Door Ben Nedas

Commercieel directeur

GEZONDHEID VAN PAARDEN

Het darmmicrobioom van paarden ondersteunen met supplementen: welke optie is geschikt voor jouw paard?

01


Inleiding

Er zijn zoveel supplementen beschikbaar voor paardeneigenaren die beweren het microbioom van de achterdarm te ondersteunen. Hoe effectief zijn ze?

Als makers van EquiNectar zijn wij van mening dat spijsverteringsenzymen, en meer specifiek onze methoden om spijsverteringsenzymen toe te dienen, effectief zijn bij het stimuleren van de groei van gunstige darmbacteriën en het verminderen van de relatieve aantallen ongezonde bacteriesoorten. We zijn zeer toegewijd aan de wetenschap van darmgezondheid en doen geen beweringen die niet worden ondersteund door het bewijs.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste soorten supplementen die gebruikt worden en wat de wetenschappelijke literatuur hierover zegt.

02


Probiotica voor paarden

Probiotica zijn levende micro-organismen die de gezondheid van de gastheer kunnen bevorderen als ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend. Ze worden veel gebruikt in de humane en diergeneeskunde omdat ze een positief effect hebben op de algehele gezondheid en in het bijzonder op het functioneren van het maagdarmkanaal. In een artikel getiteld "Probiotic Use in Horses - What is the Evidence for Their Clinical Efficacy?" wordt het gebruik van probiotica bij paarden besproken en wordt geconcludeerd dat de effecten van probiotica nog steeds worden onderzocht en dat de resultaten van studies tot nu toe tegenstrijdig en twijfelachtig zijn (1).


Het idee van probiotica ontstond toen Elie Metchnikoff observeerde dat Bulgaren die grote hoeveelheden gefermenteerde melk consumeerden, een betere gezondheid leken te hebben. Hij postuleerde dat de bacteriën die verantwoordelijk waren voor de fermentatie verantwoordelijk waren voor deze positieve effecten en gaf ze de naam Lactobacillus bulgaricus. Het werden de eerste erkende probiotica en sindsdien heeft het idee dat probiotica heilzame effecten hebben opnieuw zijn intrede gedaan in de medische wereld en kreeg het algemene medische belangstelling (1).


Er wordt aangenomen dat probiotica bij paarden via verschillende mechanismen werken, waaronder modulatie van het immuunsysteem, antimicrobiële productie, inactivering van bacteriële toxines en verhoging van de weerstand tegen kolonisatie. De kwaliteitscontrole van commerciële humane en veterinaire probioticaproducten is echter slecht en de informatie over het gehalte aan bacteriesoorten en het aantal levende organismen in vrij verkrijgbare producten is vaak onnauwkeurig (1).


Probiotica worden steeds vaker gebruikt omdat ze geen ernstige bijwerkingen hebben, makkelijk toe te dienen zijn en weinig kosten, maar er is meer onderzoek nodig om de werkzaamheid ervan in de paardengeneeskunde aan te tonen. Aangezien de kwaliteit van vrij verkrijgbare probiotica kan variëren, kan dit hun werkzaamheid beïnvloeden (1).


Concluderend: hoewel probiotica over het algemeen als veilig worden beschouwd en ze bepaalde voordelen kunnen hebben, is er meer onderzoek nodig om de effecten ervan bij paarden volledig te begrijpen. 

03


Prebiotica voor paarden

Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsingrediënten die bedoeld zijn om het paard gunstig te beïnvloeden door selectief de groei en/of activiteit van één of een beperkt aantal bacteriën in de dikke darm te stimuleren. Ze verbeteren de gezondheid van de gastheer door de populatie van nuttige darmmicroben te vergroten en mogelijk schadelijke microben te onderdrukken.


Bij paarden worden prebiotica vaak gebruikt om een gezond darmmicrobioom te ondersteunen, wat essentieel is voor de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ze kunnen gunstig zijn voor paarden met spijsverteringsproblemen, paarden met stress of paarden die antibiotica gebruiken, die allemaal het evenwicht van de darmbacteriën kunnen verstoren.


