Av Ben Nedas

Chief Commercial Officer

HÄLSA FÖR HÄSTAR

Att stödja en hästs tarmmikrobiom med kosttillskott: vilket alternativ är rätt för din häst?

01


Inledning

Det finns så många kosttillskott tillgängliga för hästägare som påstår sig stödja mikrobiomet i baktarmen. Hur effektiva är de?

Som tillverkare av EquiNectar anser vi att matsmältningsenzymer, och mer specifikt våra metoder för att tillföra matsmältningsenzymer, är effektiva för att främja tillväxten av nyttiga tarmbakterier och minska det relativa antalet ohälsosamma bakterietyper. Vi är djupt engagerade i vetenskapen om tarmhälsa och gör inga påståenden som inte stöds av bevis.

Låt oss utforska de viktigaste typerna av kosttillskott som används och vad den vetenskapliga litteraturen säger.

02


Probiotika för hästar

Probiotika är levande mikroorganismer som potentiellt kan ge en hälsofördel för värden om de administreras i tillräckliga mängder. De används ofta inom human- och veterinärmedicin eftersom de tros ha positiva effekter på den allmänna hälsan och särskilt på mag-tarmfunktionen. I en artikel med titeln "Probiotic Use in Horses - What is the Evidence for Their Clinical Efficacy?" diskuteras användningen av probiotika hos hästar och slutsatsen är att probiotikans effekter fortfarande är under utredning och att resultaten från de studier som hittills gjorts är motstridiga och tvivelaktiga (1).


Idén om probiotika föddes när Elie Metchnikoff observerade att bulgarer som konsumerade stora mängder fermenterad mjölk tycktes ha bättre hälsa. Han antog att det var de bakterier som stod för fermenteringen som var ansvariga för dessa positiva effekter och gav dem namnet Lactobacillus bulgaricus. De blev de första erkända probiotika och sedan dess har idén om att probiotika har gynnsamma effekter återkommit inom det medicinska området och nått allmänt medicinskt intresse (1).


Hos hästar tros probiotika verka genom flera mekanismer, inklusive modulering av immunsystemet, antimikrobiell produktion, inaktivering av bakterietoxiner och en ökning av koloniseringsresistensen. Kvalitetskontrollen av kommersiella probiotiska human- och veterinärprodukter är dock bristfällig, och informationen om innehållet av bakteriearter och antalet levande organismer är ofta felaktig i receptfria produkter (1).


Probiotika används allt oftare på grund av att de saknar allvarliga biverkningar, är lätta att administrera och billiga, men mer forskning behövs för att bevisa deras effektivitet inom hästmedicin. Eftersom kvaliteten på receptfria probiotika kan variera, kan detta påverka deras effektivitet (1).


Sammanfattningsvis, även om probiotika i allmänhet anses vara säkra och de kan ha vissa fördelar, behövs mer forskning för att helt förstå deras effekter på hästar. 

03


Prebiotika för hästar

Prebiotika är icke smältbara foderingredienser som är avsedda att påverka hästen positivt genom att selektivt stimulera tillväxten och/eller aktiviteten hos en eller ett begränsat antal bakterier i tjocktarmen. De förbättrar värdens hälsa genom att öka populationen av nyttiga tarmmikrober och undertrycka potentiellt skadliga sådana.


Hos hästar används prebiotika ofta för att stödja ett hälsosamt tarmmikrobiom, vilket är viktigt för matsmältningen och näringsupptaget. De kan vara fördelaktiga för hästar med matsmältningsproblem, som är stressade eller som tar antibiotika, vilka alla kan störa balansen mellan tarmbakterierna.


Vanliga typer av prebiotika som används i hästfoder inkluderar

 1. Fruktooligosackarider (FOS): Dessa är korta kedjor av fruktosmolekyler som inte smälts i tunntarmen och därför når tjocktarmen, där de fermenteras av nyttiga bakterier.
 2. Mannan-oligosackarider (MOS): MOS härrör från cellväggarna i jäst och anses binda skadliga bakterier i tarmen och hindra dem från att fästa vid tarmväggen och orsaka sjukdom.
 3. Inulin: Detta är en typ av löslig fiber som finns i många växter. Precis som FOS smälts inulin inte i tunntarmen utan fermenteras i tjocktarmen, vilket främjar tillväxten av nyttiga bakterier.
 4. Betaglukaner: Detta är sockerarter som finns i cellväggarna hos bakterier, svampar, jästsvampar, alger, lavar och växter som havre och korn. De anses ha immunförsvarsstärkande egenskaper.
 5. Pektin: Pektin är en typ av fiber som finns i frukt och grönsaker och som fermenteras av tarmbakterier till kortkedjiga fettsyror, som utgör en energikälla för cellerna i tarmväggen.


Rapporten "Effects of a Prebiotic Supplement (Jerusalem Artichoke Meal) on the Fecal Microbiota of Healthy Warmblood Horses in Training: A Longitudinal Study" ger vissa insikter om effekterna av prebiotika på hästars matsmältningshälsa (2).


Enligt studien syftar prebiotika till att stimulera metabolismen hos mikrobiotan i tjocktarmen. Forskarna observerade att det dominerande fylumet hos hästdjur var Firmicutes, följt av Bacteroidetes. Utfodring med Jerusalem Artichoke Meal (JAM), som är en prebiotika, minskade den relativa förekomsten av ett oklassificerat släkte från familjen Lachnospiraceae i alla delar av tjocktarmen jämfört med utfodring med placebo. Medlemmar av familjen Lachnospiraceae producerar huvudsakligen butyrat som en fermentationsprodukt och detta har flera hälsofrämjande effekter på tarmen, såsom att stimulera epitelcellsproliferation och förbättra barriärfunktionen. En minskning av denna familj kan därför få negativa konsekvenser för hälsan i den bakre tarmen.


Studien visade också att tillskott av jordärtskocksmjöl innehållande prebiotiska frukto-oligosackarider och inulin ökade den relativa förekomsten av det dominerande släktet Lactobacillus och minskade den relativa förekomsten av Streptococcus i en markant utsträckning i magsäcken. Denna förändring kan orsaka en skadlig inverkan på magen genom ökad bakteriemetabolism (SCFA-produktion) och eventuellt ett minskat pH-värde. Utfodring med jordärtskocksmjöl ökade dock den bakteriella mångfalden i alla delar av matsmältningskanalen, vilket kan vara gynnsamt för stabiliteten i det gastrointestinala mikrobiella samhället.


Forskarna drog slutsatsen att trots att tjocktarmen är det uttalade målet för prebiotiska interventioner, visar resultaten av denna studie en tydlig effekt i förtarmen. Framtida studier bör inkludera applicering av prebiotika under olika biotiska och/eller abiotiska stressfaktorer, samt olika raser och åldrar av hästar, för att bättre beskriva effekten av prebiotika under olika fysiologiska förhållanden. Det framgick tydligt av studien att prebiotika kan ha komplexa effekter som inte nödvändigtvis alla är gynnsamma.

04


Matsmältningsenzymer för hästar

Matsmältningsenzymer är avgörande för en korrekt matsmältning och absorption av näringsämnen hos hästar. De ansvarar för att bryta ner fodret till mindre, absorberbara enheter. Dessa enzymer produceras naturligt i kroppen, men ibland kan produktionen minska på grund av olika faktorer som ålder, stress eller sjukdom, vilket leder till matsmältningsproblem. Tillskott av matsmältningsenzymer kan hjälpa i sådana fall.


De primära matsmältningsenzymerna inkluderar proteaser (för proteinspjälkning), amylaser (för kolhydratspjälkning) och lipaser (för fettspjälkning). Dessa enzymer verkar i olika delar av matsmältningskanalen och vid olika pH-nivåer för att säkerställa en fullständig nedbrytning av födan.


En studie som publicerades i Equine Veterinary Journal med titeln "Characterisation of the faecal metabolome and microbiome of Thoroughbred racehorses" tyder på att hästars tarmmikrobiom och metabolom påverkas avsevärt av diet, motion och andra miljöfaktorer. Studien belyser också den potentiella rollen för matsmältningsenzymer i moduleringen av dessa effekter, även om ytterligare forskning behövs för att fullt ut förstå detta förhållande (3).


En annan studie med titeln "Modulation of the equine microbiome by pasture and feed supplements: A metabolomics approach" som publicerades i International Journal of Functional Nutrition and Metabolism, betonar också vikten av kost och tillskott för att forma hästars tarmmikrobiom (4). Studien tyder på att kosttillskott, inklusive matsmältningsenzymer, kan påverka tarmmikrobiomet och metabolomet avsevärt, vilket potentiellt kan förbättra matsmältningshälsan och det allmänna välbefinnandet.


En tredje studie med titeln "The Effect of Feeding Horses a High Fiber Diet With or Without Exogenous Fibrolytic Enzymes Supplementation on Nutrient Digestion, Blood Chemistry, Fecal Coliform Count, and In Vitro Fecal Fermentation" undersökte effekterna av en fiberrik diet med eller utan tillskott av exogena fibrolytiska enzymer på olika aspekter av hästens hälsa. Studien visade att hästar som utfodrades med enzymtillskott hade större intag av havrehalm och totala näringsämnen jämfört med kontrolldieten (5). Dessutom ökade utfodringen med enzymkompletterade dieter den totala smältbarheten av näringsämnen och det totala proteinet i blodet jämfört med kontrollerna. Lägre antal koliforma bakterier i faeces erhölls hos hästar som utfodrades med en diet kompletterad med en blandning av cellulas och xylanas jämfört med kontrollhästar. Slutsatsen av studien var att tillsats av fibrolytiska enzymer vid 10 ml/sto/d förbättrade foderintaget och smältbarheten av näringsämnen utan att påverka stoets hälsa.


Sammanfattningsvis spelar matsmältningsenzymer en viktig roll för hästars hälsa, och ett tillskott av dessa enzymer kan vara fördelaktigt, särskilt för hästar med nedsatt matsmältningsfunktion.

Referenser

 1. Tidskrift för veterinärmedicinsk internmedicin - Användning av probiotika hos hästar - Vad finns det för belägg för deras kliniska effekt?
 2. Plos ONE - Effekter av ett prebiotiskt tillskott (jordärtskocksmjöl) på den fekala mikrobiotan hos friska varmblodiga hästar under träning: En longitudinell studie
 3. Tidskrift för hästveterinärer - Karakterisering av fekal metabolom och mikrobiom hos fullblodshästar
 4. IFNM - MODIFIERING AV HÄSTENS MIKROBIOM Modulering av hästens mikrobiom genom bete och fodertillskott: En metabolomikbaserad metod
 5. Journal för veterinärmedicinsk vetenskap för hästar - Effekten av att ge hästar en fiberrik diet med eller utan exogent tillskott av fibrolytiska enzymer på näringsupptag, blodkemi, antal fekala koliformer och fekal fermentering in vitro

OM EQUINECTAR

 • BESKRIVNING
 • MER INFO
 • HUR MAN MATAR
BESKRIVNING

Beskrivning

EquiNectar® är är ett naturligt fodertillskott som är vetenskapligt bevisat att

 • Återställ balansen i din hästs tarmbakterier
 • Hjälp din häst att maximera nyttan av sitt foder
 • Förbättra din hästs kondition


MER INFO

Mer information

EquiNectar® tillverkas av Tharos Ltd i Storbritannien. Det är en naturlig källa till matsmältningsenzymer och innehåller endast följande ingredienser:

 • Vårt patenterade enzymrika maltextrakt
 • Triglycerider med medellång kedja (från kokosolja)
 • Kaliumsorbat

För mer information om enzymerna i EquiNectar®. ta en titt på ingredienser och enzymer sida.

HUR MAN MATAR

Hur man matar

Tillsätt helt enkelt EquiNectar® till till din hästs dagliga foder och använd tabellen för utfodringsmängd för att bestämma rätt mängd.

För detaljerade instruktioner om hur du introducerar EquiNectar, vänligen läs den omfattande Guide för utfodring sida.

RECENSIONER