Lentegraswaarschuwing: zo beschermt u de spijsvertering van uw paard

Ben Nedas

Commercieel directeur

Lentegraswaarschuwing: Hoe je de spijsvertering van je paard kunt beschermen

01


Inleiding

Als het seizoen verandert, worden paardeneigenaren geconfronteerd met de uitdaging om de verse groei van voorjaarsgras te beheren, wat een aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid van een paard. In een gedetailleerde Facebook-postgeeft Tom Beech, ook wel bekend als de Osteopathic Vet, essentiële richtlijnen over de mogelijke effecten van voorjaarsgras op het welzijn van paarden, met name gericht op de achterdarm.

02


Het suikerachtige dilemma van lentegras

Tom Beech wijst op de tweeledige aard van voorjaarsgras, met name de snelle groei en het hoge suikergehalte, die risico's opleveren voor de spijsvertering van paarden. "Het 'slechtste' gras voor suiker is gras dat is aangevreten tot minder dan 5 cm. Dit zeer korte gras vecht nu voor zijn leven. Om te overleven moet het snel groeien en dus veel suiker produceren," legt Beech uit. Deze omstandigheden kunnen leiden tot een verstoorde pH-balans in de blindedarm van het paard, wat ongemak en mogelijk ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

03


De rol van het caecum begrijpen

Het caecum is cruciaal in het verteringsproces van paarden, omdat het bacteriën huisvest die vezelachtig materiaal afbreken. Beech gaat dieper in op het belang van dit proces: "Het is de taak van de blindedarm om alle cellulosevezels in het voer af te breken. Wat dit mogelijk maakt, is de enorme hoeveelheid nuttige bacteriën die in de blindedarm aanwezig zijn." Verstoringen in dit milieu, vooral door suiker in de voeding, kunnen het microbiële evenwicht verstoren en leiden tot caecale acidose.

04


Uitgebreide lijst met symptomen

Tom Beech geeft een grondige lijst van symptomen die kunnen wijzen op een verzuring van de achterdarm of de blindedarm bij paarden:

 • Onrust rond de rechterflank
 • Omtrek
 • Onzindelijkheid of kreupelheid van de rechterachterhand
 • Verlies van linkergalop of tegenzin om in galop te gaan
 • Kan bokken of schoppen
 • Tegenzin om rechter achterhand op te tillen voor de hoefsmid
 • Rechter achterhand spoort niet op
 • Rechter achterhand beweegt naar binnen tijdens het lopen (op drie sporen)
 • Rechter achterteen slepen
 • Achterpoten vullen (ook schede en spenen)
 • Strak rechter spronggewricht en suspensoren
 • Intermitterende kreupelheid linksvoor (diagonale compensatie)
 • Winderige, opgeblazen buik
 • Losse uitwerpselen of fecaal water
 • Zadel duwt naar links
 • Rechter bekkenhelft zakt bij het lopen, plus staart naar rechts
 • Aanzienlijke heupspanning rechts
 • Rechterteugel voelt makkelijker aan
 • Sterkere seizoenen bij merries
 • Potentieel voor hoofdschudden
 • Verhoogd risico op maagzweren, koliek en hoefbevangenheid

05


Preventieve maatregelen en aanbevelingen

Om deze risico's te beheersen adviseert Beech een holistische aanpak, te beginnen met regelmatige veterinaire controles om eventuele onderliggende problemen aan te pakken die de gevoeligheid voor dieetveranderingen kunnen verergeren. Hij benadrukt het belang van het beheren van de graastijd, vooral tijdens de piekuren van de suikerproductie, en stelt voor om het rantsoen aan te vullen met voedergewassen met een laag suikergehalte om een uitgebalanceerd dieet te behouden.

06


Conclusie

Door het dieet en de graasgewoonten van paarden in het voorjaar nauwlettend in de gaten te houden en aan te passen, kunnen eigenaren het ontstaan van problemen met de achterdarm helpen voorkomen. De deskundige inzichten van Tom Beech onderstrepen de cruciale rol van proactief management voor het behoud van de gezondheid van paarden tijdens perioden van snelle grasgroei. Zijn aanbevelingen bieden een praktisch kader dat paardeneigenaren kunnen volgen om ervoor te zorgen dat hun paarden gezond blijven en goed presteren gedurende het hele voorjaarsseizoen.

07


Een klein woordje over waar EquiNectar in uw managementstrategie kan passen

Bij het dieetbeheer van paarden in de lente is het essentieel om prioriteit te geven aan goed weidebeheer en veterinaire zorg. In deze context kan EquiNectar dienen als een ondersteunend hulpmiddel om de spijsvertering gezonder te maken. Dit supplement is samengesteld om de natuurlijke spijsverteringsprocessen te ondersteunen en helpt het microbioom in het caecum te stabiliseren.

Hoewel EquiNectar geen vervanging is voor managementpraktijken, kan het deze wel aanvullen door te helpen bij de vertering van fructanen (polymeren van fructose) en vezelrijk voer, wat kan helpen bij het handhaven van een evenwichtige pH-waarde in de darmen. Zoals Tom Beech adviseert, moeten supplementen oordeelkundig worden gebruikt binnen een uitgebreid verzorgingsplan.

OVER EQUINECTAR

 • BESCHRIJVING
 • MEER INFO
 • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

 • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
 • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
 • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

 • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
 • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
 • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS