Förståelse för grässorter: konsekvenser för hästars smältbarhet och sockerinnehåll

Ben Nedas

Chief Commercial Officer

Förståelse för grässorter: konsekvenser för hästars smältbarhet och sockerinnehåll

01


Inledning

Vid skötsel av betesmarker för hästar är valet av gräsarter avgörande på grund av varierande smältbarhet och sockerinnehåll, vilket kan ha en betydande inverkan på hästens hälsa. Den här bloggen handlar om olika europeiska grässorter och fokuserar särskilt på de problem som är förknippade med råggräs, ett vanligt betesval som är långt ifrån idealiskt för hästar.

02


Rajgräs - katastrofal betesmark?

Det besvärliga med rajgräs för hästar

Rajgräs är populärt bland lantbrukare på grund av sin motståndskraft och förmåga att tåla kraftig betning. För hästar kan detta gräs dock innebära flera problem. Medan råggräs är bra för kor är det inte säkert att det passar hästars kostbehov, särskilt inte för hästar med vissa metaboliska störningar.

Hur man identifierar rajgräs

Utseende

 • Gröna stjälkar med smala, bladliknande blad
 • Växer i klumpar med fibrösa rötter

Blommor och fröställningar

 • Spikelets som håller blommor är fästa växelvis på stammen
 • Frökapslarna har en enda blomstängel med små vita till bruna blommor

Textur och färg

 • Måttlig till fin textur, mjuk att ta på
 • Glänsande, mörkgröna blad som är smala och skarpt spetsiga i spetsen
Direktbete av rajgräs och effekterna av hög sockerhalt och låg smältbarhet

När hästar betar direkt på råggräs kan det höga sockerinnehållet leda till en rad olika metaboliska störningar. Dessa inkluderar fång, ett smärtsamt och potentiellt försvagande tillstånd, och förvärrade symtom på redan existerande metaboliska störningar. Dessutom kan låg smältbarhet bidra till undernäring och matsmältningsbesvär som yttrar sig som uppblåsthet, obehag och förändringar i avföringens konsistens [2]. Hästar som betar på rajgräs kan också löpa högre risk att drabbas av beteendeproblem på grund av de fluktuerande energinivåerna som orsakas av sockertoppar, och av obehag till följd av överskott av mjölksyra som leder till acidos i baktarmens miljö.

Undvik betesmarker med gräs med hög torrsubstans

För att undvika de negativa effekterna av rajgräs kan hästägare tillämpa flera strategier:

 • Skötsel av betesmarker: Regelbunden bedömning och skötsel av betesmarkernas botaniska sammansättning för att säkerställa en balanserad blandning av gräs.
 • Alternativt val av gräs: Välj gräs med lägre halter av icke-strukturella kolhydrater och bättre smältbarhetsprofiler.
 • Regelbunden övervakning: Håll koll på gräsets tillväxtstadier och skörda höet vid optimala tidpunkter för att bibehålla lägre sockernivåer [4].
Rajgräs i foder?

Forskning visar att smältbarheten hos rajgräs minskar avsevärt om det skördas sent för höproduktion. Detta mogna gräs innehåller högre halter av strukturella kolhydrater som är svårsmälta för hästarna, vilket kan leda till problem som ineffektivt näringsupptag och till och med kolik [1]. Dessutom är sockerinnehållet i råggräs ett särskilt problem. Hästar, särskilt de som är benägna att drabbas av tillstånd som insulinresistens och Equine Metabolic Syndrome, kan lida av ökade sockernivåer i sin kost [3].

Samma problem som drabbar rajgräs som färskfoder gäller även för dess användning som foder. När rajgräs ingår i hö eller hösilage, särskilt om det slås sent, behåller det höga sockernivåer och kan vara mindre smältbart, vilket innebär liknande risker som när det betas färskt [2]. Det innebär att även en noggrann betesskötsel kan vara otillräcklig om rajgräsbaserat foder används, eftersom det fortfarande kan bidra till metaboliska problem och matsmältningsproblem.

