Fruktanas

Vad är fruktanas?

Fruktanas är ett enzym som bryter ner fruktaner, som är komplexa sockerarter som finns i växter. Fruktaner är en typ av polysackarider, som är långa kedjor av sockermolekyler. Fruktanas hjälper till att bryta ner dessa komplexa sockerarter till enklare sockerarter som glukos, som lätt kan absorberas och utnyttjas av kroppen. Fruktanas används ofta inom livsmedelsindustrin för att förbättra smältbarheten hos växtbaserade produkter, och det kan också användas i djurfoder för att förbättra smältbarheten hos foder och hö.

Kan hästar äta för mycket fruktaner?

Ja, hästar kan äta för mycket fruktaner. Fruktaner finns i många växtbaserade fodermedel, t.ex. grovfoder och hö, och är en viktig energikälla för hästar. Om hästarna äter för mycket fruktaner kan det dock leda till matsmältningsbesvär och hälsoproblem. Fruktaner fermenteras av bakterier i hästens bakre tarm, vilket kan ge upphov till gasbildning och orsaka obehag i hästens matsmältning.

Jag har hört att gräs innehåller fruktaner. Hästar äter gräs. Kan detta vara problematiskt?

Ja, gräs innehåller fruktaner, som kan vara problematiska för hästar om de konsumerar för stora mängder. Fruktaner är komplexa sockerarter som finns i växter, och gräs är en vanlig källa till fruktaner i hästars foder.

Kalla nätter och soliga dagar kan leda till att gräset innehåller höga halter av fruktaner. Hur kommer det sig?

Kalla nätter och soliga dagar kan leda till att gräset innehåller höga halter av fruktaner, eftersom dessa förhållanden är gynnsamma för produktion och ackumulering av fruktaner i gräset. Fruktaner är komplexa sockerarter som finns i växter, och de produceras genom fotosyntes under dagen. På natten, när det är kallt, saktar växtens ämnesomsättning ner och fruktanerna används inte som energi. Detta leder till att fruktanerna ackumuleras i växten och kan nå höga nivåer i gräset. När solen tittar fram igen fortsätter fruktanerna att ackumuleras, vilket leder till höga halter i gräset.

Hur producerar hästar fruktanas?

Hästar producerar fruktanas i sin baktarm, som är den del av matsmältningssystemet som ligger efter tunntarmen.

Hur kan tillskott av fruktanas hjälpa hästens matsmältning?

Tillskott av fruktanas kan hjälpa hästens matsmältning genom att tillföra ytterligare fruktanas för att bryta ner de fruktaner som den äter i sin diet. Detta kan underlätta matsmältningen av grovfoder och hö, som är viktiga energikällor för hästar. 

Kan ett överskott av fruktaner störa en hälsosam mikrobiom?

Ja, ett överskott av fruktaner kan störa en frisk mikrobiom. Mikrobiomet är den gemenskap av bakterier och andra mikroorganismer som lever i hästens grovtarm. Fruktaner är komplexa sockerarter som finns i växter, och de fermenteras av bakterier i hästens grovtarm. När en häst äter för stora mängder fruktaner kan bakterierna i hästens grovtarm fermentera fruktanerna, vilket ger gasbildning och leder till matsmältningsbesvär för hästen. Detta kan rubba balansen i bak-tarmens mikrobiom

Kan ett tillskott av fruktanas bidra till att upprätthålla en hälsosam mikrobiom?

Ja, ett tillskott av fruktanas kan bidra till att bibehålla en hälsosam mikrobiom.

Innehåller EquiNectar fruktanas?

Ja, fruktanaset i EquiNectar kommer från det groende korn som är den viktigaste ingrediensen i EquiNectar. Det är en naturlig källa till fruktanas.