Veel gebruikte soorten prebiotica in paardenvoeders zijn onder andere:

 1. Fructo-oligosachariden (FOS): Dit zijn korte ketens van fructose moleculen die niet verteerd worden in de dunne darm en zo de dikke darm bereiken, waar ze gefermenteerd worden door nuttige bacteriën.
 2. Mannan-oligosachariden (MOS): MOS, afkomstig van de celwanden van gist, worden verondersteld schadelijke bacteriën in de darm te binden, waardoor ze zich niet kunnen hechten aan de darmwand en geen ziekte kunnen veroorzaken.
 3. Inuline: Dit is een soort oplosbare vezel die in veel planten voorkomt. Net als FOS wordt inuline niet verteerd in de dunne darm en gefermenteerd in de dikke darm, waardoor de groei van nuttige bacteriën wordt bevorderd.
 4. Beta-glucanen: Dit zijn suikers die voorkomen in de celwanden van bacteriën, schimmels, gisten, algen, korstmossen en planten, zoals haver en gerst. Ze zouden immuunversterkende eigenschappen hebben.
 5. Pectine: Pectine, een soort vezel die voorkomt in fruit en groenten, wordt door darmbacteriën gefermenteerd tot vetzuren met een korte keten, die een energiebron vormen voor cellen in de darmwand.


Het rapport "Effects of a Prebiotic Supplement (Jerusalem Artichoke Meal) on the Fecal Microbiota of Healthy Warmblood Horses in Training: A Longitudinal Study" geeft inzicht in de effecten van prebiotica op de spijsvertering van paarden (2).


Volgens het onderzoek zijn prebiotica bedoeld om het metabolisme van de microbiota in de dikke darm te stimuleren. De onderzoekers stelden vast dat het dominante phylum bij paarden Firmicutes was, gevolgd door Bacteroidetes. Het voeren van Jerusalem Artichoke Meal (JAM), een prebioticum, verminderde de relatieve overvloed van een niet-geclassificeerd geslacht uit de familie Lachnospiraceae in alle delen van de dikke darm in vergelijking met het voeren van een placebo. Leden van de familie Lachnospiraceae produceren voornamelijk butyraat als fermentatieproduct en dit heeft verschillende gezondheidsbevorderende effecten op de darm, zoals het stimuleren van de proliferatie van epitheelcellen en het verbeteren van de barrièrefunctie. Een vermindering in deze familie zou daarom negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de darm.


Uit het onderzoek bleek ook dat de toevoeging van aardperenmeel met het prebioticum fructo-oligosacchariden en inuline de relatieve overvloed van het dominante genus Lactobacillus in de maag deed toenemen en de relatieve overvloed van Streptococcus in duidelijke mate deed afnemen. Deze verandering zou een schadelijke invloed op de maag kunnen hebben door een verhoogd bacterieel metabolisme (SCFA-productie) en mogelijk een verlaagde pH-waarde. Het voeren van aardperenmeel verhoogde echter de bacteriële diversiteit in alle delen van het spijsverteringskanaal, wat gunstig zou kunnen zijn voor de stabiliteit van de gastro-intestinale microbiële gemeenschap.


De onderzoekers concluderen dat ondanks dat de dikke darm het doel is voor prebiotische interventies, de resultaten van deze studie een duidelijk effect laten zien in het voorkanaal. Toekomstige studies zouden de toepassing van prebiotica onder verschillende biotische en/of abiotische stressfactoren moeten omvatten, evenals verschillende paardenrassen en -leeftijden, om het effect van de prebiotica onder verschillende fysiologische omstandigheden beter te beschrijven. Het onderzoek maakte duidelijk dat prebiotica complexe effecten kunnen hebben die niet noodzakelijkerwijs allemaal gunstig zijn.

04


Spijsverteringsenzymen voor paarden

Spijsverteringsenzymen zijn cruciaal voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen bij paarden. Ze zijn verantwoordelijk voor het afbreken van voedsel in kleinere, opneembare eenheden. Deze enzymen worden van nature aangemaakt in het lichaam, maar soms, door verschillende factoren zoals leeftijd, stress of ziekte, kan de productie ervan afnemen, wat leidt tot spijsverteringsproblemen. Supplementen met spijsverteringsenzymen kunnen in zulke gevallen helpen.


