afbraak van deze complexe koolhydraten te vergemakkelijken voordat ze de darmen kunnen overweldigen. Hoewel EquiNectar geen wondermiddel is, vertegenwoordigt het een wetenschappelijk onderbouwde interventie ter ondersteuning van de spijsvertering van paarden die overgaan op voorjaarsweiden.

06


Conclusie

De komst van de lente, met zijn fructaanrijke gras, luidt een kritieke periode in voor paardeneigenaren. Inzicht in de risico's van overbelasting met fructanen en de pathologie van pensverzuring is essentieel voor een effectief gezondheidsmanagement bij paarden. Vroegtijdige interventie met EquiNectar, gebaseerd op empirisch onderzoek (bekijk ons Wetenschappelijk Onderzoek), biedt een proactieve maatregel om het spijsverteringsstelsel van paarden te ondersteunen, en helpt de uitdagingen van de seizoensgebonden overgang in ruwvoer te beperken.

OVER EQUINECTAR

 • BESCHRIJVING
 • MEER INFO
 • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

 • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
 • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
 • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

 • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
 • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
 • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS