Door Dr Rosemary Waring

Chief Science Officer / Medeoprichter van Tharos

GEZONDHEID VAN PAARDEN

Waarom wordt mijn paard prikkelbaar van gras eten?

Oorspronkelijk gepubliceerd 5 mei 2023, bijgewerkt 18 maart 2024

01


Inleiding

Mijn naam is Dr Rosemary Waring. Ik heb mijn hele carrière als toxicoloog onderzoek gedaan en les gegeven, terwijl ik ook in internationale commissies heb gezeten, zoals de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) en PRiF (Pesticide Residues in Food) in het Verenigd Koninkrijk. 

Toxicologen bestuderen de redenen waarom cellen afsterven en ik heb gekeken naar de interacties van stoffen in het milieu met menselijke weefsels. Ik ben vooral geïnteresseerd in de spijsvertering en de chemische stoffen die door het darmmicrobioom worden geproduceerd. - Wanneer deze complexe mix van bacteriën, virussen en schimmels uit balans raakt, worden er allerlei giftige stoffen geproduceerd die kunnen leiden tot ziekte of slecht functioneren.

02


Ons onderzoek

Ons oorspronkelijke werk voor de ontwikkeling van EquiNectar was gericht op de metabolieten van de spijsvertering bij prestatiepaarden. We ontdekten iets interessants - paarden hebben relatief lage niveaus van een enzym genaamd amylase, dat zetmeel afbreekt. Als paarden veel zetmeel te eten krijgen, gaat het meeste zetmeel naar de darmen, waar het wordt gefermenteerd door 'slechte' bacteriën - we zijn erin geslaagd om een aantal van de betrokken bacteriën en toxines te identificeren. 

We zijn toen gaan kijken naar paarden die een zetmeelarm dieet kregen en grotendeels in de wei stonden. Vergelijkbare situaties als overmatige zetmeelvoeding kunnen zich voordoen wanneer het gras snel groeit of bijzonder rijk is aan fructanen, die polymeren van fructose zijn. De darmen kunnen overbelast raken en de bacteriesamenstelling van de darmen kan verslechteren, in veel gevallen zelfs aanzienlijk.


We hebben een artikel gepubliceerd naar aanleiding van een onderzoek dat we samen met Redwings Horse Sanctuary hebben uitgevoerd. Paarden die werden blootgesteld aan voorjaarsgras ervoeren aanzienlijke veranderingen in hun darmmicrobioom. De paarden die EquiNectar te eten kregen, ondervonden niet dezelfde dramatische veranderingen in hun microbioom. U kunt het onderzoek hier lezen: Modulatie van het paardenmicrobioom door weidegras en voedingssupplementen: Een metabolomics-benadering

De afgelopen weken hebben we vragen beantwoord van paardeneigenaren, met een gemeenschappelijk thema - "Waarom wordt mijn paard prikkelbaar van het eten van nieuw gras?".

Om het antwoord te vinden heb ik de wetenschappelijke literatuur doorgenomen en een kort overzicht van mijn bevindingen gemaakt.

03


Wat de wetenschap laat zien

Wat maakt nieuw gras anders?

Ten eerste, wat zit er in nieuw gras dat het anders maakt? Nieuw gras bevat suikers, glucose, fructose en sucrose, waardoor het zoet smaakt, met fructanen, die lange-keten polymeren van fructose zijn (Kagan 2022). Grassen groeien het snelst als het warm weer is en er veel vocht is, omstandigheden die zich vooral voordoen in de lente en ook in de herfst. Beide seizoenen kunnen 's nachts koud zijn en fructanen beschermen tegen koude-temperatuurstress en fungeren tegelijkertijd als energiebron. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de fructaanniveaus 's middags hoger zijn dan 's ochtends vroeg, wanneer ze 's nachts het metabolisme van de plant hebben ondersteund, hoewel ze 's ochtends na vorst nog steeds hoge niveaus kunnen hebben (Weinert-Nelson et al 2022, Kagan et al 2020).

Effecten in de darm

Fructanen zijn geëvolueerd om grassen te beschermen, maar deze verbindingen worden niet afgebroken door de spijsverteringsenzymen van paarden. In plaats daarvan worden ze na opname geconcentreerd in de darmen, waar ze door bacteriële enzymen worden gehydrolyseerd tot fructose (de basiseenheid). In dit fermentatieproces nemen 'slechte' bacteriën de overhand, wordt de darminhoud zuurder, komen giftige stoffen vrij en worden de darmwanden meer doorlaatbaar, waardoor meer gifstoffen en fructose in de bloedstroom kunnen worden opgenomen.

Effecten op de stofwisseling

Fructose wordt normaal gesproken in het lichaam omgezet in glucose, maar plotselinge hoge concentraties kunnen deze route overbelasten, wat leidt tot verhoogde fructose in het bloed. Er lijkt geen werk te zijn gedaan bij paarden, maar verschillende studies bij ratten, muizen en mensen hebben aangetoond dat fructose het metabolisme beïnvloedt (Spagnuolo et al 2020) en de eetlust verhoogt (Payant en Chee 2021), zodat paarden mogelijk meer van het nieuwe gras eten, dat ze toch al prefereren, misschien omdat het zoeter en minder vezelig is (Cameron et al 2022).

Effecten op de hersenen

Fructose heeft ook invloed op de hersenen, waardoor angst en gedragsproblemen toenemen, hoewel de precieze mechanismen niet duidelijk zijn (Tang et al 2022, Payant en Chee 2021). Gelukkig zijn de effecten beperkt, want kortdurende inname van fructose leidt niet tot blijvende schade, tenminste bij ratten (D'Ambrosio et al 2023). In overeenstemming met deze onderzoeken bleek nieuw groen gras met de bijbehorende fructanen een van de factoren te zijn die in verband worden gebracht met wangedrag en slechte prestaties bij paarden, samen met obesitas en wedstrijdstress (Buckley et al 2013).

04


Verandering in het temperament van een paard

Paardeneigenaren melden de volgende veranderingen bij hun paarden:

 • Omtrek
 • Verhoogde angst
 • Toegenomen chagrijnigheid
 • Erger gedrag in de wei, wat zich kan uiten in agressief gedrag naar mensen en andere paarden
 • Onvoorspelbaar gedrag tijdens het rijden, zoals schrikken, bokken, steigeren en op hol slaan
 • Minder naar voren
 • Tekenen van ongemak tijdens het rijden


De redenen voor dit afwijkende weidepatroon moeten onder andere zijn:

 • Verandering van het darmmicrobioom, dat de stemming en het gedrag beïnvloedt (Mach et al 2020)
 • Ongemak
 • Hoge fructosewaarden in het bloed kunnen de hersenfunctie tijdelijk veranderen.
 • Overmatig voeren - je paard heeft een nieuwe en heerlijke energiebron en zal die overmatig opeten. In combinatie met extra voer en ruwvoer is het heel gemakkelijk voor je paard om veel meer energie te verbruiken dan het nodig heeft.

05


Mogelijke oplossingen

Beperkte opkomst

Laat nieuw grasland alleen 's ochtends vroeg betreden en houd de grashoogte laag (Kagan 2022). Hier liggen uitdagingen. Het suikergehalte in het gras schommelt dramatisch van uur tot uur en van dag tot dag, omdat het weer een combinatie zal zijn van zonneschijn en regen, met verschillende temperaturen. Een extra uitdaging is dat paarden met verminderde weidegang meer lijken te schrokken, meer eten per uur, en de impact op de totale grasconsumptie kan klein zijn.

Begrazingsbeperking

Het gebruik van een muilkorf kan, hoewel frustrerend voor een paard, de opname beperken. Paarden passen zich echter vaak aan en gaan gewoon meer grazen.

Spoorsystemen

Het gebruik van sporen met beheerde begrazing in stroken of lanen kan zeer effectief zijn. Dit is normaal gesproken alleen mogelijk op je eigen land, gehuurd land of op een stal waar dit systeem wordt toegepast.

Suppletie

EquiNectar bevat fructanase en verbetert de langzame afgifte van fructose in een vroeg stadium van de spijsvertering, waardoor het metabolisme van fructanen in de achterdarm wordt voorkomen. Klanten van EquiNectar melden meestal een verbetering van hun humeur, temperament en rijgedrag.

06


Zou EquiNectar nuttig zijn voor mijn paard?

Als je een van deze grasgerelateerde gedragsveranderingen ziet, is het zeker de moeite waard om EquiNectar te proberen. We zullen je altijd helpen om je voerregime aan te passen om de extra energie die wordt verbruikt in nieuw gras te compenseren. EquiNectar draagt bij aan een verbeterd darmmicrobioom en verbeterde voeding.

Referenties

1. Buckley P et al Equine Vet Journal 45(1): 9-14 2013

2. Cameron A et al J Equine Vet Sci 110: 103745 2022 03

3. D'Ambrosio C et al Voedingsstoffen 15(2): 2023 jan 16

4. Kagan IA J Equine Vet Sci 110: 103866 2022 03

5. Kagan IA et al J Equine Vet Sci 84: 102858 2020 01

6. Mach N et al Scientific Reports 10(1): 8311 2020 05 20

7. Payant MA en Chee MJ Neurowetenschappen en Biogedragswetenschappen 128: 346-357 2021 09

8. Spagnuolo MS et al Moleculaire neurobiologie 60(2): 1004-1020 2023 feb.

9. Tang CF et al Voedingsstoffen 14(9) 2022 Apr 29

10. Weinert-Nelson JR et al J Equine Vet Sci 110:103836 2022 03

1 gedachte over "Waarom wordt mijn paard prikkelbaar van gras eten?"

 1. Zou ik, gezien dit bewijs, mijn paard beter 's middags binnen kunnen halen en 's avonds/'s ochtends buiten kunnen laten? Ik wil hem niet te veel ontzeggen en het risico lopen dat hij zich volpropt als hij maar een beperkte tijd buiten is? Hij krijgt een supplement dat speciaal bedoeld is om zijn lichaam te helpen om te gaan met de suikers in het gras, samen met een op maat gemaakt vitaminen/mineralenmengsel en fulvinezuur.

Reacties gesloten.