Elektrolyten voor paarden

Diep inzicht in elektrolyten voor paarden

Ben Nedas

Commercieel directeur

Elektrolyten voor paarden

01


Wat zijn elektrolyten voor paarden?

Elektrolyten zijn essentiële mineralen die een cruciale rol spelen bij het handhaven van het fysiologisch evenwicht bij paarden. Deze mineralen, waaronder natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium, spelen een cruciale rol in tal van lichaamsfuncties. Ze zijn vooral belangrijk bij het reguleren van zenuw- en spierfuncties, het in balans brengen van vochtniveaus en het ondersteunen van een goede hydratatie.

Natrium en chloride: Natrium en chloride zijn de hoofdbestanddelen van keukenzout. Ze zijn essentieel voor de vochtbalans en de zenuwfunctie. Paarden verliezen vooral natrium en chloride door te zweten, vooral tijdens intensieve inspanning of bij warm weer. Het is essentieel om deze verloren elektrolyten te vervangen om uitdroging te voorkomen en normale lichaamsfuncties te behouden.

Kalium: Dit mineraal is cruciaal voor de spierfunctie en is de belangrijkste elektrolyt in de paardencellen. Kalium is essentieel voor normale spiersamentrekkingen en hartfunctie. Een tekort kan leiden tot spierzwakte of aandoeningen zoals hyponatriëmie.

Calcium en magnesium: Deze elektrolyten zijn essentieel voor de spierfunctie en de gezondheid van de botten. Calcium speelt een vitale rol bij spiersamentrekkingen en zenuwsignalen, terwijl magnesium cruciaal is voor spierontspanning. Een onevenwicht in het calcium- en magnesiumgehalte kan leiden tot spierkrampen en spasmen.

Elektrolyten worden verloren via urine, ontlasting en vooral via zweet. Paarden zweten sneller dan veel andere dieren, waardoor ze gevoeliger zijn voor een verstoord elektrolytenevenwicht, vooral tijdens periodes van grote fysieke activiteit of hitte. Het is belangrijk om te weten dat tijdens het zweten elektrolyten verloren gaan, maar dat de concentratie elektrolyten in zweet lager is dan in het bloed. Dit betekent dat overmatig zweten kan leiden tot een verhoogde concentratie elektrolyten in het lichaam, een aandoening die bekend staat als hypernatriëmie.

Om de elektrolytenbalans op peil te houden, moeten paarden toegang hebben tot een uitgebalanceerd dieet en voldoende vers water. In sommige gevallen, vooral bij paarden die veel trainen of in een warm klimaat leven, kunnen aanvullende elektrolyten nodig zijn. Deze supplementen zijn samengesteld om de elektrolyten die verloren gaan in het zweet te vervangen en moeten worden gebruikt onder begeleiding van een dierenarts of een paardenvoedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat aan de voedingsbehoeften van het paard wordt voldaan zonder het evenwicht te verstoren.

02


Waarom zou ik elektrolyten gebruiken voor mijn paard?

Het gebruik van elektrolyten bij paarden is niet alleen nuttig, maar vaak noodzakelijk voor het behoud van gezondheid en optimale prestaties. Hier zijn verschillende redenen waarom het opnemen van elektrolyten in het schema van een paard cruciaal kan zijn:

1. Herstel en prestaties tijdens inspanning: Tijdens het sporten verliezen paarden een aanzienlijke hoeveelheid elektrolyten via het zweet. Dit verlies kan de spierfunctie aantasten en het uithoudingsvermogen verminderen, wat de prestaties beïnvloedt. Door deze verloren elektrolyten aan te vullen, help je je paard de spierfunctie te behouden en efficiënter te herstellen na de training.

2. Preventie van uitdroging: Elektrolyten spelen een sleutelrol bij het reguleren van de vochtbalans. Als paarden elektrolyten verliezen, verliezen ze ook het vermogen om de vochtbalans effectief te reguleren, wat leidt tot uitdroging. Het toedienen van elektrolyten, vooral tijdens warm weer of periodes van hevig zweten, helpt de hydratatie op peil te houden, wat essentieel is voor de algehele gezondheid.

3. Ondersteuning van een gezonde zenuwfunctie: Elektrolyten zijn cruciaal voor het goed functioneren van zenuwen. Onevenwichtigheden kunnen leiden tot neurologische problemen, variërend van milde gedragsveranderingen tot ernstige aandoeningen zoals het tying-up syndroom, waarbij het paard ernstige spierkrampen en stijfheid ervaart.

4. Verbeteren van voer- en wateropname: Elektrolyten kunnen dorst opwekken, waardoor paarden worden aangemoedigd om meer water te drinken, wat gunstig is bij het voorkomen van uitdroging. Daarnaast kunnen ze ook de smakelijkheid van voer verbeteren, wat de voeropname bevordert.

