Din hästs hälsa - mineraler

Låt oss prata om hästnäring. Kan du berätta för mig om några av de viktigaste mineralerna som behövs för att hålla en häst frisk?

Ja, det finns flera viktiga mineraler som är viktiga för att bibehålla en god hälsa hos hästar. Några av de viktigaste är kalcium, fosfor och magnesium för ett starkt skelett, natrium, klorid och kalium för en bra vätskebalans samt järn, koppar och zink för friska röda blodkroppar och ett väl fungerande immunförsvar. Det är också viktigt att hästar får i sig tillräckligt med selen och jod, samt spårmineraler som kobolt, mangan och molybden.

Hur tar en häst upp de mineraler som behövs?

Hästar absorberar de flesta mineraler från sina tarmar, där tunntarmen är den primära platsen för absorption. När en häst har ätit mat bryts mineralerna ner i matsmältningsprocessen och absorberas sedan i blodomloppet genom tunntarmens väggar. Därifrån transporteras mineralerna till olika delar av kroppen där de används för olika funktioner. Absorptionshastigheten kan variera beroende på faktorer som mineralens form (om den är oorganisk eller organisk), förekomsten av andra ämnen i matsmältningskanalen och hästens allmänna hälsotillstånd. I allmänhet absorberas organiska mineraler lättare av kroppen än oorganiska.

Spelar enzymer någon roll i denna process?

Ja, enzymer är viktiga för hästars matsmältning och absorption av mineraler. Enzymer är proteiner som katalyserar kemiska reaktioner i kroppen, och de spelar en nyckelroll i matsmältningsprocessen genom att bryta ner stora molekyler i födan till mindre molekyler som lätt kan absorberas av kroppen. När det gäller mineraler hjälper enzymer till att bryta ned de mineralhaltiga föreningarna i maten så att de lättare kan absorberas av tunntarmen. Enzymer produceras av kroppen, men de kan också erhållas från kosten. Till exempel får hästar vissa enzymer från bakterierna i deras baktarm, som hjälper till att bryta ner cellulosa och andra komplexa föreningar i deras föda.

Vilka enzymer är viktiga för absorptionen av järn, kalcium, fosfor och magnesium?

Det finns många olika enzymer som är involverade i matsmältningsprocessen och de arbetar alla tillsammans.

Kan något göra det lättare eller svårare för hästen att ta upp mineraler?

Det finns flera faktorer som kan påverka hästens förmåga att absorbera mineraler från fodret. Några av de viktigaste är mineralens form (om den är oorganisk eller organisk), förekomsten av andra ämnen i matsmältningskanalen och hästens allmänna hälsotillstånd. Till exempel är organiska mineraler i allmänhet lättare att absorbera av kroppen än oorganiska. Dessutom kan förekomsten av andra ämnen i matsmältningskanalen påverka absorptionen av mineraler. Om en häst till exempel äter mycket fibrer kan det minska det tillgängliga utrymmet i tunntarmen för mineralabsorption. Å andra sidan kan vissa ämnen, som citronsyra, öka mineralernas löslighet och göra dem mer lättillgängliga för absorption. Hästens allmänna hälsa kan också påverka dess förmåga att absorbera mineraler. Om en häst till exempel har ett underliggande hälsoproblem eller ett nedsatt immunförsvar kan den ha sämre förmåga att absorbera mineraler från fodret.

Vad är fytinsyra? Jag har hört att den kan binda till sig vissa mineraler i form av fytater.

Fytinsyra, även känt som inositolhexakisfosfat (IP6) eller inositolhexafosfat, är en förening som finns i växtfrön, spannmål, baljväxter och nötter. Det är en lagringsform av fosfor, och den är ofta bunden till andra mineraler, t.ex. kalcium, magnesium och zink, i form av fytater. Fytater kan binda till dessa mineraler i matsmältningskanalen och göra dem mindre tillgängliga för absorption. Detta kan leda till brist på dessa mineraler om hästens foderstat innehåller mycket fytater och lite av andra källor till dessa mineraler. Effekten av fytater på mineralabsorptionen kan dock variera beroende på mängden fytater i fodret och det totala mineralinnehållet i fodret. Dessutom har vissa bakterier i hästens baktarm förmågan att bryta ned fytater, vilket kan öka tillgängligheten av mineraler.

Spelar enzymer någon roll vid nedbrytningen av fytater?

Ja, enzymer spelar en roll för nedbrytningen av fytater i hästars matsmältningskanal. Fytater bryts ned av enzymer som kallas fytaser, som produceras av vissa bakterier i hästarnas baktarm. Dessa bakterier bryter ner fytater och frigör de mineraler som är bundna i dem, vilket gör dem mer tillgängliga för absorption av kroppen. Vissa foderprodukter för hästar innehåller även tillsatt fytas för att bryta ner fytater och förbättra tillgängligheten av mineraler i fodret. Hästars förmåga att producera fytas och bryta ner fytater kan variera beroende på den enskilda hästen och dess foderstat. I allmänhet kan hästar som äter en diet med mycket spannmål och andra fytatinnehållande vegetabiliska livsmedel dra nytta av ytterligare fytas i sin diet.

EquiNectar är en produkt som innehåller fytas. Kan detta vara en användbar källa till fytas för en häst?

Ja, EquiNectar är en produkt som innehåller fytas, som är ett enzym som bryter ner fytater i matsmältningskanalen. Som jag nämnde tidigare är fytater föreningar som finns i växtfrön, spannmål, baljväxter och nötter och som kan binda till mineraler som kalcium, magnesium och zink och göra dem mindre tillgängliga för absorption. Genom att bryta ner fytater kan fytas bidra till att öka tillgängligheten av dessa mineraler i kosten. Att använda en produkt som EquiNectar som innehåller fytas kan därför vara ett bra sätt att hjälpa hästar att få i sig de mineraler de behöver, särskilt om deras foder innehåller mycket fytatinnehållande vegetabiliska livsmedel.

Vilket foder innehåller mest fytater?

Spannmål och andra växtfrön innehåller vanligtvis mycket fytater. Det gäller spannmål som majs, vete, korn och havre samt baljväxter som sojabönor, ärtor och bönor. Nötter, t.ex. mandlar och jordnötter, innehåller också mycket fytater. Mängden fytater i dessa livsmedel kan variera beroende på faktorer som typ av spannmål eller frö, odlingsförhållandena och de bearbetningsmetoder som används. I allmänhet tenderar hela korn och frön att innehålla mer fytater än bearbetade korn och frön, där en del av fytaterna har avlägsnats under bearbetningen. Det är viktigt för hästägare att vara medvetna om fytatinnehållet i hästens foder och att överväga att använda en foderprodukt som innehåller tillsatt fytas om hästens foder innehåller mycket fytatinnehållande vegetabiliska livsmedel.

I teorin, hjälper nedbrytningen av fytater med fytas en häst att få i sig mer organisk fosfor från fodret?

Ja, i teorin kan nedbrytning av fytater med fytas hjälpa en häst att få i sig mer organisk fosfor från fodret.

Jag har hört att oorganisk fosfor anses vara ett förorenande ämne?

Oorganisk fosfor är en typ av fosfor som inte är bunden till kolatomer. Den är vanligt förekommande i gödselmedel, tvättmedel och andra produkter, och den kan släppas ut i miljön på olika sätt, t.ex. genom avrinning från jordbruksfält och utsläpp av avloppsvatten från bostäder och industrier. I höga koncentrationer kan oorganisk fosfor orsaka problem i naturliga vattensystem. Det kan till exempel främja tillväxten av alger och andra vattenväxter, vilket kan leda till syrebrist och att fiskar och andra vattenlevande djur dör. Oorganisk fosfor anses vara ett förorenande ämne på grund av dess potentiella negativa effekter på miljön.

Så ur miljösynpunkt skulle det vara ett bättre val att hjälpa en häst att ta upp mer organisk fosfor från fodret än att komplettera med oorganisk fosfor?

Ja, ur miljösynpunkt skulle det vara bättre att hjälpa en häst att absorbera mer organisk fosfor från fodret än att komplettera fodret med oorganisk fosfor. 

Förutom fytas, som du har förklarat i detalj, innehåller EquiNectar även amylas, cellulas, fruktanas och xylanas. Det framställs naturligt från malt korn via en speciell process som bevarar de levande enzymerna. Det verkar ha många fördelar för en häst, kan du beskriva några av dessa fördelar?

Ja, EquiNectar är en produkt som innehåller flera enzymer som kan ge olika fördelar för hästar. Amylas är ett enzym som bryter ner kolhydrater, såsom stärkelse, till enklare sockerarter som lätt kan absorberas av kroppen. Cellulas bryter ner cellulosa, som är en komplex kolhydrat som finns i växternas cellväggar. Fruktanas bryter ned fruktaner, som är komplexa sockerarter som finns i växter. Xylanas bryter ner xylaner, som är komplexa kolhydrater som finns i växternas cellväggar.

Fördelarna med dessa enzymer för hästar inkluderar förbättrad matsmältning och absorption av näringsämnen, ökad energi och uthållighet och naturligtvis förbättrad tarmhälsa. 

Genom att bryta ner komplexa kolhydrater och frigöra de näringsämnen som finns bundna i dem kan dessa enzymer hjälpa hästar att få ut mer energi och näringsämnen från maten. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för hästar som står på en fiberrik eller stärkelserik diet - så egentligen erbjuder det potentiella fördelar för alla hästar! 

Dessutom kan de levande enzymerna i EquiNectar bidra till att stödja de friska bakterierna i hästens bakre tarm. Detta är en effekt som vi har sett tydligt i de mikrobiomtest som vi har utfört på hästar före och efter användning av EquiNectar.