De primaire spijsverteringsenzymen zijn proteasen (voor eiwitvertering), amylasen (voor koolhydraatvertering) en lipasen (voor vetvertering). Deze enzymen werken in verschillende delen van het spijsverteringskanaal en bij verschillende pH-waarden om ervoor te zorgen dat voedsel volledig wordt afgebroken.


Een onderzoek gepubliceerd in het Equine Veterinary Journal met de titel "Characterisation of the faecal metabolome and microbiome of Thoroughbred racehorses" suggereert dat het darmmicrobioom en metaboloom van paarden aanzienlijk worden beïnvloed door voeding, beweging en andere omgevingsfactoren. De studie benadrukt ook de mogelijke rol van spijsverteringsenzymen bij het moduleren van deze effecten, hoewel verder onderzoek nodig is om deze relatie volledig te begrijpen (3).


Een ander onderzoek, getiteld "Modulation of the equine microbiome by pasture and feed supplements: A metabolomics approach", gepubliceerd in het International Journal of Functional Nutrition and Metabolism, benadrukt ook het belang van voeding en supplementen bij het vormen van het darmmicrobioom van paarden (4). Het onderzoek suggereert dat voedingssupplementen, waaronder spijsverteringsenzymen, het darmmicrobioom en metaboloom aanzienlijk kunnen beïnvloeden, waardoor de spijsvertering en het algehele welzijn mogelijk verbeteren.


Een derde studie getiteld "The Effect of Feeding Horses a High Fiber Diet With or Without Exogenous Fibrolytic Enzymes Supplementation on Nutrient Digestion, Blood Chemistry, Fecal Coliform Count, and In Vitro Fecal Fermentation" onderzocht de effecten van een vezelrijk dieet met of zonder toevoeging van exogene fibrolytische enzymen op verschillende aspecten van de gezondheid van paarden. Uit het onderzoek bleek dat paarden die een met enzymen aangevuld dieet kregen, meer haverstro en totale voedingsstoffen tot zich namen in vergelijking met het controledieet (5). Bovendien verhoogde het voeren van met enzymen verrijkte diëten de totale verteerbaarheid van voedingsstoffen en het totale eiwitgehalte in het bloed in vergelijking met de controles. Het aantal fecale colibacteriën was lager bij paarden die een dieet kregen dat was aangevuld met een mengsel van cellulase en xylanase in vergelijking met de controlepaarden. Het onderzoek concludeerde dat de toevoeging van fibrolytische enzymen met 10 ml per merrie/d de voeropname en verteerbaarheid van voedingsstoffen verbeterde zonder de gezondheid van de merrie te beïnvloeden.


Concluderend kunnen we stellen dat spijsverteringsenzymen een essentiële rol spelen in de gezondheid van paarden en dat het aanvullen met deze enzymen gunstig kan zijn, vooral bij paarden met een verminderde spijsverteringsfunctie.

Referenties

 1. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde - Gebruik van probiotica bij paarden - Wat is het bewijs voor hun klinische werkzaamheid?
 2. Plos ONE - Effecten van een prebiotisch supplement (aardpeer meel) op de fecale microbiota van gezonde warmbloedpaarden in training: Een longitudinale studie
 3. Veterinair tijdschrift voor paarden - Karakterisering van het fecale metaboloom en microbioom van volbloed renpaarden
 4. IFNM - Modulatie van het microbioom van paarden door weiland en voedingssupplementen: Een metabolomics-benadering
 5. Tijdschrift voor Veterinaire Paardenwetenschap - Het effect van het voeren van paarden met een vezelrijk dieet met of zonder toevoeging van exogene fibrolytische enzymen op de vertering van voedingsstoffen, bloedchemie, het aantal fecale colibacteriën en in vitro fecale fermentatie

OVER EQUINECTAR

 • BESCHRIJVING
 • MEER INFO
 • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

 • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
 • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
 • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

 • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
 • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
 • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS