Inzicht in grasvariëteiten: gevolgen voor verteerbaarheid en suikergehalte bij paarden

Ben Nedas

Commercieel directeur

Inzicht in grasvariëteiten: gevolgen voor verteerbaarheid en suikergehalte bij paarden

01


Inleiding

Bij het beheren van weiden voor paarden is de keuze van grassoorten cruciaal vanwege de verschillende verteerbaarheid en het suikergehalte, die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gezondheid van paarden. In deze blog worden verschillende Europese grassoorten onderzocht, met speciale aandacht voor de problemen die gepaard gaan met roggegras, een veelgebruikte weidekeuze die verre van ideaal is voor paarden.

02


Roggegras - rampweide?

De problematische aard van roggegras voor paarden

Roggegras is populair bij boeren vanwege zijn veerkracht en vermogen om zware begrazing te weerstaan. Voor paarden kan dit gras echter verschillende problemen opleveren. Terwijl roggegras goed is voor koeien, is het niet geschikt voor paarden, vooral niet voor paarden met bepaalde stofwisselingsstoornissen.

Hoe roggegras herkennen

Uiterlijk

 • Groene stengels met smalle, bladachtige bladeren
 • Groeit in clumps met vezelige wortels

Bloemen en zaadkoppen

 • De aartjes met bloemen zijn om en om aan de stengel bevestigd
 • De zaadhoofden hebben een enkele bloemsteel met kleine wit-bruine bloemen.

Textuur en kleur

 • Matige tot fijne textuur, voelt zacht aan
 • Glanzende, donkergroene bladeren die slank zijn en scherp puntig aan het uiteinde
Rechtstreekse begrazing van roggegras en de effecten van een hoog suikergehalte en een lage verteerbaarheid

Wanneer paarden direct op roggegras grazen, kan het hoge suikergehalte leiden tot een reeks stofwisselingsstoornissen. Hieronder vallen hoefbevangenheid, een pijnlijke en mogelijk slopende aandoening, en verergering van symptomen van reeds bestaande stofwisselingsstoornissen. Daarnaast kan een lage verteerbaarheid bijdragen aan ondervoeding en een verstoorde spijsvertering, wat zich uit in een opgeblazen gevoel, ongemak en veranderingen in de consistentie van de ontlasting [2]. Paarden die grazen op roggegras kunnen ook een hoger risico lopen op gedragsproblemen door de schommelende energieniveaus veroorzaakt door suikerpieken en door ongemak als gevolg van een teveel aan melkzuur dat leidt tot acidose in de achterdarm.

Het vermijden van weiden met hoog droongras

Om de negatieve effecten van roggegras te voorkomen, kunnen paardeneigenaren verschillende strategieën toepassen:

 • Weidebeheer: Beoordeel en beheer de botanische samenstelling van weilanden regelmatig om een evenwichtige mix van grassen te garanderen.
 • Alternatieve grasselectie: Kies voor grassen met lagere niet-structurele koolhydraatgehaltes en betere verteerbaarheidsprofielen.
 • Regelmatige controle: Houd de groeistadia van het gras bij en oogst hooi op optimale tijdstippen om lagere suikerspiegels te behouden [4].
Roggegras in veevoer?

Onderzoek toont aan dat de verteerbaarheid van roggegras aanzienlijk afneemt als het laattijdig wordt geoogst voor hooiproductie. Dit volgroeide gras bevat een hoger gehalte aan structurele koolhydraten die minder goed verteerd worden door paarden, wat kan leiden tot problemen zoals inefficiënte opname van voedingsstoffen en zelfs koliek [1]. Bovendien is het suikergehalte in roggegras een bijzonder punt van zorg. Paarden, vooral paarden die gevoelig zijn voor aandoeningen zoals insulineresistentie en het Equine Metabolic Syndrome, kunnen last hebben van een verhoogd suikergehalte in hun dieet [3].

Dezelfde problemen die van invloed zijn op roggegras als vers ruwvoer, gelden ook voor het gebruik ervan als veevoer. Wanneer roggegras wordt verwerkt in hooi of kuilvoer, vooral als het laat wordt gemaaid, behoudt het een hoog suikergehalte en kan het minder goed verteerbaar zijn, wat dezelfde risico's met zich meebrengt als wanneer het vers wordt geweid [2]. Dit betekent dat zelfs zorgvuldig weidebeheer mogelijk niet genoeg is als roggegras wordt gebruikt als veevoer, omdat het nog steeds kan bijdragen aan stofwisselings- en verteringsproblemen.

Aanbevolen grassoorten voor paarden

In plaats van roggegras worden de volgende soorten aanbevolen voor paarden, vooral voor paarden met speciale dieetwensen:

 • Timothee: Bekend om zijn gunstige verteerbaarheid en voedingsprofiel [2].
 • Inheemse weidegrassen: Deze bieden een verscheidenheid aan voedingsprofielen en zijn over het algemeen geschikter voor paarden dan roggegras [5].
Strategieën voor leveryklanten

Voor mensen die geen controle hebben over hun weiland, zoals stalhouders die betalen om hun paard op het land van iemand anders te houden, kan het een uitdaging zijn om de negatieve effecten van raaigras te beheersen. In deze gevallen kan het beter zijn om een grasvrije weide te zoeken of een muilkorf te gebruiken dan vrije toegang te geven tot ongeschikt gras. Deze maatregelen kunnen helpen om de opname van suikerrijk roggegras te beperken, waardoor het risico op stofwisselings- en spijsverteringsstoornissen afneemt.

03


Conclusie

Hoewel roggegras een robuuste en economische keuze is als weidegras, kunnen de eigenschappen ervan aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor paarden, met name paarden met specifieke voedingsgevoeligheden. Door te kiezen voor geschiktere grassoorten kun je deze risico's beperken en de gezondheid en prestaties van paarden ondersteunen. Het zorgen voor een evenwichtige botanische samenstelling in weiden en het zorgvuldig selecteren van grassoorten die aansluiten bij de voedingsbehoeften van paarden kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn. Deze aanpak bevordert niet alleen een effectievere opname van voedingsstoffen, maar vermindert ook het risico op stofwisselings- en spijsverteringsstoornissen, zodat paarden goed gedijen in hun omgeving.

04


Is EquiNectar nuttig voor mijn paard?

Gezien de problemen met roggegras, in het bijzonder voor paarden met spijsverterings- of stofwisselingsproblemen, kan het aanvullen met EquiNectar nuttig zijn. EquiNectar, dat spijsverteringsenzymen bevat, helpt bij de afbraak van zetmeel en fructanen in de dunne darm, waardoor het risico dat onverteerbaar voer in de achterdarm terechtkomt mogelijk wordt beperkt. Het kan de algehele gezondheid van de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen bevorderen, waardoor het een waardevolle aanvulling is op diëten, vooral wanneer de mogelijkheden voor weidemanagement beperkt zijn.

Referenties

[1] F. Stang, R. Bjerregaard, C. Müller, Å. Ergon, M. Halling, N. Thorringeret al., "The effect of harvest time of forage on carbohydrate digestion in horses quantified by in vitro and mobile bag techniques", Journal of Animal Science, vol. 101, 2022. https://doi.org/10.1093/jas/skac422

[2] S. Ragnarsson en J. Lindberg, "Nutritional value of timothy haylage in icelandic horses", Livestock Science, vol. 113, no. 2-3, p. 202-208, 2008. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2007.03.010

[3] M. DeBoer, A. Grev, M. Wells, & K. Martinson, "Herbage mass, botanical composition, forage nutritive value, and preference of grass-legume pastures under horse grazing", Crop Forage & Turfgrass Management, vol. 6, no. 1, 2020. https://doi.org/10.1002/cft2.20032.

[4] P. Dąbrowski, A. Baczewska-Dąbrowska, H. Kalaji, V. Goltsev, M. Paunov, M. Rapaczet al., "Exploration of chlorophyll a fluorescence and plant gas exchange parameters as indicators of drought tolerance in perennial ryegrass", Sensors, vol. 19, no. 12, p. 2736, 2019. https://doi.org/10.3390/s19122736

[5] A. Silva, J. Lucena, J. Santiago, D. Melo, D. Silva, H. Assiset al., "Nutrient digestibility in horses of tropical grasses found in semi-arid areas of the brazilian northeast region assessed using mobile bags", Revista Brasileira De Zootecnia, vol. 50, 2021. https://doi.org/10.37496/rbz5020200206