Rekommenderade gräsarter för hästar

I stället för rågräs rekommenderas följande arter till hästar, särskilt till hästar med särskilda kostbehov:

 • Timotej: Känd för sin goda smältbarhet och näringsprofil [2].
 • Inhemska ängsgräs: Dessa erbjuder en mängd olika näringsprofiler och är i allmänhet mer lämpade för hästar än rajgräs [5].
Strategier för leveranskunder

För dem som inte har kontroll över sina betesmarker, till exempel kunder som betalar för att ha sin häst på någon annans mark, kan det vara svårt att hantera de negativa effekterna av rajgräs. I dessa fall kan det vara bättre att söka gräsfria rastgårdar eller använda en betesmussla än att tillåta fri tillgång till olämpligt gräs. Dessa åtgärder kan bidra till att begränsa intaget av rajgräs med hög sockerhalt och minska risken för ämnesomsättnings- och matsmältningsstörningar.

03


Slutsats

Även om råggräs kan vara ett robust och ekonomiskt val för bete, kan dess egenskaper innebära betydande hälsorisker för hästar, särskilt för dem som är känsliga för specifika kostvanor. Att välja mer lämpliga grässorter kan bidra till att minska dessa risker och främja hästarnas hälsa och prestation. Att säkerställa en balanserad botanisk sammansättning i betesmarker och noggrant välja gräsarter som är anpassade till hästarnas näringsbehov kan leda till bättre allmän hälsa och välbefinnande. Detta tillvägagångssätt främjar inte bara ett mer effektivt näringsupptag utan minskar också risken för metaboliska störningar och matsmältningsstörningar, vilket säkerställer att hästarna trivs i sina miljöer.

04


Är EquiNectar användbart för min häst?

Med tanke på de problem som är förknippade med råggräs, särskilt för hästar med matsmältnings- eller ämnesomsättningsproblem, kan det vara fördelaktigt att komplettera med EquiNectar. EquiNectar, som innehåller matsmältningsenzymer, hjälper till att bryta ner stärkelse och fruktaner i tunntarmen, vilket kan minska riskerna med att osmältbart foder når baktarmen. Det kan bidra till en bättre övergripande matsmältningshälsa och näringsupptag, vilket gör det till ett värdefullt tillskott i foderstaten, särskilt när betesmarkerna är begränsade.

Referenser

[1] F. Stang, R. Bjerregaard, C. Müller, Å. Ergon, M. Halling, N. Thorring m.fl., "The effect of harvest time of forage on carbohydrate digestion in horses quantified by in vitro and mobile bag techniques", Journal of Animal Science, vol. 101, 2022. https://doi.org/10.1093/jas/skac422

[2] S. Ragnarsson och J. Lindberg, "Nutritional value of timothy haylage in icelandic horses", Livestock Science, vol. 113, nr 2-3, s. 202-208, 2008. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2007.03.010

[3] M. DeBoer, A. Grev, M. Wells & K. Martinson, "Herbage mass, botanical composition, forage nutritive value, and preference of grass-legume pastures under horse grazing", Crop Forage & Turfgrass Management, vol. 6, nr 1, 2020. https://doi.org/10.1002/cft2.20032

[4] P. Dąbrowski, A. Baczewska-Dąbrowska, H. Kalaji, V. Goltsev, M. Paunov, M. Rapaczet al., "Exploration of chlorophyll a fluorescence and plant gas exchange parameters as indicators of drought tolerance in perennial ryegrass", Sensors, vol. 19, nr 12, s. 2736, 2019. https://doi.org/10.3390/s19122736

[5] A. Silva, J. Lucena, J. Santiago, D. Melo, D. Silva, H. Assiset al., "Nutrient digestibility in horses of tropical grasses found in semi-arid areas of the brazilian northeast region assessed using mobile bags", Revista Brasileira De Zootecnia, vol. 50, 2021 https://doi.org/10.37496/rbz5020200206

OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER