Door Ben Nedas

Commercieel directeur

De rol van de achterdarm in de spijsvertering bij paarden: Een uitgebreid overzicht

01


Inleiding

Het spijsverteringsstelsel van paarden is een biologisch wonder. Het is een ingewikkeld en complex netwerk dat gemaakt is om voedingsstoffen te onttrekken aan een dieet dat voornamelijk uit voer bestaat. De achterdarm is een van de vele onderdelen van dit systeem en valt op door de belangrijke rol die het speelt bij de vertering en opname van voedingsstoffen, met name vezels. Het is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van onze paarden dat we een goed begrip hebben van de rol die de achterdarm speelt in het spijsverteringsproces.

In dit artikel zullen we de anatomie van de achterdarm onderzoeken, evenals de functie en de rol die het speelt in het spijsverteringsproces van paarden.

02


Anatomie van de darm

Ongeveer 65% van de spijsverteringskracht van een paard komt uit de achterdarm, die bestaat uit de blindedarm, de dikke darm, de dunne darm en het rectum. Het begint met de blindedarm, een grote zak met blinde uiteinden op de kruising van de dunne en dikke darm. De blindedarm wordt vaak het 'gistvat' genoemd, vanwege zijn primaire functie in het spijsverteringsproces. Hier vindt het grootste deel van de vezelfermentatie plaats. 


Na de blindedarm volgt de dikke darm, het meest volumineuze deel van het spijsverteringskanaal van het paard. Het is ingewikkeld gevouwen en heeft een complexe structuur, waardoor het zijn functie in het spijsverteringsproces kan maximaliseren. Daarna volgt de kleine dikke darm, die ondanks zijn naam een belangrijke rol speelt in de laatste fasen van de spijsvertering. Het rectum is het laatste deel van de achterdarm en dient als reservoir voor uitwerpselen voordat ze worden uitgestoten.

03


Functie van de Hinddarm

De belangrijkste rol van de achterdarm is de vertering en opname van voedingsstoffen, met name vezels.


De blindedarm herbergt een enorme populatie microben die complexe koolhydraten, zoals cellulose en hemicellulose, afbreken tot vluchtige vetzuren (VFA's). Deze VFA's - acetaat, propionaat en butyraat - zijn een belangrijke energiebron voor het paard. 


De dikke darm speelt een dubbele rol in het spijsverteringsproces. Het is de primaire plek voor de absorptie van water en elektrolyten, wat cruciaal is voor het behoud van de hydratatie en elektrolytenbalans van het paard. Het speelt ook een rol bij de verdere fermentatie van vezels, waardoor extra voedingsstoffen en energie uit het voer worden gehaald. 


De kleine dikke darm is waar de vorming van ontlastingsballen plaatsvindt. Dit proces omvat de absorptie van water en het mengen van het overblijvende materiaal, dat vervolgens wordt gevormd tot fecale balletjes voor uitdrijving.

04


Microbiële bewoners en hun rol

De darm is de thuisbasis van een diverse gemeenschap van bacteriën, protozoën en schimmels, samen bekend als de microbiota. Deze microben zijn verantwoordelijk voor het fermentatieproces dat complexe koolhydraten afbreekt tot verteerbare VFA's. Ze maken ook bepaalde vitaminen aan, zoals vitamine K en B-vitaminen. Ze synthetiseren ook bepaalde vitaminen, zoals vitamine K en B-vitaminen, en dragen zo bij aan de voedingsbehoeften van het paard.


Het evenwicht van deze microbiële populatie is cruciaal voor een optimale werking van de achterdarm. Verstoringen, vaak veroorzaakt door plotselinge veranderingen in het dieet, kunnen leiden tot spijsverteringsstoornissen zoals koliek of hoefbevangenheid. Daarom is het handhaven van een consistent en uitgebalanceerd dieet essentieel voor het behoud van de gezondheid van de microbiota in de achterdarm.

05


Het belang van vezels

Paarden zijn gemaakt voor een vezelrijke voeding, voornamelijk van gras en hooi. Het vermogen van de achtermaag om deze vezels te fermenteren stelt paarden in staat om energie te halen uit bronnen die anders onverteerbaar zouden zijn. Dit vermogen is vooral belangrijk voor paarden die ruwvoeder gebruiken, waarbij de energie uit VFA's tot 70% van hun totale energiebehoefte kan uitmaken.

06


Gezondheid en onderhoud van de achterdarm

Het gezond houden van de achterdarm is van het grootste belang voor het algehele welzijn van een paard. Een uitgebalanceerd, vezelrijk dieet is essentieel, samen met geleidelijke veranderingen om het microbiële evenwicht niet te verstoren. Regelmatige beweging, toegang tot schoon water en routinecontroles door de dierenarts dragen ook bij aan een gezonde achterdarm.


Dit uitgebreide systeem zorgt voor een langzame en gestage vertering van vezelrijke voeding, waardoor voedingsstoffen maximaal worden geëxtraheerd en opgenomen. De complexiteit en lengte maken het echter ook gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals impacties en draaiingen. Daarom zijn een zorgvuldig dieetbeheer en regelmatige gezondheidscontroles van cruciaal belang.


Daarnaast, spijsverteringsenzymen, prebiotica en probiotica gebruikt om een gezonde darm te ondersteunen. Bekijk ons artikel: Het darmmicrobioom van een paard ondersteunen met supplementen: welke optie is geschikt voor jouw paard?

07


Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat de achterdarm een centrale rol speelt in de spijsvertering van paarden. Het zorgt er niet alleen voor dat paarden energie uit vezelrijke voeders kunnen opnemen, maar draagt ook bij aan de water- en elektrolytenbalans en vitaminesynthese. Een beter begrip van de functie van de achterdarm en de factoren die de gezondheid ervan beïnvloeden, kan ons helpen beter voor onze paarden te zorgen, zodat ze een gezonder en gelukkiger leven leiden. Door aandacht te besteden aan het dieet, te zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging en routinematige gezondheidscontroles kunnen we helpen de gezondheid van de achterdarm te behouden en daarmee de algehele gezondheid van het paard.

OVER EQUINECTAR

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS