Undersökning av hästars reaktivitet vid tillskott med EquiNectar

Av Dr Rosemary Waring

Chief Science Officer / Tharos medgrundare

Undersökning av hästars reaktivitet vid tillskott med EquiNectar

01


Inledning

I den fascinerande världen av hästvetenskap är det viktigt att förstå hästens beteende och reaktivitet. Som en del av vårt pågående engagemang inom detta område samarbetade vi med en prestigefylld hästskola för att undersöka effekterna av EquiNectar, vår matsmältningsenzym för hästar, på en hästs reaktivitet (skrämselhicka). Studien utformades för att undersöka om EquiNectar hade någon negativ inverkan på hästarnas reaktioner när de introducerades för okända stimuli, ett viktigt mått på deras reaktivitet - skulle hästarna i själva verket bli mer reaktiva på grund av EquiNectar?

Metoden omfattade två standardiserade tester med nya objekt (NOT), som är erkända som tillförlitliga mått på beteendevariationer hos hästar. Dessa tester krävde att hästarna skulle navigera antingen en blå presenning eller flerfärgade serpentiner, båda okända och potentiellt oroande stimuli. För att säkerställa noggrannheten genomförde vi dessa tester två gånger: en gång innan tillskottet började, och igen fyra veckor senare, med varje test videoinspelat för grundlig analys.

Förutom beteendeobservationerna övervakade vi också fysiologiska reaktioner genom att mäta hjärtfrekvens och ögontemperatur i båda stadierna. Resultaten av vår studie gav spännande insikter om EquiNectars inverkan på hästarnas reaktivitet.

02


Utformning av undersökningen

Vi startade ett litet pilotprojekt med fritidshästar; dessa var 9 +/-3 år gamla, vägde i genomsnitt 562 +/- 42 kg och hade kroppskonditionspoäng (BCS) på 4,77 +/-0,18 på Henneke-skalan som går från 1-9, så de var representativa för många ägares djur.

Vi placerade hästarna i fyra grupper:

  • Grupp A - En ren fiberdiet med hö eller hösilage, agnar och sockerbetor, kompletterad med EquiNectar.
  • Grupp B - En fiber- och kraftfoderstat med hö eller hösilage, agnar, sockerbetor och ett kraftfoder kompletterat med EquiNectar.
  • Grupp C - som fick fiberdiet kompletterad med värmebehandlad EquiNectar (LITE) för att denaturera enzymerna
  • Grupp D som fick fiber+koncentratfoder även kompletterat med värmebehandlad EquiNectar (LITE) för att denaturera enzymerna

03


Beteende

Hästarna fick genomföra två standardiserade tester med nya objekt (NOT) som mäter hästarnas reaktivitet när de utsätts för ett okänt stimulus. Dessa har visat sig vara ett tillförlitligt sätt att testa variationer i beteende och involverade antingen att gå över en blå presenning eller genom flerfärgade serpentiner.

Testerna genomfördes innan tillskottet påbörjades och sedan fyra veckor senare och videofilmades för varje häst. Hjärtfrekvens och ögontemperatur mättes vid båda tillfällena.

04


Resultat

Hästarnas kroppsvikter och BCS-värden förändrades inte signifikant under studien. Den genomsnittliga hjärtfrekvensen under NOTs skilde sig inte signifikant mellan de fyra grupperna eller mellan pre- och post-supplementering.

Inom grupperna A och B fanns det inga signifikanta skillnader i ögontemperatur mellan de två testsituationerna. Det fanns dock en signifikant ökning av ögontemperaturen under testet efter tillskott för kontrollerna (C+D).

05


Slutsats

EquiNectar hade ingen inverkan på hästens reaktivitet, vilket tyder på att den inte bidrar till överkänslighet (skrämsel).

06


Tolkning

Efter att denna forskning genomförts har det blivit uppenbart att EquiNectar inte bara inte bidrar till överkänslighet, dess förmåga att hjälpa matsmältningen verkar ha en lugnande effekt på de hästar som lider av överkänslighet. Hästar som har uppvisat agitation, obehag och i vissa fall farliga tendenser, har setts förbättra sitt uppförande och beteende inom alla dessa områden efter att ha fått EquiNectar.