5. Hulp in stressvolle situaties: Situaties zoals langeafstandsreizen, intensieve training of veranderingen in de omgeving kunnen het systeem van een paard onder stress zetten. Elektrolyten kunnen het paard in deze situaties helpen door het juiste fysiologische evenwicht te behouden.

6. Ondersteuning van paarden met een beperkt dieet: Paarden met een beperkt dieet, met name paarden met beperkte toegang tot vers grasland, krijgen mogelijk onvoldoende elektrolyten binnen. Suppletie kan helpen deze voedingsleemte op te vullen.

7. Onbalans in elektrolyten corrigeren: Bepaalde gezondheidsproblemen of tekortkomingen in de voeding kunnen leiden tot een onevenwichtige elektrolytenbalans. Aanvulling met elektrolyten kan deze onevenwichtigheden corrigeren en de complicaties die ermee gepaard gaan helpen voorkomen..

04


Wat is de juiste balans van elektrolyten om aan een paard te geven?

Het bepalen van de juiste elektrolytenbalans voor een paard is cruciaal voor het behouden van hun gezondheid en prestaties. De exacte behoefte kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de grootte van het paard, het dieet, de belasting en de omgevingsfactoren. Hier zijn de belangrijkste overwegingen voor het bereiken van de juiste balans:

1. Inzicht in individuele behoeften: Elk paard heeft unieke elektrolytenbehoeften, afhankelijk van het activiteitenniveau, de zweetfrequentie, het dieet en de omgevingsomstandigheden. Bijvoorbeeld, een paard in zware training of in een warm klimaat zal een hogere elektrolytenbehoefte hebben in vergelijking met een paard met lichte trainingsroutines in koelere omstandigheden.

2. Uitgebalanceerde elektrolytsupplementen: Elektrolytensupplementen zouden idealiter de verhouding elektrolyten moeten nabootsen die verloren gaan in het zweet van het paard. Dit omvat meestal hogere hoeveelheden natrium en chloride, gevolgd door kalium, en kleinere hoeveelheden calcium en magnesium. Het is belangrijk om een supplement te kiezen dat deze uitgebalanceerde verhouding biedt.

3. Vermijd oversuppletie: Terwijl een tekort aan elektrolyten schadelijk kan zijn, kan oversuppletie ook leiden tot onevenwichtigheden en gezondheidsproblemen. Een teveel aan natrium kan bijvoorbeeld leiden tot uitdroging als de wateropname niet voldoende is. Het belangrijkste is om te supplementeren op basis van de werkelijke behoeften van het paard in plaats van een vaste routine.

05


Ik maak me zorgen over de hydratatie van mijn paard. Welke andere stappen kan ik nemen?

Zorgen voor voldoende hydratatie voor paarden is van het grootste belang voor hun gezondheid en welzijn. Hier zijn verschillende strategieën om je paard aan te moedigen meer water te drinken, waaronder het gebruik van EquiNectar:

1. EquiNectar aan het water toevoegen. Een effectieve manier om paarden aan te moedigen meer te drinken is door EquiNectar aan hun water toe te voegen. Klanten hebben gemeld dat hun paarden bijzonder dol zijn op de smaak wanneer EquiNectar wordt toegevoegd, wat leidt tot meer waterconsumptie. EquiNectar, een supplement voor de spijsvertering, maakt het water niet alleen smakelijker, maar helpt ook bij de spijsvertering.

2. Zorg voor schoon, vers water: Zorg ervoor dat er altijd schoon, vers water beschikbaar is. Paarden zullen eerder drinken als het water vers en vrij van vuil is. Maak waterbakken en emmers regelmatig schoon om ze schoon en fris te houden.

3. Houd de watertemperatuur in de gaten: Extreme watertemperaturen kunnen paarden afschrikken. Probeer in de zomer koel water te geven en in de winter kan licht verwarmd water het drinken bevorderen. Vermijd ijskoud water, vooral na het sporten.

4. Natvoer aanbieden: Verhoog de wateropname via het dieet door natvoer aan te bieden. Gedrenkt hooi, kuilhooi of bietenpulp kan de wateropname aanzienlijk verhogen en hydratatie bieden in een vorm die paarden aantrekkelijker vinden.

5. Frequente, kleine maaltijden: Weinig en vaak voeren kan helpen om een regelmatig drinkpatroon te behouden. Grote maaltijden, vooral droogvoer, kunnen leiden tot een verminderde wateropname en mogelijk het risico op uitdroging verhogen.

6. Training en routine: Paarden zijn gewoontedieren. Het kan nuttig zijn om ze te trainen om uit een emmer te drinken tijdens het reizen of in een onbekende omgeving. Het opbouwen van een routine met regelmatige drinkmomenten kan ook leiden tot een consistentere waterinname.

7. Let op veranderingen: Houd het drinkgedrag van je paard in de gaten. Veranderingen kunnen wijzen op gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen of ziekte, die diergeneeskundige aandacht nodig kunnen hebben.

Over EquiNectar

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.