De gezondheid van je paard - mineralen

Laten we het eens hebben over paardenvoeding. Kun je me enkele van de belangrijkste mineralen noemen die nodig zijn om een paard gezond te houden?

Ja, er zijn verschillende belangrijke mineralen die belangrijk zijn voor het behouden van een goede gezondheid bij paarden. Enkele van de belangrijkste zijn calcium, fosfor en magnesium voor sterke botten; natrium, chloride en kalium voor een goede vochtbalans; en ijzer, koper en zink voor gezonde rode bloedcellen en een goede immuunfunctie. Het is ook belangrijk voor paarden om voldoende selenium en jodium binnen te krijgen, evenals sporenmineralen zoals kobalt, mangaan en molybdeen.

Hoe neemt een paard de benodigde mineralen op?

Paarden absorberen de meeste mineralen uit hun darmen, waarbij de dunne darm de primaire plaats van absorptie is. Nadat een paard voedsel heeft gegeten, worden de mineralen afgebroken door het spijsverteringsproces en vervolgens opgenomen in de bloedbaan via de wanden van de dunne darm. Van daaruit worden de mineralen getransporteerd naar verschillende delen van het lichaam waar ze worden gebruikt voor verschillende functies. De absorptiesnelheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals de vorm van het mineraal (anorganisch of organisch), de aanwezigheid van andere stoffen in het spijsverteringskanaal en de algehele gezondheid van het paard. Over het algemeen worden organische mineralen gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan anorganische.

Spelen enzymen een rol in dit proces?

Ja, enzymen zijn belangrijk voor de vertering en opname van mineralen bij paarden. Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in het lichaam katalyseren, en ze spelen een sleutelrol in het spijsverteringsproces door grote moleculen voedsel af te breken in kleinere moleculen die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. In het geval van mineralen helpen enzymen om de mineraalhoudende verbindingen in voedsel af te breken, zodat ze gemakkelijker door de dunne darm kunnen worden opgenomen. Enzymen worden door het lichaam aangemaakt, maar ze kunnen ook via de voeding worden verkregen. Paarden krijgen sommige enzymen bijvoorbeeld van de bacteriën in hun achterdarm, die helpen bij het afbreken van cellulose en andere complexe verbindingen in hun voedsel.

Welke enzymen zijn essentieel voor de opname van ijzer, calcium, fosfor en magnesium?

Er zijn veel verschillende enzymen betrokken bij het spijsverteringsproces en ze werken allemaal samen.

Kan iets het paard makkelijker of moeilijker maken om mineralen op te nemen?

Er zijn verschillende factoren die het vermogen van een paard om mineralen uit zijn voeding op te nemen kunnen beïnvloeden. Enkele van de belangrijkste zijn de vorm van het mineraal (anorganisch of organisch), de aanwezigheid van andere stoffen in het spijsverteringskanaal en de algehele gezondheid van het paard. Zo worden organische mineralen over het algemeen makkelijker door het lichaam opgenomen dan anorganische. Daarnaast kan de aanwezigheid van andere stoffen in het spijsverteringskanaal de opname van mineralen beïnvloeden. Als een paard bijvoorbeeld veel vezels eet, kan dit de beschikbare ruimte in de dunne darm voor de opname van mineralen verminderen. Aan de andere kant kunnen bepaalde stoffen, zoals citroenzuur, de oplosbaarheid van mineralen verhogen en ze gemakkelijker beschikbaar maken voor opname. De algehele gezondheid van het paard kan ook van invloed zijn op zijn vermogen om mineralen op te nemen. Als een paard bijvoorbeeld een onderliggend gezondheidsprobleem of een verzwakt immuunsysteem heeft, kan het minder goed mineralen uit zijn voeding opnemen.

Wat is fytinezuur? Ik heb gehoord dat dit zich kan binden aan bepaalde mineralen in de vorm van fytaten.

Fytinezuur, ook bekend als inositolhexakisfosfaat (IP6) of inositolhexafosfaat, is een verbinding die voorkomt in plantenzaden, granen, peulvruchten en noten. Het is een opslagvorm van fosfor en het is vaak gebonden aan andere mineralen, zoals calcium, magnesium en zink, in de vorm van fytaten. Fytaten kunnen zich binden aan deze mineralen in het spijsverteringskanaal, waardoor ze minder goed worden opgenomen. Dit kan leiden tot tekorten aan deze mineralen als het dieet van een paard veel fytaten bevat en weinig andere bronnen van deze mineralen. Het effect van fytaten op de opname van mineralen kan echter variëren, afhankelijk van de hoeveelheid fytaten in het dieet en het totale mineralengehalte van het dieet. Daarnaast hebben sommige bacteriën in de achterdarm van paarden het vermogen om fytaten af te breken, wat de beschikbaarheid van mineralen kan verhogen.

Spelen enzymen een rol bij het afbreken van fytaten?

Ja, enzymen spelen een rol bij het afbreken van fytaten in het spijsverteringskanaal van paarden. Fytaten worden afgebroken door enzymen genaamd fytasen, die geproduceerd worden door bepaalde bacteriën in het achterste darmkanaal van paarden. Deze bacteriën breken fytaten af en geven de mineralen die erin gebonden zijn vrij, waardoor ze beter beschikbaar zijn voor opname door het lichaam. Sommige voerproducten voor paarden bevatten ook fytase om fytaten te helpen afbreken en de beschikbaarheid van mineralen in het dieet te verbeteren. Het vermogen van paarden om fytase aan te maken en fytaten af te breken kan variëren afhankelijk van het individuele paard en zijn dieet. In het algemeen kunnen paarden die veel granen en andere plantaardige voedingsmiddelen met fytaat eten, baat hebben bij extra fytase in hun dieet.

