Antibiotica en het paardenmicrobioom

Door Dr Rosemary Waring

Chief Science Officer / Medeoprichter van Tharos

GEZONDHEID VAN PAARDEN

Antibiotica en het paardenmicrobioom

01


Inleiding

We krijgen af en toe vragen van potentiële klanten die ongeveer zo luiden: "Mijn paard heeft antibiotica gehad en heeft nu zachte keutels en lijkt een beetje opgeblazen, denken jullie dat er een verband is?"

Om dit te proberen te beantwoorden, heb ik de wetenschappelijke literatuur bekeken om inzicht te krijgen in het onderzoek rondom antibiotica en hun invloed op het microbioom van paarden.

02


Wat de wetenschap laat zien

Bij mensen kan het gebruik van antibiotica een drastisch effect hebben op het microbioom, omdat het de niveaus van de 'goede' bacteriën vermindert samen met de bacteriën die pathogeen zijn (Maier et al 2021). Dit verstoort het bacteriële evenwicht en vermindert de productie van vetzuren met een korte keten (azijnzuur, propionzuur en boterzuur), waarvan gedacht wordt dat ze een maatstaf zijn voor de gezondheid van de darmen (Tierney et al 2023). Langdurig gebruik van antibiotica maakt het individu vatbaarder voor darmproblemen zoals constipatie/diarree (dysbiose) (Martel et al 2022; Nel Van Zyl et al 2022) en ook voor chronische aandoeningen zoals IBS (prikkelbare darm syndroom) (Mamieva et al 2022). De veranderingen in het microbioom omvatten een verlies aan bacteriële diversiteit en verschillen in het bacteriële profiel, bijvoorbeeld het gebruik van bèta-lactam-, glycopeptide- en macrolide-antibiotica leidt tot uitputting van nuttige bacteriën in de geslachten Bifidobacterium en Lactobacillus (Duan et al 2022). Het kan lang duren voordat de oorspronkelijke darmflora is hersteld; dit proces kan variëren van twee of drie weken tot enkele maanden, terwijl af en toe een meer permanente verandering optreedt (Huang et al 2022).

Paarden lijken op een vergelijkbare manier te reageren. Antibiotica spelen een belangrijke rol bij de behandeling van veel paardenproblemen en zijn van vitaal belang als therapeutische middelen voor bacteriële infecties en als preventie van postoperatieve en secundaire infecties (Khusro et al 2021). Net als bij mensen heeft het gebruik ervan echter een keerzijde. Van sulfonamiden, trimethoprim/sulfonamide combinaties, penicillines zoals penicilline G en ampicilline, ceftiofur en enrofloxacine is aangetoond dat ze gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken bij paarden, waar behandelde dieren diarree, koliek of colitis ontwikkelen. Verschillende antibiotica uit de 'mycin'-groep en tetracyclines hebben dezelfde effecten (Khusro et al 2021). Deze beide klassen van verbindingen hebben een breed spectrum, werken tegen een reeks infecties en worden dus waarschijnlijk op grote schaal gebruikt. Antibiotica als deze, die uiteraard de functie van de darm beïnvloeden, veroorzaken ook veranderingen in het darmmicrobioom. Deze dysbiose gaat vaak gepaard met een toename van de permeabiliteit van de darmwand, zodat het gebruik van bijvoorbeeld trimethoprim sulfadiazine de bloedspiegels van LPS (lipopolysaccharide) verhoogt, wat een biomarker is voor een lekkende darm (Collinet et al 2022). Ook fenylbutazon, dat kan worden gebruikt voor ontstekingsaandoeningen bij paarden, veroorzaakt een toename van de darmpermeabiliteit en verandert het microbioom, met een verlies van bacteriën in de Lachnospiraceae familie (Whitfield-Cargile et al 2021). Net als bij mensen kunnen de veranderingen langdurig zijn.

Deze bevindingen hebben geleid tot de ontwikkeling van behandelingen om het microbioom te herstellen. Het gebruik van preprobiotica, faagtherapie of antimicrobiële peptidepolymeren is voorgesteld (Gibson en Owen 2023) en fecale microbiotatransplantatie (FMT) is geprobeerd. De protocollen voor FMT bij paarden zijn echter nog niet betrouwbaar genoeg om deze methode therapeutisch te gebruiken, dus het blijft een theoretische mogelijkheid (Di Pietro et al 2023; Kinoshita et al 2022). Supplementen die het microbioom moduleren zouden nuttig kunnen zijn bij het herstellen van het oorspronkelijke evenwicht en het behandelen van door antibiotica veroorzaakte dysbiose bij paarden. In overeenstemming met deze theorie waren formuleringen van ERME (Equinectar), die het darmmicrobioom moduleren, succesvol in een kleine pilotstudie, hoewel er nog veel meer werk moet worden verricht voordat er duidelijke antwoorden op het probleem zijn.

Referenties

1. Collinet A et al J Animal Sci 100(10), 2022 Oct 01

2. Di Pietro R et al Can J Vet Res 87(2): 85-96 2023 Apr

3. Duan H et al Crit Rev Food Sc i Nutr 62(6): 1427-1452 2022

4. Gibson GA en Owen EJ Chirurgische infecties 24(3):284-291 2023 Apr

5. Huang C et al Microbiologisch Spectrum 10(2): e0190421 2022 04 27

6. Khusro A et al J Equ Vet Sci 97 (2021): 103339

7. Kinoshita Y et al J Equ Vet Sci 114:104004 2022 07

8. Maier L et al Nature 599(7883): 120-124 2021 11

9. Mamieva Z et al World J Gastroenterol28(12):1204-19 2022 Mar 28

10. Martel J et al Trends Endocrinol Metab 33(4): 247-265 2022 04 

11. Nel Van Zyl K et al Int J Antimicrob Agents 59(2): 106502 2022 Feb 

12. Tierney BT et al App Env Microbiol 89(3): e0188022 2023 03 29

13. Whitfield-Cargile CM et al J Vet Int Med 35(2): 1121-1130 2021 Mar

OVER EQUINECTAR

  • BESCHRIJVING
  • MEER INFO
  • HOE TE VOEDEN
BESCHRIJVING

Beschrijving

EquiNectar® is een natuurlijk voedingssupplement waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het:

  • Breng de darmbacteriën van je paard weer in balans
  • Help je paard maximaal te profiteren van zijn voer
  • Verbeter de conditie van je paard


MEER INFO

Meer informatie

EquiNectar® wordt geproduceerd door Tharos Ltd in het Verenigd Koninkrijk. Het is een natuurlijke bron van spijsverteringsenzymen en bevat alleen de volgende ingrediënten:

  • Ons gepatenteerd enzymrijk moutextract
  • Triglyceriden met middellange keten (uit kokosolie)
  • Kaliumsorbaat

Voor meer informatie over de enzymen in EquiNectar® bekijk de ingrediënten en enzymen pagina.

HOE TE VOEDEN

Hoe te voeden

Voeg gewoon EquiNectar® toe aan het dagelijkse voer van je paard en gebruik de tabel om de juiste hoeveelheid te bepalen.

Voor gedetailleerde instructies over hoe EquiNectar te introduceren, lees de uitgebreide Voedingsgids pagina.

REVIEWS