Av Dr Rosemary Waring

Chief Science Officer / Tharos medgrundare

HÄLSA FÖR HÄSTAR

Varför blir min häst irriterad av att äta gräs?

Ursprungligen publicerad 5 maj 2023, uppdaterad 18 mars 2024

01


Inledning

Mitt namn är Dr Rosemary Waring. Jag har tillbringat min karriär som toxikolog, forskat och undervisat samtidigt som jag suttit med i internationella kommittéer som EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) och PRiF (Pesticide Residues in Food) i Storbritannien. 

Toxikologer studerar orsakerna till att celler dör, och jag har tittat på hur miljöföreningar interagerar med mänskliga vävnader. Jag har ett särskilt intresse för matsmältningen och de kemikalier som produceras av tarmens mikrobiom. - När denna komplexa blandning av bakterier, virus och svampar kommer ur balans produceras en mängd olika giftiga föreningar som kan leda till sjukdom eller nedsatt funktion.

02


Vår forskning

Vårt ursprungliga arbete med att utveckla EquiNectar var inriktat på metaboliter från matsmältningen hos prestationshästar. Vi upptäckte något intressant - hästar har relativt låga nivåer av ett enzym som kallas amylas, som bryter ner stärkelse. Om hästar utfodras med mycket stärkelse går det mesta ner till baktarmen, där det fermenteras av "dåliga" bakterier - vi har lyckats identifiera några av de bakterier och toxiner som är inblandade. 

Vi började sedan titta på hästar som utfodrades med en diet med låg stärkelsehalt och som till stor del gick på bete. Liknande situationer som överutfodring av stärkelse kan inträffa när gräset växer snabbt eller är särskilt rikt på fruktaner, som är polymerer av fruktos. Tarmen kan bli överbelastad och bakteriesammansättningen i bakre delen av tarmen kan försämras, i många fall avsevärt.


Vi publicerade en artikel om ett försök som vi genomförde med Redwings Horse Sanctuary. Hästar som utsattes för vårgräs upplevde stora förändringar i sina tarmmikrobiomer. De hästar som utfodrades med EquiNectar upplevde inte samma dramatiska mikrobiomförändringar. Du kan läsa studien här: Modulering av hästens mikrobiom genom bete och fodertillskott: En metabolomikbaserad metod

Under de senaste veckorna har vi svarat på frågor från hästägare, med ett gemensamt tema - "Varför blir min häst irriterad när den äter nytt gräs?".

För att försöka hitta svaret har jag gått igenom den vetenskapliga litteraturen och sammanställt en kortfattad översikt över mina resultat.

03


Vad vetenskapen visar

Vad gör nytt gräs annorlunda?

Först, vad är det i nygräs som gör det annorlunda? Nytt gräs innehåller sockerarter, glukos, fruktos och sackaros, som gör att det smakar sött, med fruktaner, som är långkedjiga polymerer av fruktos (Kagan 2022). Gräs växer snabbast när vädret är varmt och det finns gott om fukt, förhållanden som särskilt förekommer på våren och även på hösten. Båda dessa årstider kan vara kyliga på nätterna, och fruktaner skyddar mot köldstress samtidigt som de fungerar som en energikälla. Flera studier har visat att fruktannivåerna är högre på eftermiddagen än tidigt på morgonen när de har stöttat växternas ämnesomsättning under natten, även om de fortfarande kan vara höga på morgonen efter frost (Weinert-Nelson et al 2022, Kagan et al 2020).

Effekter i tarmen

Fruktaner har utvecklats för att skydda gräs, men dessa föreningar bryts inte ned av hästens matsmältningsenzymer. Efter intag koncentreras de i stället i baktarmen, där de hydrolyseras till fruktos (den grundläggande enheten) av bakterieenzymer. I denna fermenteringsprocess tar "dåliga" bakterier över, tarminnehållet blir surare, giftiga föreningar frigörs och tarmväggarna blir mer genomsläppliga, vilket gör att mer toxiner och fruktos kan absorberas i blodomloppet.

Effekter på ämnesomsättningen

Fruktos omvandlas normalt till glukos i kroppen, men plötsligt höga koncentrationer kan överbelasta denna väg, vilket leder till förhöjt fruktosvärde i blodet. Inget arbete verkar ha gjorts på hästar, men flera studier på råttor, möss och människor har visat att fruktos påverkar ämnesomsättningen (Spagnuolo et al 2020) och ökar aptiten (Payant and Chee 2021) så att hästar faktiskt kan äta mer av det nya gräset, som de ändå föredrar, kanske för att det är sötare och mindre fiberrikt (Cameron et al 2022).

Effekter på hjärnan

Fruktos påverkar också hjärnan och ökar ångest och beteendeproblem, även om de exakta mekanismerna är oklara (Tang et al 2022, Payant och Chee 2021). Lyckligtvis är effekterna begränsade, eftersom kortvarigt intag av fruktos inte leder till bestående skador, åtminstone inte hos råttor (D'Ambrosio et al 2023). I överensstämmelse med dessa studier visade sig nytt grönt gräs med dess medföljande fruktaner vara en av de faktorer som är förknippade med dåligt uppförande och dålig prestation hos hästar, tillsammans med fetma och tävlingsstress (Buckley et al 2013).

04


Förändring i hästens temperament

Hästägare rapporterar följande förändringar hos sina hästar:

 • Omkrets
 • Ökad ångest
 • Ökad grinighet
 • Värre beteende i hagen, vilket kan visa sig som aggressivt beteende mot människor och andra hästar
 • Oförutsägbart beteende när du rider, vilket kan inkludera skrämsel, bockning, uppstudsighet och bultning
 • Avgår termin
 • Tecken på obehag vid ridning


Orsakerna till detta betesrelaterade avvikande mönster måste vara flera:

 • Förändring av tarmens mikrobiom, som påverkar humör och beteende (Mach et al 2020)
 • Obehag
 • Höga blodnivåer av fruktos kan tillfälligt förändra hjärnans funktion.
 • Överutfodring - din häst har en ny och utsökt energikälla och kommer att konsumera den i överflöd. I kombination med extra foder och grovfoder är det mycket lätt för din häst att konsumera mycket mer energi än den behöver.

05


Möjliga lösningar

Begränsad utryckning

Ge tillgång till nya betesmarker endast tidigt på morgonen och håll gräshöjden låg (Kagan 2022). Det finns utmaningar här. Sockerhalten i gräset varierar dramatiskt från timme till timme och från dag till dag eftersom vädret kommer att vara en kombination av solsken och regn, med olika temperaturer. En ytterligare utmaning är att hästar med minskad utevistelse verkar äta mer per timme, och effekten på den totala gräsintaget kan vara liten.

Begränsning av bete

Användningen av en betesgrimma kan vara frustrerande för hästen och begränsa intaget. Hästar anpassar sig dock ofta och betar helt enkelt mer.

Spårsystem

Användningen av spår med skött bete i remsor eller banor kan vara mycket effektiv. Detta är normalt endast möjligt på din egen mark, arrenderad mark eller på ett stall som använder detta system.

Komplettering

EquiNectar innehåller fruktanas och förbättrar den långsamma frisättningen av fruktos i ett tidigt skede av matsmältningen, vilket förhindrar metabolism av fruktaner i bakre delen av tarmen. EquiNectar-kunder rapporterar vanligtvis en förbättring av humör, temperament och ridbeteende.

06


Skulle EquiNectar vara användbart för min häst?

Om du ser någon av dessa gräsrelaterade beteendeförändringar skulle det verkligen vara värt att prova lite EquiNectar. Vi hjälper dig alltid att anpassa din foderstat för att kompensera för den extra energi som förbrukas i nytt gräs. EquiNectar bidrar till ett förbättrat tarmmikrobiom och en förbättrad nutrition.

Referenser

1. Buckley P et al Equine Vet Journal 45(1): 9-14 2013

2. Cameron A et al J Equine Vet Sci 110: 103745 2022 03

3. D'Ambrosio C et al Nutrients 15(2): 2023 Jan 16

4. Kagan IA J Equine Vet Sci 110: 103866 2022 03

5. Kagan IA et al J Equine Vet Sci 84: 102858 2020 01

6. Mach N et al Scientific Reports 10(1): 8311 2020 05 20

7. Payant MA och Chee MJ Neuroscience and Biobehavioral Reviews 128: 346-357 2021 09

8. Spagnuolo MS et al Molekylär neurobiologi 60(2): 1004-1020 2023 feb

9. Tang CF et al Nutrients 14(9) 2022 Apr 29

10. Weinert-Nelson JR et al J Equine Vet Sci 110:103836 2022 03

1 thought on "Varför blir min häst irriterad av att äta gräs?"

 1. Med tanke på detta, skulle det vara bättre att ta in min häst under eftermiddagen och lämna den ute på kvällen/morgonen? Jag vill inte beröva honom för mycket och riskera att han frossar om han bara är ute under en begränsad tid? Han får ett tillskott speciellt för att hjälpa kroppen att hantera sockerarterna i gräset, tillsammans med en skräddarsydd blandning av vitaminer/mineraler och fulvinsyra.

Kommentarer är stängda.