Wat zijn enzymen en wat doen ze?

Vandaag spreken we met de bekende toxicoloog en Tharos directeur, Dr Rosemary Waring. Dr. Waring zal met ons spreken over enzymen, hun rol in het lichaam en hun betekenis voor het spijsverteringsstelsel van een paard. 

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in het lichaam katalyseren. Ze zijn essentieel voor veel biologische processen, waaronder spijsvertering, metabolisme en cellulair herstel. Enzymen zijn specifiek voor de reacties die ze katalyseren en spelen een cruciale rol in het handhaven van het evenwicht van chemische reacties in het lichaam.

Welke rol spelen enzymen in het spijsverteringsstelsel, in het bijzonder in het spijsverteringsstelsel van paarden?

Enzymen spelen een cruciale rol in het spijsverteringsstelsel door de grote moleculen in voedsel af te breken in kleinere moleculen die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. In het spijsverteringsstelsel van paarden breken enzymen zoals amylasen en proteasen respectievelijk koolhydraten en eiwitten af in kleinere moleculen die door het paardenlichaam kunnen worden gebruikt voor energie en andere functies. De enzymen in het spijsverteringsstelsel van paarden worden geproduceerd door de alvleesklier en de dunne darm van het paard, en ze werken samen met andere spijsverteringsorganen, zoals de maag en de lever, om het voedsel van het paard af te breken en de benodigde voedingsstoffen eruit te halen.

Welke rol speelt het paardenmicrobioom bij de productie van enzymen?

Het paardenmicrobioom, de gemeenschap van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die in het spijsverteringskanaal van het paard leven, speelt een rol bij de productie van enzymen die essentieel zijn voor de vertering van voedsel. Deze micro-organismen produceren een verscheidenheid aan enzymen die helpen bij het afbreken van de complexe moleculen in de voeding van het paard in kleinere moleculen die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Sommige bacteriën in het paardenmicrobioom produceren bijvoorbeeld enzymen die cellulose, een complex koolhydraat dat voorkomt in plantencelwanden, afbreken tot eenvoudigere suikers die het paardenlichaam kan gebruiken voor energie. Over het geheel genomen levert het paardenmicrobioom een belangrijke bijdrage aan de spijsvertering van het paard en speelt het een rol bij de productie van enzymen die essentieel zijn voor een efficiënte vertering van voedsel.

Wat gebeurt er als er onvoldoende enzymen zijn in het spijsverteringsstelsel van het paard?

Als er onvoldoende enzymen in het spijsverteringsstelsel van het paard aanwezig zijn, kan het paard moeite hebben om zijn voedsel goed te verteren. Dit kan leiden tot verschillende problemen, waaronder slechte opname van voedingsstoffen, gewichtsverlies en verminderde eetlust. In ernstige gevallen kan een gebrek aan enzymen in het spijsverteringsstelsel van het paard leiden tot ondervoeding en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat paarden een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet hebben dat hen voorziet van de enzymen die ze nodig hebben om hun voedsel goed te verteren. Als een paard een aandoening heeft die het vermogen om enzymen te produceren beïnvloedt, kan de dierenarts supplementen aanbevelen om ervoor te zorgen dat het paard de enzymen krijgt die het nodig heeft.

Verandert de enzymbehoefte van een paard afhankelijk van wat het paard eet?

Ja, de enzymbehoefte van een paard kan veranderen afhankelijk van wat het paard eet. Verschillende soorten voedsel vereisen verschillende enzymen om ze af te breken, dus een paard dat veel koolhydraten eet heeft andere enzymbehoeften dan een paard dat veel eiwitten eet. Daarnaast kan de hoeveelheid enzymen die een paard nodig heeft variëren afhankelijk van de leeftijd, het activiteitenniveau en de gezondheidsstatus van het paard. Een jong, actief paard heeft bijvoorbeeld meer enzymen nodig dan een ouder, zittend paard.

Als mijn paard zetmeelrijk voer eet om energie te leveren voor prestaties, wat voor invloed heeft dat dan op de enzymbehoefte?

Als een paard zetmeelrijk voer eet om energie te leveren voor prestaties, zal het een hogere enzymbehoefte hebben dan een paard dat een dieet met minder zetmeel eet. Dit komt omdat zetmeel een complex koolhydraat is dat specifieke enzymen nodig heeft om het af te breken in eenvoudigere suikers die het lichaam van het paard kan gebruiken voor energie. Als een paard niet genoeg van deze enzymen heeft, kan het moeite hebben om het zetmeel in zijn voer te verteren, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen en verminderde prestaties.

Welke enzymen zijn betrokken bij de vertering van zetmeel?

De enzymen die betrokken zijn bij de vertering van zetmeel heten amylases. Deze enzymen breken zetmeel af in eenvoudigere suikers, zoals glucose, die het paardenlichaam kan gebruiken voor energie. Amylasen worden geproduceerd door de alvleesklier en de dunne darm van het paard, en ze werken samen met andere spijsverteringsorganen, zoals de maag en de lever, om het zetmeel in het dieet van het paard af te breken. Als een paard niet genoeg amylases heeft, kan het moeite hebben met het verteren van zetmeel en kan het spijsverteringsproblemen ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat een paard de enzymen heeft die het nodig heeft om zetmeel goed te verteren, zou het voeren van EquiNectar nuttig kunnen zijn. 

Welke enzymen zijn betrokken bij het verteren van gras?

De enzymen die betrokken zijn bij het verteren van gras heten cellulases. Deze enzymen breken cellulose af, een complex koolhydraat dat voorkomt in de celwanden van planten, tot eenvoudigere suikers die het paardenlichaam kan gebruiken voor energie. Cellulases worden geproduceerd door micro-organismen in het spijsverteringskanaal van het paard, zoals bacteriën en schimmels, en ze werken samen met andere spijsverteringsorganen, zoals de maag en de dunne darm, om de cellulose in gras af te breken.

Daarnaast zijn fructanen een soort complexe koolhydraten die voorkomen in grassen en andere planten, en ze vereisen specifieke enzymen om ze af te breken in eenvoudigere suikers die het paardenlichaam kan gebruiken voor energie. De enzymen die betrokken zijn bij de vertering van fructanen worden fructanases genoemd. Fructanases worden ook geproduceerd door micro-organismen in het spijsverteringskanaal van het paard.