Fructanase

Wat is fructanase?

Fructanase is een enzym dat fructanen, complexe suikers die in planten voorkomen, afbreekt. Fructanen zijn een soort polysachariden, lange ketens van suikermoleculen. Fructanase helpt om deze complexe suikers af te breken in eenvoudigere suikers zoals glucose, die gemakkelijk kunnen worden opgenomen en gebruikt door het lichaam. Fructanase wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie om de verteerbaarheid van plantaardige producten te verbeteren, en het kan ook worden gebruikt in diervoeder om de verteerbaarheid van ruwvoer en hooi te verbeteren.

Kunnen paarden te veel fructanen eten?

Ja, paarden kunnen te veel fructanen eten. Fructanen komen voor in veel plantaardig voer, zoals ruwvoer en hooi, en zijn een belangrijke energiebron voor paarden. Het eten van te grote hoeveelheden fructanen kan echter leiden tot spijsverteringsproblemen en gezondheidsproblemen. Fructanen worden gefermenteerd door bacteriën in de achterdarm, wat kan leiden tot overmatige gasvorming en spijsverteringsproblemen voor het paard.

Ik heb gehoord dat gras fructanen bevat. Paarden eten gras. Kan dit problemen opleveren?

Ja, gras bevat fructanen, wat problematisch kan zijn voor paarden als ze er te veel van eten. Fructanen zijn complexe suikers die voorkomen in planten, en gras is een veel voorkomende bron van fructanen in het dieet van een paard.

Koude nachten en zonnige dagen kunnen leiden tot gras met een hoog fructaangehalte. Hoe gebeurt dit?

Koude nachten en zonnige dagen kunnen leiden tot gras met een hoog fructaangehalte omdat deze omstandigheden gunstig zijn voor de productie en accumulatie van fructanen in gras. Fructanen zijn complexe suikers die voorkomen in planten en overdag worden ze geproduceerd door fotosynthese. s Nachts, bij koude temperaturen, vertraagt het metabolisme van de plant en worden de fructanen niet gebruikt voor energie. Als gevolg daarvan stapelen de fructanen zich op in de plant en kunnen ze hoge niveaus bereiken in het gras. Wanneer de zon weer opkomt, blijven de fructanen zich ophopen, wat leidt tot hoge niveaus in het gras.

Hoe maken paarden fructanase aan?

Paarden produceren fructanase in hun achterste darm, dat is het deel van het spijsverteringsstelsel na de dunne darm.

Hoe kan aanvullende fructanase de spijsvertering van een paard helpen?

Aanvullende fructanase kan de spijsvertering van een paard helpen door extra fructanase te leveren om de fructanen af te breken die het paard via zijn voeding binnenkrijgt. Dit kan helpen bij de vertering van ruwvoer en hooi, die belangrijke energiebronnen zijn voor paarden. 

Kan een teveel aan fructanen een gezond microbioom verstoren?

Ja, een teveel aan fructanen kan een gezond microbioom verstoren. Het microbioom is de gemeenschap van bacteriën en andere micro-organismen die in de darmen van het paard leven. Fructanen zijn complexe suikers die voorkomen in planten en ze worden gefermenteerd door bacteriën in de darmen. Als een paard te veel fructanen consumeert, kunnen de bacteriën in de darmen de fructanen fermenteren, waardoor er overtollig gas ontstaat en het paard last krijgt van zijn spijsvertering. Dit kan de balans van het achterste darm microbioom verstoren.

Kan een fructanasesupplement helpen om een gezond microbioom te behouden?

Ja, een fructanasesupplement kan helpen om een gezond microbioom te behouden.

Bevat EquiNectar fructanase?

Ja. De fructanase in EquiNectar is afkomstig van de gekiemde gerstkorrel die het hoofdingrediënt is van EquiNectar. Het is een natuurlijke bron van fructanase.