EquiNectar is een product dat fytase bevat. Dit zou een nuttige bron van fytase kunnen zijn voor een paard?

Ja, EquiNectar is een product dat fytase bevat, een enzym dat fytaten afbreekt in het spijsverteringskanaal. Zoals ik al eerder zei, zijn fytaten verbindingen die voorkomen in plantenzaden, granen, peulvruchten en noten die zich kunnen binden aan mineralen zoals calcium, magnesium en zink, waardoor ze minder goed worden opgenomen. Door fytaten af te breken, kan fytase helpen om de beschikbaarheid van deze mineralen in de voeding te verhogen. Daarom kan het gebruik van een product als EquiNectar dat fytase bevat een nuttige manier zijn om paarden te helpen de mineralen die ze nodig hebben uit hun voeding te halen, vooral als hun voeding veel fytaatbevattende plantaardige voedingsmiddelen bevat.

Welk voeder bevat de meeste fytaten?

Granen en andere plantenzaden bevatten meestal veel fytaten. Hieronder vallen granen zoals maïs, tarwe, gerst en haver, maar ook peulvruchten zoals sojabonen, erwten en bonen. Noten, zoals amandelen en pinda's, bevatten ook veel fytaten. De hoeveelheid fytaten in deze voedingsmiddelen kan variëren afhankelijk van factoren zoals het soort graan of zaad, de groeiomstandigheden en de gebruikte verwerkingsmethoden. Over het algemeen hebben hele granen en zaden een hoger fytaatgehalte dan bewerkte granen en zaden, waarvan een deel van de fytaten is verwijderd tijdens de bewerking. Het is belangrijk voor paardeneigenaren om zich bewust te zijn van het fytaatgehalte van het dieet van hun paard en te overwegen om een voerproduct met toegevoegde fytase te gebruiken als het dieet van hun paard veel plantaardig voedsel bevat dat fytaat bevat.

Helpt het afbreken van fytaten door fytase een paard in theorie om meer organisch fosfor uit zijn voeding te halen?

Ja, in theorie kan het afbreken van fytaten met fytase een paard helpen om meer organisch fosfor uit zijn voeding te halen.

Ik heb gehoord dat anorganische fosfor wordt beschouwd als een vervuilende stof?

Anorganische fosfor is een type fosfor dat niet gebonden is aan koolstofatomen. Het wordt vaak aangetroffen in meststoffen, wasmiddelen en andere producten, en het kan op verschillende manieren in het milieu terechtkomen, zoals afspoeling van landbouwvelden en de lozing van afvalwater van huishoudens en industrieën. In hoge concentraties kan anorganische fosfor problemen veroorzaken in natuurlijke watersystemen. Het kan bijvoorbeeld de groei van algen en andere waterplanten bevorderen, wat kan leiden tot zuurstofgebrek en de dood van vissen en andere waterdieren. Anorganische fosfor wordt beschouwd als een vervuilende stof vanwege de mogelijke negatieve effecten op het milieu.

Dus vanuit milieuoogpunt zou het een betere keuze zijn om een paard te helpen meer organische fosfor uit zijn voer op te nemen dan om anorganische fosfor toe te voegen?

Ja, vanuit milieuoogpunt zou het beter zijn om een paard te helpen meer organisch fosfor uit zijn voer op te nemen in plaats van zijn voer aan te vullen met anorganisch fosfor. 

Naast fytase, dat je in detail hebt uitgelegd, bevat EquiNectar ook amylase, cellulase, fructanase en xylanase. Het wordt op natuurlijke wijze gewonnen uit gemoute gerst via een speciaal proces waarbij de levende enzymen behouden blijven. Het lijkt veel voordelen te bieden voor een paard, kunt u enkele van deze voordelen beschrijven?

Ja, EquiNectar is een product dat verschillende enzymen bevat die paarden verschillende voordelen kunnen bieden. Amylase is een enzym dat koolhydraten, zoals zetmeel, afbreekt tot eenvoudigere suikers die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Cellulase breekt cellulose af, een complex koolhydraat dat voorkomt in plantencelwanden. Fructanase breekt fructanen af, complexe suikers die in planten voorkomen. Xylanase breekt xylanen af, complexe koolhydraten die voorkomen in plantencelwanden.

De voordelen van deze enzymen voor paarden zijn onder andere een betere vertering en opname van voedingsstoffen, meer energie en uithoudingsvermogen en natuurlijk een betere darmgezondheid. 

Door complexe koolhydraten af te breken en de daarin gebonden voedingsstoffen vrij te geven, kunnen deze enzymen paarden helpen meer energie en voedingsstoffen uit hun voedsel te halen. Dit kan vooral gunstig zijn voor paarden die een vezelrijk of zetmeelrijk dieet volgen - dus eigenlijk biedt het potentiële voordelen voor alle paarden! 

Daarnaast kunnen de levende enzymen in EquiNectar helpen om de gezonde bacteriën in de achterdarm te ondersteunen. Dit is een effect dat we overtuigend hebben gezien bij de microbioomtests die we hebben uitgevoerd op paarden voor en na het gebruik van EquiNectar.