Elektrolyter för hästar

Djupdykning i elektrolyter för hästar

Ben Nedas

Chief Commercial Officer

Elektrolyter för hästar

01


Vad är elektrolyter för hästar?

Elektrolyter är essentiella mineraler som spelar en avgörande roll för att upprätthålla fysiologisk balans hos hästar. Dessa mineraler, inklusive natrium, kalium, klorid, kalcium och magnesium, är avgörande för många kroppsfunktioner. De är särskilt viktiga för att reglera nerv- och muskelfunktion, balansera vätskenivåer och stödja korrekt hydrering.

Natrium och klorid: Natrium och klorid är de huvudsakliga beståndsdelarna i bordssalt. De är viktiga för vätskebalansen och nervfunktionen. Hästar förlorar natrium och klorid främst genom svett, särskilt under intensiv träning eller i varmt väder. Det är viktigt att ersätta dessa förlorade elektrolyter för att förhindra uttorkning och upprätthålla normala kroppsfunktioner.

Kalium: Denna mineral är avgörande för muskelfunktionen och är den primära elektrolyten som finns i hästens celler. Kalium är avgörande för normala muskelsammandragningar och hjärtfunktion. En brist kan leda till muskelsvaghet eller störningar som hyponatremi.

Kalcium och magnesium: Dessa elektrolyter är viktiga för muskelfunktion och benhälsa. Kalcium spelar en viktig roll vid muskelsammandragningar och nervsignalering, medan magnesium är avgörande för muskelavslappning. En obalans i kalcium- och magnesiumnivåerna kan leda till muskelkramper och spasmer.

Elektrolyter förloras genom urin, avföring och framför allt genom svett. Hästar har en högre svettfrekvens än många andra djur, vilket gör dem mer mottagliga för elektrolytobalanser, särskilt under perioder av hög fysisk aktivitet eller värme. Det är viktigt att notera att även om elektrolyter förloras under svettning, är koncentrationen av elektrolyter i svett lägre än i blodet. Detta innebär att överdriven svettning kan leda till en ökad koncentration av elektrolyter i kroppen, ett tillstånd som kallas hypernatremi.

För att upprätthålla elektrolytbalansen behöver hästar tillgång till en balanserad kost och rikligt med färskt vatten. I vissa fall, särskilt för hästar som ägnar sig åt hård träning eller som lever i varma klimat, kan det vara nödvändigt att tillföra extra elektrolyter. Dessa tillskott är formulerade för att ersätta de elektrolyter som förloras i svett och bör användas under ledning av en veterinär eller en hästnäringsexpert för att säkerställa att hästens kostbehov tillgodoses utan att orsaka en obalans.

02


Varför ska jag använda elektrolyter till min häst?

Användningen av elektrolyter i hästar är inte bara fördelaktig utan ofta nödvändig för att upprätthålla hälsa och optimal prestanda. Här är några skäl till varför det kan vara avgörande att införliva elektrolyter i hästens foderstat:

1. Återhämtning och prestation under träning: Under träning förlorar hästar en betydande mängd elektrolyter genom svett. Denna förlust kan försämra muskelfunktionen och minska uthålligheten, vilket påverkar prestationen. Genom att fylla på med dessa förlorade elektrolyter hjälper du din häst att bibehålla muskelfunktionen och återhämta sig mer effektivt efter träning.

2. Förebyggande av uttorkning: Elektrolyter spelar en nyckelroll i regleringen av vätskebalansen. När hästar förlorar elektrolyter förlorar de också förmågan att balansera vätskor effektivt, vilket leder till uttorkning. Tillförsel av elektrolyter, särskilt under varmt väder eller perioder av kraftig svettning, hjälper till att upprätthålla vätskenivåerna, vilket är viktigt för den allmänna hälsan.

3. Stödjer en sund nervfunktion: Elektrolyter är avgörande för att nerverna ska fungera korrekt. Obalanser kan leda till neurologiska problem, allt från milda beteendeförändringar till allvarliga tillstånd som tying-up-syndrom, där hästen upplever allvarliga muskelkramper och stelhet.

4. Förbättrar foder- och vattenintaget: Elektrolyter kan stimulera törst och uppmuntra hästar att dricka mer vatten, vilket är bra för att förhindra uttorkning. Dessutom kan de förbättra fodrets smaklighet, vilket uppmuntrar till bättre foderintag.

5. Hjälp i stressiga situationer: Situationer som långdistansresor, högintensiv träning eller miljöförändringar kan stressa en hästs system. Elektrolyter kan hjälpa till att stödja hästen i dessa situationer genom att upprätthålla en korrekt fysiologisk balans.

