De kracht van het darmmicrobioom van paarden benutten voor optimale gezondheid en prestaties

Ben Nedas

Commercieel directeur

De kracht van het darmmicrobioom van paarden benutten voor optimale gezondheid en prestaties

01


Inleiding: een nieuwe grens in de gezondheid van paarden

Het darmmicrobioom, een complexe en dynamische gemeenschap van micro-organismen, speelt een cruciale rol in de algehele gezondheid en functionaliteit van de gastheer. Bij paarden is het begrijpen van het darmmicrobioom een cruciaal aspect van de veterinaire wetenschap geworden, waarbij onderzoek de invloed van het microbioom heeft aangetoond, niet alleen op de fysieke gezondheid, maar ook op prestaties, gedrag en emotioneel welzijn. Deze blog bespreekt het darmmicrobioom van paarden en biedt praktische inzichten voor paardeneigenaren om hun managementstrategieën te optimaliseren.

02


Het verband tussen darmgezondheid en prestaties

Recente studies hebben een duidelijk verband aangetoond tussen de microbioomsamenstelling van paarden en hun fysieke capaciteiten, met name op het gebied van cardiovasculaire fitheid. Onderzoek door Li et al. (2023) en Mach et al. (2022) heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een evenwichtig en divers darmmicrobioom de atletische prestaties aanzienlijk kan verbeteren, met name bij endurancepaarden [1][2]. Dit komt door de rol van het microbioom bij een efficiënte opname van voedingsstoffen en een gezonde stofwisseling, die cruciaal zijn voor het behoud van energie en uithoudingsvermogen bij prestatiepaarden.

03


Dieetinvloeden op het darmmicrobioom

Het dieet van paarden speelt een cruciale rol bij de vorming van het darmmicrobioom. Veranderingen in het dieet kunnen leiden tot significante verschuivingen in de microbiële populatie, die van invloed zijn op alles van de verteerbaarheid van voedingsstoffen tot de immuunrespons [4]. De mate van lignificatie van het ruwvoer (de hoeveelheid houtachtig weefsel in de plant) kan bijvoorbeeld de bacteriesamenstelling van de darm veranderen, wat invloed heeft op hoe goed voedingsstoffen uit de voeding worden gebruikt. Het is essentieel voor paardeneigenaren om rekening te houden met het individuele microbioom van hun paard bij het opstellen van voedingsplannen, omdat elk paard iets andere voedingsstrategieën nodig heeft om goed te gedijen.

04


Milieu- en managementfactoren

De leefomgeving en het dagelijks management van paarden hebben ook invloed op het darmmicrobioom. Studies, zoals die van Tavenner et al. (2020), suggereren dat paarden die in semi-vrije omstandigheden leven een 'natuurlijker' en mogelijk gezonder microbioom hebben dan paarden in conventionele omstandigheden [7]. Dit onderzoek onderstreept hoe belangrijk het is om na te denken over hoe factoren als huisvesting, beweging en sociale interactie de darmgezondheid kunnen beïnvloeden en, in het verlengde daarvan, de algehele gezondheid en het gedrag van het paard.

05


Bredere implicaties voor stemming en gedrag

De invloed van het darmmicrobioom reikt verder dan de lichamelijke gezondheid en beïnvloedt het mentale welzijn via de darm-hersenas. Deze verbinding bestaat uit een tweerichtingscommunicatienetwerk dat de emotionele en cognitieve centra van de hersenen verbindt met perifere darmfuncties. Onderzoek bij mensen en andere dieren heeft aangetoond dat veranderingen in het darmmicrobioom de productie van neurotransmitters en hormonen kunnen beïnvloeden, waardoor stemming en gedrag worden beïnvloed [8][9][10][11][12][13]. Deze bevindingen zijn zeer relevant voor paardeneigenaren, omdat ze suggereren dat het beheren van het darmmicrobioom kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de stemming en het verbeteren van cognitieve functies bij paarden.

06


Is EquiNectar nuttig voor mijn paard?

Gezien de ingewikkelde relatie tussen voeding, darmgezondheid en het microbioom, kan EquiNectar een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van je paard. EquiNectar is geen prebioticum of probioticum, maar een supplement dat essentiële spijsverteringsenzymen levert zoals amylase, fructanase, fytase, xylanase, cellulase en betaglucanase. Deze enzymen helpen bij het afbreken van zetmeel, fructanen en andere voercomponenten in de dunne darm en voorkomen dat onverteerde deeltjes in de achterdarm terechtkomen, waar ze het microbiële evenwicht zouden kunnen verstoren. Door de spijsverteringsefficiëntie te verbeteren, helpt EquiNectar het darmmicrobioom te optimaliseren, waardoor de opname van voedingsstoffen, de prestaties en de stemmingsstabiliteit bij paarden mogelijk verbeteren.

07


Conclusie: een paradigmaverschuiving in de paardenzorg

Het opkomende onderzoek naar het darmmicrobioom van paarden biedt diepgaande inzichten in hoe micro-organismen de gezondheid, het gedrag en de prestaties van paarden beïnvloeden. Door deze bevindingen te integreren in het dagelijkse management, kunnen paardeneigenaren het welzijn van hun paarden aanzienlijk verbeteren. Naarmate er meer bekend wordt over de darmen van paarden, lijken er veel manieren te zijn waarop voeding en de omgeving kunnen worden gebruikt om te helpen.

Referenties

[1] C. Li, X. Li, R. Guo, W. Ni, K. Liu, Z. Liuet al., "Expanded catalogue of metagenome-assembled genomes reveals resistome characteristics and athletic performance-associated microbes in horse", Microbiome, vol. 11, no. 1, 2023. https://doi.org/10.1186/s40168-022-01448-z

[2] N. Mach, C. Midoux, S. Leclercq, S. Pennarun, L. Moyec, O. Ruéet al., "Mining the equine gut metagenome: poorly-characterized taxa associated with cardiovascular fitness in endurance athletes", Communications Biology, vol. 5, no. 1, 2022. https://doi.org/10.1038/s42003-022-03977-7

[3] S. Narváez, "Improved equine fecal microbiome characterization using target enrichment by hybridization capture", Animals, vol. 14, no. 3, p. 445, 2024. https://doi.org/10.3390/ani14030445

[4] A. Gomez, A. Sharma, A. Grev, & K. Martinson, "The horse gut microbiome responds in a highly individualized manner to forage lignification", 2020. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-27270/v1

[5] A. Biddle, J. Tomb, & Z. Fan, "Microbiome and blood analyte differences point to community and metabolic signatures in lean and obese horses", Frontiers in Veterinary Science, vol. 5, 2018. https://doi.org/10.3389/fvets.2018.00225

[6] R. Gilroy, A. Ray, E. Adriaenssens, A. Oren, D. Baker, R. Ragioneet al., "Metagenomic investigation of the equine faecal microbiome reveals extensive taxonomic diversity", Peerj, vol. 10, p. e13084, 2022. https://doi.org/10.7717/peerj.13084

[7] M. Tavenner, S. McDonnell, & A. Biddle, "Development of the equine hindgut microbiome in semi-feral and domestic conventionally-managed foals", 2020. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-53473/v1

[8] T. Beer, J. Dalziel, J. Coad, N. Roy, C. Butts, & P. Gopal, "The microbiome-gut-brain axis and resilience to developing anxiety or depression under stress", Microorganisms, vol. 9, no. 4, p. 723, 2021. https://doi.org/10.3390/microorganisms9040723

[9] S. Flowers, K. Ward, & C. Clark, "The gut microbiome in bipolar disorder and pharmacotherapy management", Neuropsychobiology, vol. 79, no. 1, p. 43-49, 2019. https://doi.org/10.1159/000504496

[10] I. Koutromanos, "Gut microbiome in alcohol use disorder: implications for health outcomes and therapeutic strategies-a literature review", World Journal of Methodology, vol. 14, no. 1, 2024. https://doi.org/10.5662/wjm.v14.i1.88519

[11] L. Vitetta, M. Bambling, & E. Strodl, "Probiotica en metabolieten van commensale bacteriën veroorzaken epigenetische veranderingen in de darm en beïnvloeden gunstige gemoedstoestanden", Microorganisms, vol. 11, no. 5, p. 1334, 2023. https://doi.org/10.3390/microorganisms11051334

[12] S. Mörkl, M. Butler, & S. Lackner, "Advances in the gut microbiome and mood disorders", Current Opinion in Psychiatry, vol. 36, no. 1, p. 1-7, 2023. https://doi.org/10.1097/yco.0000000000000829

[13] A. Ameen, "Disfunctioneren van het darmmicrobioom en de daarmee gepaard gaande progressie van chronische en psychische aandoeningen", PJMHS, vol. 17, no. 5, p. 425-429, 2023. https://doi.org/10.53350/pjmhs2023175425

OVER EQUINECTAR

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS