Vet Times - EquiNectar - Volym 54 | 09 januari 2024

Volym 54, utgåva 02, sidorna 15-16 | 09 januari 2024

Förnya hästhälsan genom vetenskapliga upptäckter

Rosemary Waring undersöker hur förändringar i tävlingshästarnas kost påverkar deras tarmhälsa.

Denna artikel publicerades ursprungligen i VetTimes den 9 januari 2024 - publicerad här

Följande studie om pH i hästfeces är en naturlig förlängning av författarens olika forskningsintressen, som har inkluderat farmakogenetik, carcinogenicitet och studier av kroniska sjukdomar.

Tharos och Ateria Healths fokus på forskning inom metabolomik och metagenomik - särskilt när det gäller att identifiera hälsorelaterade förändringar i tarmmikrobiom hos människor och djur - har direkt påverkat utformningen av och målen för denna studie. Teamet ville ta reda på hur förändringar i tävlingshästarnas diet - särskilt dess patentansökta enzymrika maltextrakt - påverkade deras tarmhälsa.

Extraktet härrör från mältat korn och innehåller de naturligt förekommande enzymerna alfa-amylas och beta-amylas, fruktanas, xylanas, cellulas, beta-glukanas och fytas. Teamet använde icke-invasiva metoder för att kontrollera pH-värdet i deras avföring som ett tecken på balansen mellan mikrobiom i deras tarmar.

Förstå studiens sammanhang

Forskningen syftade till att undersöka effekten av enzymrikt maltextrakt på pH-värdet i avföringen hos tävlingshästar. Projektet var önskvärt eftersom tävlingshästars kolhydratrika foder ofta förvärrar problem med tarmhälsan, vilket ger en förökning av mjölksyraproducerande bakterier med en minskning av kortkedjiga fettsyror (SCFA), som är en viktig komponent i hästnäringen. Ökningen av mjölksyra och ättiksyra orsakar en pH-sänkning i hästens bakre tarm, vilket kan leda till acidos.

Flera publikationer har kopplat pH i faeces som ett surrogatmått på tarmens mikrobiom. En mikrobiell balans är avgörande för hästar och påverkar direkt deras allmänna hälsa och prestanda.

Figure 1: Box and whisker plot showing mean (line), 25th and 75th percentiles (box) and 5th and 95th percentiles (whisker) with outliers as individual data points of fecal pH in 72 Thoroughbred racehorses receiving an enzyme-rich malt extract feed supplement. Significant differences are shown in the comparisons (**** = p<0.0001, *** = p<0.001, ** = p<0.005).

Metodik

Etiska överväganden och rekrytering av djur

Teamets engagemang för etisk forskning vägledde hela studien. Den icke-invasiva datainsamlingsmetoden innebar att etisk granskning och godkännande inte krävdes, i linje med bästa praxis inom djurskydd.

Teamet rekryterade 78 fullblodshästar från nio träningsgårdar i Storbritannien och betonade mångfald och representativitet i sitt urval. Urvalet av hästar baserades på deras tränares omdöme, som var och en valde mellan 8 och 10 hästar utan specifika urvalskriterier, vilket säkerställde en naturalistisk studiemiljö.

Insamling av uppgifter

Datainsamling var en viktig del av studien. Forskarna använde HI-981030 jord pH-testare, en handhållen pH-mätare, för dess precision och användarvänlighet. Fekalt pH mättes i tre exemplar från tre olika områden med nyproducerad fekalier för att säkerställa noggrannhet och konsekvens.

Teamet hanterade avvikande värden noggrant, omkalibrerade enheten dagligen och rengjorde den mellan proverna. Detta tillvägagångssätt garanterade tillförlitligheten i pH-mätningarna, vilket är avgörande för studiens integritet.

Experimentell utformning

När det gäller försökets utformning fick alla hästar EquiNectar (enzymrikt maltextrakt) i sitt vanliga foder i en mängd av 150 ml två gånger dagligen. Det var viktigt att bibehålla hästarnas typiska utfodringsmönster och rutiner för att säkerställa att de observerade effekterna enbart kunde tillskrivas tillskottet av enzymrikt maltextrakt.

Hästarna fungerade effektivt som sina egna kontroller, baserat på tidigare pilotstudier som bekräftade stabilitet i pH i träck under sex veckor med oförändrade dieter och träningsscheman.

Statistisk analys

Statistiskt sett var forskarna mycket noga med att säkerställa att deras analys var rigorös och relevant. De presenterade alla pH-data som aritmetiska medelvärden med 95 % konfidensintervall. Kategoriseringen av fekalt pH i "normalt", "subklinisk acidos" och "allvarlig acidos" var avgörande för att tolka resultaten i ett kliniskt relevant sammanhang.

Teamet använde mixed-effects-analys med Greenhouse-Geisser-korrigering och Tukeys tester för multipla jämförelser, vilket säkerställde en robust statistisk utvärdering av data.

Resultat

Fekalt pH: en indikator på tarmhälsan

Studiens viktigaste resultat var den markanta ökningen av pH-värdet i avföringen hos tävlingshästar som fick tillskott av enzymrikt maltextrakt, marknadsfört som EquiNectar.

Träckens pH-värde, ett mått på tarmhälsan, steg från i genomsnitt 6,20 till 6,40 under fyra veckor med tillskott av enzymrikt maltextrakt. Denna förändring är avgörande, eftersom även mindre förändringar i träckens pH-värde kan ha betydande konsekvenser för balansen i tarmens mikrobiom och därmed för hästens allmänna hälsa.

Statistisk signifikans

The statistical analysis revealed a compelling story. The increase in faecal pH was not only statistically significant (p<0.0001), but also clinically relevant. The researchers observed a notable rise in the proportion of horses with a “normal” pH — from 11% at the study’s outset to 55% at its conclusion. This leap is particularly significant, considering that a “normal” faecal pH is indicative of a healthy gut microbiome, crucial for a racehorse’s health and performance.

Praktiska konsekvenser

De flesta av tävlingshästarna hade relativt sur träck i början av studien jämfört med träck från betande hästar. Tidigare forskning har dokumenterat ett pH hos betande hästar i intervallet 6,4 till 6,7, medan ett pH mellan 6,0 och 6,4 är karakteristiskt för subklinisk acidos, med pH-värden under 6,0 som förknippas med osmotisk diarré.

Trots att deras standardiserade kraftfoder var oförändrat, utvecklade många hästar ett pH i träck som var jämförbart med det hos betande djur under studiens gång. Detta var en relativt kort period av tillskott, och möjligen skulle fler hästar ha haft ett högre pH i träck om utfodringen hade fortsatt.

Ur praktisk synvinkel tyder dessa resultat på att kosttillskott med enzymrikt maltextrakt effektivt kan modulera tarmmiljön hos högpresterande hästar. Med tanke på de vanliga problem som är förknippade med kolhydratrika dieter hos tävlingshästar, såsom acidos i bakre tarmen, viktminskning, inappetens, försämrad kondition (försämrad muskeltonus), beteendeförändringar och försämrad prestationsförmåga, är möjligheten att påverka tarmhälsan genom ett enkelt kosttillskott ett betydande steg framåt inom hästvården.

Figure 2: Box and whisker plot showing mean (line), 25th and 75th percentiles (box) and 5th and 95th percentiles (whisker) with outliers as individual data points of fecal pH in 72 Thoroughbred racehorses receiving an enzyme-rich malt extract feed supplement. Significant differences are shown in the comparisons (**** = p<0.0001, *** = p<0.001, ** = p<0.005).

Mer omfattande konsekvenser

De bredare konsekvenserna av dessa resultat sträcker sig långt utanför tävlingsbanan.

En annan faktor som bidrar till försurning av hästars tarminnehåll är intag av fruktaner från nytt gräs. Dessa är resistenta mot nedbrytning i tunntarmen och fermenteras i tjocktarmen, med en efterföljande förändring av balansen i mikrobiomet och produktionen av sura förhållanden, som drivs av ökningar av mjölksyra. Detta är särskilt relevant för fritidshästar, som ofta släpps ut för att beta på nya rika betesmarker, eftersom processen kan utlösa kolit.

Denna forskning ger en enkel metod för att övervaka surhetsgraden i tarmen och därmed hästhälsan hos både tävlingshästar och fritidshästar. Det kommer att ge en grund för att utforska kostinterventioner och olika kosttillskott inom olika hästdiscipliner, vilket potentiellt kan förbättra hästarnas hälsa och välbefinnande globalt. Mätning av pH i träck understryker vikten av tarmhälsa inom hästmedicin och öppnar nya vägar för icke-invasiv övervakning och hantering.

Framtida perspektiv

Som forskare och chef på Tharos är författaren nöjd med dessa resultat. De bekräftar inte bara hennes teams syn på hästars hälsa, utan öppnar också dörrar för ytterligare forskning och utveckling.

Även om studien fokuserade på kapplöpningshästar, omfattar konsekvenserna hästar inom olika discipliner. Nästa steg är att utforska långsiktiga effekter och bredare tillämpningar.

Författarteamet välkomnar samarbete med hästhälsovårdspersonal och veterinärer med ett särskilt intresse för tarmhälsans inverkan på det allmänna välbefinnandet och prestationen hos hästidrottare från alla discipliner. Intresseområden inkluderar, men är inte begränsade till, mineral- och vitaminoptimering; inverkan av obehag till följd av dysbios på rörelse och förebyggande av skador genom att förbättra tarmhälsan; inverkan av negativt uppförande och beteenden på träningsoptimering och prestanda i tävling; luftvägssjukdomar; träningsinducerad lungblödning; och laster (boxvandring, krubbitning, vindsuckning, vävning, och så vidare).

Avslutande reflektioner

Denna studie underbygger ett åtagande att förbättra hästars hälsa genom vetenskaplig innovation. Teamet är fast beslutet att fortsätta denna resa och se till att produkter som det enzymrika maltextraktet inte bara är kosttillskott, utan viktiga komponenter i den holistiska hanteringen av hästars hälsa.

 • Författaren vill tacka Mark Bowen för hans hjälp med dataanalys och veterinär rådgivning, och Ben Nedas för att skapa studiedesign och metodik, kombinera tekniska färdigheter och vetenskaplig kunskap för att tillhandahålla den app som förbättrade datainsamling och analys. Författaren är också tacksam mot Tim Jones för hans arbete med att rekrytera deltagarna, hantera studien och samla in prover. Deras bidrag har hjälpt forskningen framåt och ökat teamets förståelse för hästars hälsa.


OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER

1 tanke på "Vet Times - EquiNectar - Volym 54 | 09 januari 2024"

 1. Pingback: Tharos presenterad på UK Vet Times - Schackbräda

Kommentarer är stängda.