6. Stöd till hästar på begränsade dieter: Hästar på begränsade dieter, särskilt de med begränsad tillgång till färska betesmarker, kanske inte får i sig tillräckliga nivåer av elektrolyter. Tillskott kan hjälpa till att fylla denna näringsbrist.

7. Korrigering av elektrolytobalanser: Vissa hälsotillstånd eller bristfälliga kostvanor kan leda till elektrolytrubbningar. Tillskott av elektrolyter kan korrigera dessa obalanser och hjälpa till att undvika de komplikationer som är förknippade med dem.

04


Vilken är den korrekta balansen av elektrolyter att ge en häst?

Att bestämma rätt balans av elektrolyter för en häst är avgörande för att upprätthålla dess hälsa och prestanda. De exakta behoven kan variera beroende på flera faktorer, t.ex. hästens storlek, diet, arbetsbelastning och miljöförhållanden. Här är några viktiga överväganden för att uppnå rätt balans:

1. Förstå individuella behov: Varje häst har ett unikt elektrolytbehov beroende på aktivitetsnivå, svettningshastighet, diet och miljöförhållanden. Till exempel har en häst som tränas hårt eller i varmt klimat ett högre elektrolytbehov jämfört med en häst med lätta träningsrutiner i svalare förhållanden.

2. Balanserade elektrolyttillskott: Elektrolyttillskott ska helst efterlikna den andel elektrolyter som förloras i hästens svett. Detta inkluderar vanligtvis högre nivåer av natrium och klorid, följt av kalium, och mindre mängder kalcium och magnesium. Det är viktigt att välja ett tillskott som erbjuder detta balanserade förhållande.

3. Undvik övertillskott: Även om elektrolytbrist kan vara skadligt kan överskott också leda till obalanser och hälsoproblem. För mycket natrium kan till exempel leda till uttorkning om vattenintaget inte är tillräckligt. Det viktigaste är att komplettera baserat på hästens faktiska behov snarare än en fast rutin.

05


Jag är orolig för min hästs vätskebalans. Vilka andra åtgärder kan jag vidta?

Att hästar får i sig tillräckligt med vätska är avgörande för deras hälsa och välbefinnande. Här följer några strategier för att uppmuntra din häst att dricka mer vatten, inklusive användning av EquiNectar:

1. Tillsätt EquiNectar i vattnet. Ett effektivt sätt att få hästar att dricka mer är att tillsätta EquiNectar i vattnet. Kunder har rapporterat att deras hästar är särskilt förtjusta i smaken när EquiNectar tillsätts, vilket leder till ökad vattenförbrukning. EquiNectar, som är ett matsmältningstillskott, gör inte bara vattnet mer välsmakande utan hjälper också till med matsmältningen, vilket ger en dubbel fördel.

2. Tillför rent, friskt vatten: Se till att det alltid finns rent och friskt vatten tillgängligt. Hästar är mer benägna att dricka när vattnet är friskt och fritt från skräp. Rengör regelbundet vattentråg och hinkar för att hålla vattnet rent och fräscht.

3. Övervaka vattentemperaturen: Extrema vattentemperaturer kan vara avskräckande för hästar. På sommaren ska du försöka ge kallt vatten, och på vintern kan något uppvärmt vatten uppmuntra till drickande. Undvik iskallt vatten, särskilt efter träning.

4. Erbjud våtfoder: Öka vattenintaget genom foderstaten genom att erbjuda blötfoder. Blötlagt hö, hösilage eller betmassa kan öka vattenförbrukningen avsevärt och ge vätska i en form som hästarna kan tycka är mer tilltalande.

5. Frekventa, små måltider: Att utfodra lite och ofta kan bidra till att upprätthålla ett regelbundet drickmönster. Stora måltider, särskilt av torrfoder, kan leda till minskat vattenintag och potentiellt öka risken för uttorkning.

6. Träning och rutiner: Hästar är vanedjur. Det kan vara bra att träna dem att dricka ur en hink under resor eller i obekanta miljöer. Att etablera en rutin som inkluderar regelbundna tillfällen att dricka kan också uppmuntra till ett mer konsekvent vattenintag.

7. Håll koll på förändringar: Håll ett öga på din hästs dryckesvanor. Förändringar kan tyda på hälsoproblem, t.ex. tandproblem eller sjukdom, som kan kräva veterinärvård.

OM EQUINECTAR

  • BESKRIVNING
  • MER INFO
  • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

  • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
  • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
  • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

  • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
  • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
  • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER